M. Sinkevičius prašo jį išteisinti, pripažįsta, kad žmona kartais naudodavosi telefonu

Parodymus Kauno apygardos teisme penktadienį davęs Jonavos rajono savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius prašo jį išteisinti dėl piktnaudžiavimo ir kitų veikų.

Politikas taip pat pripažįsta, kad jo žmona retkarčiais naudodavosi vienu iš trijų tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis apmokėtų telefono abonementų.

„Noriu paprašyti teismo mane išteisinti, nes savo veiksmais, manau, nepadariau veikų, numatytų kaltinamajame akte“, – savo pareiškime teismui tvirtino M. Sinkevičius.

Jo teigimu, „nėra visai taip, kaip nurodoma kaltinamajame akte“.

„Minėtas numeris man priklauso nuo 2015 gegužės, gerokai anksčiau nei tampant meru. Sutartį su „Telia“ dėl šio numerio sudariau asmeniškai ir naudojausi visos kadencijos metu, sąskaitas gaudavau asmeniškai ir jas asmeniškai apmokėdavau“, – kalbėjo M. Sinkevičius.

Jis tvirtino sutuoktinei vaiko priežiūros atostogų metu leisdavęs retkarčiais pasinaudoti vienu abonementiniu numeriu.

„Tai nereiškia, kad numerį jai atidaviau ar kažkaip perleidau“, – pridūrė Jonavos rajono meras, pažymėjęs, kad darbo metu telefonas būdavo su juo, o žmona komunikacijai naudodavosi programėlėmis planšetiniame kompiuteryje.

Anot M. Sinkevičiaus, šiuo metu aptariamas numeris priklauso žmonai, jis tvirtino „nematantis čia kriminalo“.

Numerį sutuoktinė naudojo tapatybės patvirtinimui

Valstybinį kaltinimą palaikančio prokuroro Darius Valkavičiaus duomenimis, šį numerį mero šeima turi nuo 2012 metų, 2015 metais jis perrašytas M. Sinkevičiaus vardu, o 2023 metais – žmonos. Ji šį numerį naudojo ir mobilaus parašo sertifikatui.

Pasak M. Sinkevičiaus, „būnant namuose, leidžiant jai pasinaudoti numeriu, ji galėjo pasinaudoti ta paslauga“, jis pridūrė nežinantis, kaip kitaip tai paaiškinti.

„Aš susidariau vaizdą, kad numeriu visada naudojosi jo sutuoktinė ir sąskaitas apmokėdavo Jonavos rajono savivaldybė. (…) Sutuoktinė naudodavo šį telefoną jungdamasi prie įvairių sistemų“, – per posėdžio pertrauką žurnalistams sakė valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Darius Valkavičius.

Tai nereiškia, kad numerį jai atidaviau ar kažkaip perleidau.

Jonavos rajono meras anksčiau žurnalistams nurodė turėjęs tris numerius ir du telefono aparatus, vieną numerį naudodavęs bendravimui su žiniasklaida, kitą – su bendruomene, trečią – su politikais.

Visa apimtimi įtraukta sąskaita – „žioplumo klaida“

M. Sinkevičius posėdyje taip pat teigė per ketverius praėjusios kadencijos metus pateikęs 16 tarybos nario veiklos išlaidų apyskaitų, jas teikdavęs kas ketvirtį, o vieną sąskaitą ne tik už mobilųjį ryšį, bet ir televizijos paslaugas, televizorius, įtraukęs dėl neatidumo.

„Vienoje apyskaitoje per neapsižiūrėjimą taip nutiko, kad įtraukiau visos apimties sąskaitą. Matyt, buvau neatidus, per skubėjimą, žinote, dirbant mero darbą, yra svarbesnių darbų nei pildyti apyskaitas, suklydau ir įtraukiau. (…) Žioplumo klaida, traktuoju taip“, – kalbėjo M. Sinkevičius.

Jis teisme taip pat tvirtino per mėnesį automobiliu nuvažiuojantis apie 3 tūkst. km, degalus maždaug pusei šio atstumo įveikt padengdavo savivaldybė.

„Du bakai kuro, manykime taip. Su mano ir tarybos nario veiklos poreikiais reikia keturių bakų, tarybos veiklos – dviejų bakų“, – sakė Jonavos rajono meras.

Mano, kad už išlaidų kontrolę atsakinga savivaldybės audito tarnyba

Savo pareiškime jis tvirtino gaudamas kompensaciją tarybos nario veiklos išlaidoms veikdavęs pagal Vietos savivaldos įstatymą ir Tarybos veiklos reglamentą.

Posėdžiui pirmininkaujančios teisėjos Laimos Šeputienės paklaustas, kokių ėmėsi iniciatyvių, kad užtikrintų minėto reglamento tinkamą veikimą, viešaisiais pinigais dengiamas išlaidas, M. Sinkevičius teigė, kad už tai atsakinga savivaldybės Kontrolės ir audito tarnyba.

„Kaip tarybos narys ir meras, maniau, kad Audito ir kontrolės tarnybos dispozicijoje yra, kada tikrinti, inicijuoti patikrinimus. Papildomų grėsmių tame nematydamas nesiėmiau iniciatyvos raginti“, – sakė meras.

Buvęs Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) vadovas, Jonavos rajono meras M. Sinkevičius kaltinamas piktnaudžiavimu, dokumento suklastojimu ir turto pasisavinimu, jo byla teismui perduota vasario viduryje.

Ikiteisminio tyrimo metu surinktų duomenų pagrindu M. Sinkevičiui pateikti kaltinimai dėl 2019-2023 metais būnant tarybos nariu ir meru Jonavos rajono savivaldybės administracijai galimai padarytos 1487 eurų dydžio turtinės žalos.

Pagal prokuroro D. Valkavičiaus kovo pabaigoje pagarsintą kaltinamąjį aktą, M. Sinkevičius suklastojo 16 dokumentų, juose įtvirtindamas tikrovės neatitinkančius duomenis pirkinių, nesusijusių su tarybos nario išlaidomis.

Į tarybos nario išlaidų avanso apyskaitą meras kaltinamas įtraukęs sąskaitas už „Telia Lietuva“ ryšio paslaugas, du televizorius „Samsung“. Šiuos finansinius dokumentus M. Sinkevičius kaltinamas pateikęs savivaldybės administracijai siekdamas pagrįsti tarybos nario išlaidas.

Anot kaltinimo, meras taip pat padarė didelę neturtinę žalą Jonavos rajono savivaldybei pakirsdamas pasitikėjimą institucija, sumenkino pasitikėjimą savimi kaip valstybės politiku.

M. Sinkevičius sako pripažįstantis klaidas ir teigia, jog „Telia Lietuvos“ asmeninės sąskaitos tarnybinėmis lėšomis buvo apmokėtos netyčia, į savivaldybės biudžetą grąžino 4015 eurų, tačiau sako nepadaręs nieko nusikalstamo.

Pernai lapkritį sulaukęs teisėsaugos įtarimų, politikas sustabdė narystę Lietuvos socialdemokratų partijoje, LSA sustabdė jo kaip asociacijos prezidento įgaliojimus.

Griežčiausia už piktnaudžiavimą gresianti atsakomybė yra laisvės atėmimas iki septynerių metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius

Saulius portretas
Čekiukai dar ne viskas. Jonavai reikia išorės audito. Va tada pamatysime kaip M.S. vykdė Jonavai nereikalingus projektus. Pvz. tiltas Žeimių gatvėje, fantastinė baseino statybos kaina. Kodėl kiti rajonai sugebėjo tokius pat baseinus pastatyti už žymiai mažesnę kainą. Laukiame bent jau žurnalistinio tyrimo, nes Jonavos AVVA nupirkta savivaldybės mero. Jis tik per vietinę tel, sėkmingai reklamuojasi.

p a g u n d a senai nugalėjo daugumos SOCDEMŲ protą,

p a g u n d a senai  nugalėjo daugumos SOCDEMŲ protą,  portretas
jie negali gyventi n e v o g ę-- tai profesionalūs VAGYS nuo sovietmečio , kaip ir KONSERVAI-- jų vieta už politikos ribų ir per rikimus pasiūsime į š i u l š l y n ą.

Parodija o ne partija

Parodija o ne partija portretas
Blizgevičiutes nupudruotas wannabe be 5 minučiu premjeras paslydo ant kazkokiu teliku ir telefonu, nu kiek turi but durnas kad nenusipirkt savo o is valdiškos kišenės, matyt tėtukas patarinėjo, juoba kad ne už 800 dirba. prietaisas blizgeviciute antis-andriukaitis nu ir vyšnia ant torto uostamiesti nudrenges dūdorius
VISI KOMENTARAI 57

Galerijos

Daugiau straipsnių