Prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl E. Švenčionienės teiginių apie Medininkų žudynes

  • Teksto dydis:

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl vienos iš likviduoto „Tarptautinio geros kaimynystės“ forumo steigėjų Erikos Švenčionienės trečiadienį viešai paskelbtų melagingų teiginių apie 1991-aisiais įvykdytas Medininkų žudynes.

Kaip trečiadienio vakarą pranešė Generalinė prokuratūra, ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už viešą pritarimą tarptautiniams nusikaltimams, Sovietų Sąjungos ar nacistinės Vokietijos nusikaltimams, jų neigimą ar šiurkštų menkinimą.

Pasak prokuratūros, tyrimas pradėtas reaguojant į trečiadienį socialiniame tinkle „Facebook“ Erikos Palšauskaitės-Švenčionienės vardu registruotoje paskyroje viešai paskelbtus melagingus teiginius apie 1991 metų liepos 31 dieną įvykdytas Medininkų žudynes.

„Medininkų tragedija yra tamsioji Lietuvos spec. tarnybų veiklos pasekmė. Daug faktų bylojo apie tai, kad žudikai buvo iš savų tarpo. Tiesa paslėpta, liudininkai nutyla“, – savo „Facebook“ paskyroje trečiadienį skelbė moteris.

Birželį Kauno apskrities policija E. Švenčionienei skyrė 700 eurų baudą už bolševikų lyderio Vladimiro Lenino atvaizdo demonstravimą socialiniame tinkle „Facebook“. Šią baudą, atmetęs moters skundą, antradienį paliko galioti Kauno apylinkės teismas. 

Trečiadienį sukako 33-ieji metai, kai 1991 metų ankstų vidurvasario rytą Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje, Medininkų poste, Rygos sovietinės ypatingosios paskirties milicijos rinktinės (OMON) smogikai užpuolė pasienio darbuotojus.

Per omonininkų išpuolį buvo nušauti septyni muitinės, policijos ir pasienio pareigūnai bei vienas sunkiai sužeistas. Nužudyti Mindaugas Balavakas, Algimantas Juozakas, Juozas Janonis, Algirdas Kazlauskas, Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius ir Ričardas Rabavičius.

Išgelbėti pavyko vienintelio sunkiai sužeisto muitinės pareigūno Tomo Šerno gyvybę.

Dėl Medininkų žudynių nuteistas ir laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę atlieka buvęs OMON milicininkas Konstantinas Michailovas.

Dar tris omonininkus – Andrejų Laktionovą, Česlavą Mlyniką ir Aleksandrą Ryžovą – Lietuvos teismai griežčiausia bausme nuteisė už akių, nes Rusija atsisako juos išduoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
nuo kada prokurorai tiria kitokias nuomones?

viskam

viskam portretas
lig siol vadovavo ,vadovauja ir vadovaus ' dedules ' hebra ir uzsikase 75 metams ,tik kodel nNiekas nenori ju atkasto ,gal savi visur ?

Joo

Joo portretas
Prokuratūra kriminalinių nusikaltimų nebetiria , vykdo tik politinius užsakymus.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių