Šiemet pradėti 73 ikiteisminiai tyrimai dėl migrantų gabenimo, dauguma jų – iš Latvijos

Latvijai ketvirtadienį pasienyje su Baltarusija fiksavus rekordinį bandymų neteisėtai kirsti sieną skaičių, Lietuvos pasieniečiai pastebi, jog didžioji dalis migrantų per Lietuvą gabenami iš šios kaimyninės šalies.

Kaip BNS nurodė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT), dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną sausį-rugpjūtį buvo pradėti 73 ikiteisminiai tyrimai, iš jų 65 – susiję su migrantų gabenimu iš Latvijos.

Pastebima, jog tarp sulaikytų gabentojų dominuoja Latvijos piliečiai – 22 (tuo pačiu laikotarpiu 2022-aisiais – septyni).

Taip pat sulaikyta 18 ukrainiečių (praėjusiais metais – 50), devyni uzbekai (pernai – aštuoni), po penkis Lenkijos (13 pernai) ir Moldovos (du pernai) piliečius.

Taip pat dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną sulaikyti du Lietuvos piliečiai, 2022-aisiais jų buvo 11.

Remiantis tarnybos duomenimis, iki rugsėjo 1-osios sulaikyta 590 gabentų migrantų iš Latvijos, pernai tuo pačiu laikotarpiu tokių buvo 23.

Šiemet VSAT pareigūnai neleistinose vietose į Lietuvą iš Baltarusijos iš viso neleido patekti 1605 neteisėtiems migrantams, Latvijoje šis skaičius jau viršija septynis tūkstančius.

VSAT vadas Rustamas Liubajevas yra sakęs, jog jį stebina dideli paskutiniu metu iš Baltarusijos į Latviją plūstančių migrantų skaičiai.

Tuo metu vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė yra teigusi, kad migrantai galbūt bando pasinaudoti tuo, jog Latvijoje pasieniui su Baltarusija yra pasitelkiama mažiau priemonių nei Lietuvoje.

Migrantų iš Baltarusijos antplūdis kilo 2021 metais. Tarptautinė bendruomenė teigia, kad jį suorganizavo Baltarusijos režimas, keršydamas dėl įvestų sankcijų.

2021 metais iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai atvyko beveik 4,2 tūkst. migrantų, bet, pasibaigus judėjimo apribojimams, didžioji dalis jų paliko šalį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Neteisėtas sienos kirtimas tvoros gadinimas juk yra įstatymas.Pasodinti kelis gal kitiems atšoks fantazija
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių