Teismui pateikti ieškiniai dėl Šiaulių ir Prienų rajono tarybų nariams išmokėtų 25,6 tūkst. eurų

Teismui civiliniuose ieškiniuose prašoma iš Šiaulių miesto ir Prienų rajono savivaldybių tarybos narių priteisti nepagrįstai išmokėtas išmokas, prokurorai siekia, kad politikai į savivaldų biudžetus grąžintų 25 tūkst. 675 eurus, pranešė prokuratūra.

Šiaulių apygardos prokuratūros prokurorų atlikto tyrimo duomenimis, Šiaulių miesto tarybos nariui Gintautui Lukošaičiui 2019–2023 metų kadencijos laikotarpiu nepagrįstai kompensuota 11 tūkst. 67 eurai tarybos nario išlaidų. Prokurorai kreipėsi į Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmus su ieškiniu, kuriuo iš politiko prašo priteisti minėtą sumą.

Kaip teigiama prokuratūros pranešime, tyrimo metu nustatyta, kad nebuvo pagrindo kompensuoti neprotingai didelio – 9 tūkst. 869 litrų – degalų kiekio. Ieškinyje taip pat pripažintinos nepagrįstomis degalų įsigijimo išlaidos, apmokėtos trečiųjų asmenų mokėjimo kortelėmis ir išlaidos, patirtos, kai savivaldybės tarybos posėdžiai vyko karantino laikotarpiais, kada nebuvo galimas gyventojų judėjimas. Tam tikrais laikotarpiais, anot teisėsaugos, nebuvo pagrindo kompensuoti vienos rūšies kuro išlaidų, nes tuo metu tarybos narys galėjo važiuoti tik su kitos rūšies degalais varomu automobiliu.

Prokuroro ieškinyje nurodyta, kad nepagrįstai kompensuotos degalų įsigijimo išlaidos, kurių įsigijimo kvitai liudija apie piltą kurą dar iki pradedant eiti 2019–2023 metų tarybos nario kadenciją. Taip pat G. Lukošaičiui nepagrįstai kompensuoti degalai, įsigyti tą pačią dieną kelis kartus, kartais net vienu metu įsigytos dvi toje pačioje transporto priemonėje nesuderinamos degalų rūšys ir degalai, įsigyti tame pačiame mieste po darbo valandų bei kitos dienos ryte. Tyrimo duomenimis, tarybos narys kadencijos laikotarpiu turėjo 5 komandiruotes, tačiau degalai pilti kituose miestuose ir rajonuose ne komandiruotės dienomis net 120 kartų.

Nustatyta, kad iš viso nepagrįstai kompensuotos degalų įsigijimo išlaidos už 9 tūkst. 722 eurus bei transporto priemonės techninės priežiūros, remonto, atsarginių dalių, padangų, kitų transporto priemonės priežiūros prekių ir paslaugų išlaidos už 1 tūkst. 345 eurus.

Kauno apygardos prokuratūros prokuroras su ieškiniu dėl nepagrįsto praturtėjimo kreipėsi į Alytaus apylinkės teismo Prienų rūmus. Ieškinyje prašoma iš praėjusios kadencijos Prienų rajono savivaldybės tarybos nario Jono Vilionio priteisti beveik 14 tūkst. 608 eurus minėtos savivaldybės naudai.

Išanalizavę surinktą informaciją apie J. Vilionio pateiktus savivaldybei dokumentus dėl tarybos nario patirtų išlaidų kompensavimo, Kauno apygardos prokuratūros prokurorai nustatė, kad dauguma išlaidų degalams šiam politikui kompensuota nepagrįstai.

Iš viso per 2019–2023 metų kadenciją J. Vilioniui išmokėta 14 tūkst. 769 eurai tarybos nario išmokų. Visa ši suma buvo skirta kompensuoti tarybos nario patirtas transporto išlaidas. Anot prokurorų, J. Vilionis nepateikė jokių duomenų apie tarybos nario funkcijoms vykdyti naudotą automobilį. Įmonės „Regitra“ duomenimis, tarybos nario ir jo sutuoktinės vardu kadencijos laikotarpiu registruotų transporto priemonių nebuvo.

Prokuratūros atlikto tyrimo metu negauta duomenų apie kitą J. Vilionio kaip tarybos nario veiklą, kuriai vykdyti buvo reikalingi degalai. Nustatyta, kad tarybos nariui nepagrįstai kompensuotos išlaidos dviejų rūšių degalams. Net 61 atveju J. Vilionis pylė degalus du kartus per dieną, 6 atvejais – tris kartus per dieną, 3 atvejais – keturis kartus per dieną, vienu atveju – 8 kartus per dieną. Taip pat nustatyta, jog degalai buvo įsigyjami ir ne Prienų rajone, kai kuriais atvejais ir posėdžių metu.

Iš viso šiam tarybos nariui nepagrįstai kompensuotos degalų įsigijimo išlaidos už 14 tūkst. 608 eurus. Ši suma apskaičiuota iš Prienų rajono savivaldybės administracijos kompensuotos už degalus 14 tūkst. 769 eurų sumos atėmus pagrįstas 65 eurų išlaidas kelionėms į posėdžius ir J. Vilionio grąžintą sumą – 96 eurus – už reglamente nenumatytas išlaidas.

Generalinės prokuratūros, Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių apygardų prokuratūrų Viešojo intereso gynimo skyrių prokurorai apylinkių teismams šiuo metu yra pateikę 49 civilinius ieškinius bendrai 604 tūkst. 693 eurų sumai. Šiuo metu šalies savivaldybėms tarybos nariai bendrai savanoriškai yra grąžinę 713 tūkst. 919 eurus į savivaldybių biudžetus.

Šiuo metu atliekami viešojo intereso gynimo tyrimai dėl lėšų grąžinimo į Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Panevėžio miestų bei Vilniaus, Ukmergės, Alytaus, Jonavos, Varėnos, Druskininkų, Lazdijų, Prienų, Tauragės, Šilutės, Kretingos, Mažeikių, Telšių, Radviliškio, Joniškio, Akmenės, Ignalinos, Pasvalio, Zarasų rajonų ir Pagėgių, Marijampolės, Neringos savivaldybių biudžetus.

ELTA primena, kad visuomenininkui Andriui Tapinui inicijavus savivaldos politikų lėšų įsisavinimo tyrimą „Skaidrinam“ ir dėl to kilus skandalui dėl galimo politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, į teisėsaugos akiratį pakliuvo daugybė savivaldybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

labiausiai idomu kurios politines partijos augintiniai

labiausiai idomu kurios politines partijos augintiniai portretas
tok yspudis jog kaip tik politikas tai taip ir vagis reketuotojas apipisinetojas ...kuo aukstesnis rangas tuo geresne alga...tuo oresne ir solidesne pensija jo laukia.... uz nuopelnus tautai liaudziai ir tevynei...

Leiskite paklausti

Leiskite paklausti portretas
O kodėl netiriami konservatoriu nusikaltimai? Jie yra nepakaltinami ar permatomai skaidrūs? PIŠ gi atakuoja Prezidentą dėl dvigubų standartų, bet akivaizdu jog labiausiai dvigubais standartais pasižymi būtent nepakaltinamieji konservatoriai!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių