Pranešimus apie sprogmenis penktadienį gavo septynios įstaigos

  • Teksto dydis:

Penktadienį septynias šalies įstaigas pasiekė pranešimai apie neva padėtus sprogmenis – policija įtartinų objektų nerado, tačiau Nacionalinis krizių valdymo centras informuoja, kad ataka gali tęstis.

„Gauta keletas pranešimų – mokyklos arba darželiai. Septyni nuo ryto – vienas ryte, kitas apie pietus, likę – po pietų“, – BNS sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Kai kurie laiškai įstaigas pasiekė vėliau nei buvo nurodomas galimo sprogimo laikas.

Anot R. Matonio, grasinimų sulaukė visoje Lietuvoje esančios ugdymo įstaigos, veikiančios Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Alytaus apskrityse. Jokių įtartinų objektų įstaigose nebuvo rasta.

Kelios mokyklos bei darželiai gavo elektroninius laiškus lietuvių kalba.

Ketvirtadienį šalies įstaigos grasinančių laiškų nebuvo sulaukusios. Jie ugdymo įstaigas pasiekė kelias dienas – nuo praėjusio penktadienio iki trečiadienio. Buvo gauta tūkstančiai elektroninių laiškų apie neva padėtus sprogmenis mokyklose, darželiuose, savivaldybėse.

Tokius pat pranešimus gavo ir ugdymo įstaigos kaimyninėse šalyse – Latvijoje bei Estijoje.

Nacionalinis krizių valdymo centras (NKVC) informavo, kad gauta informacija, jog keliuose socialinio tinklo „Telegram“  kanaluose publikuojami nauji įrašai su neva padėtais sprogmenimis profesinio rengimo centruose. Nėra detalizuojama, kurioje valstybėje – Lietuvoje, Latvijoje ar Estijoje nufotografuoti pastatai.

NKVC šiuos įrašus sieja su melagingų pranešimų hibridine ataka – tai, pasak centro, gali būti kone savaitę trunkančios veiklos bandant įbauginti visuomenę tęsinys.

„Pažymėtina, kad grėsmės lygis nėra pakitęs, o įstaigų vadovams ir bendruomenėms siūloma vadovautis Policijos parengtomis rekomendacijomis“, – pranešė NKVC.

Valstybės saugumo departamento vertinimu, Lietuvoje, taip pat Latvijoje ir Estijoje, platinami grasinantys pranešimai ugdymo įstaigoms, tikėtina, yra tikslinga ir koordinuota ataka, vykdoma priešiškų valstybių iniciatyva.

Melagingais pranešimais ir panašaus pobūdžio veiksmais siekiama kelti įtampą ir paniką visuomenėje, trikdyti ir destabilizuoti institucijų darbą, didinti nepasitikėjimą. Išaugus geopolitinei įtampai, Lietuva ir kitos Baltijos šalys yra nuolatiniai priešiškų valstybių informacinių-kibernetinių  atakų  taikiniai.

NKVC taip pat prašo tėvų paaiškinti vaikams apie atsakomybę už melagingus pranešimus.

Policija tęsia ikiteisminį tyrimą ir bendradarbiauja su kitomis valstybėmis, siekiant identifikuoti nusikaltėlius, bandančius sutrikdyti visuomenės gyvenimą. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Irina

Irina portretas
Surasti niekšus ir nubausti ir dešimčiai metų!!!

Kodėl, \\\\\\...//////

Kodėl,  \\\\\\...////// portretas
kai tik pridurkas vaf'Linskas paskambino apie padėtą bumbą monentaliai kiaiušius užsuko,o čia?___Tai dirbtina,kažkokiai afiorai "piš'valdžia"ruošiasi.

ne nu sako buk 1 komentaves... norit tai as galiu pakomentuo

ne nu sako buk 1 komentaves... norit tai as galiu pakomentuo portretas
galvoju kad sicia vakcinuotoju draugeliai QR koderiai siauteja... prisimenat netaip senai kaip jie dziaugesi kad korona kad kaukes kad testukai.... masikai QR kodus tikrino ir gardelius state...baudos kaukes mokami testai ir vakcynos.... ir taip baugindami ir kontroliuodami visuomene susireksmino ir ne nepajuto kad uzkraina...karas.... ir liudesys jiem ir panika jog ju nieks negidi ir nemato...ir gardeliu neber...ir QR kodai nebereikalingi.... ble...ka daba daryt kontrolieriams ? jie gi kito darbo nemoka dirbt... tik kontroliuot...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių