Teismas nagrinės Gyvenimo įgūdžių bendrosios programos teisėtumą

  • Teksto dydis:

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) nutarė priimti nagrinėti Seimo narių grupės pareiškimą ištirti, ar Gyvenimo įgūdžių bendroji programa neprieštarauja Konstitucijai.

Kaip pranešė LVAT, Seimo narių grupė į teismą kreipėsi abejodama, ar minėta programa mokiniams nėra nustatomas privalomas ugdymas, nors esą pagal Konstituciją asmenims iki 16 metų privalomas tik mokslas.

Taip pat kvestionuojama, ar tokios programos nederėtų vertinti kaip vaikų auklėjimo, be kita ko, formuojant jų dorovines nuostatas, kai, pareiškėjų teigimu, Konstitucija garantuoja tėvų teisę savo vaikų doroviniu auklėjimu rūpintis nevaržomai.

Seimo narių inicijuotą norminę bylą 2024 m. nagrinės išplėstinė LVAT kolegija.

ELTA primena, kad šių metų rudenį kilo diskusijos dėl nuo rugsėjo 5, 7 ir 9 klasėse atsiradusių gyvenimo įgūdžių pamokų. Rugsėjo pradžioje socialiniuose tinkluose paplito netikras dokumentas, esą naujosiose pamokose moksleiviai bus mokomi lytiškumo „pagal LGBT ideologijos standartus“.

Prezidentas Gitanas Nausėda rugsėjo pradžioje ragino įvertinti, ar šiuo metu Lietuvoje yra pakankamai mokytojų, galinčių įgyvendinti naująją programą. Jis užsiminė, kad, jei nėra pedagogų, kurie mokytų programoje numatytų dalykų, gyvenimo įgūdžių pamokų startą reikėtų vėlinti.

Tuo metu Seimo opozicinės frakcijos siūlė iš gyvenimo įgūdžių programos išbraukti lytiškumo ugdymo dalį ir integruoti ją į dorinį ugdymą, kad tėvai galėtų pasirinkti, ar vaikui mokytis pagal tikybos, ar pagal etikos pamokoms pritaikytą programą. Šiai iniciatyvai nebuvo pritarta.

Šių metų gruodį parlamentaras Mindaugas Puidokas pranešė, kad surinkta virš 100 tūkst. parašų, siekiant stabdyti Gyvenimo įgūdžių programos pamokas. Šis kreipimasis, kaip minėta, perduotas LVAT.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas.

Antanas. portretas
Lytiškumo klausimas turi būti žmogaus anatomijos bei fiziologijos kurse. Ir tai pamokai pravesti turi ne jaunutė ir kartais dar nepatyrusi gamtos mokytojikė, o medikas, nes "Klausimas pernelyg rimtas, kad tokį dalykai mergiščiai patikėti" - su tokiu argumentu turi ta pamoka prasidėti. GI pats dalykas - kompleksinis. Pvz. Darbų pamoką, ypač berniukams, negalima pradėti be darbo saugos su aštriais įrankiais bei pirmosios pagalbos susižeidus.

Tai

Tai portretas
teismai neturi ka veikti,kaip ir politikai!?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių