Arkivyskupas G. Grušas jubiliejaus proga gavo dovaną, kurią privalės grąžinti

  • Teksto dydis:

Krašto apsaugos ministerija arkivyskupui Gintarui Grušui 60-mečio jubiliejaus proga įteikė dovaną, kurią šis privalės grąžinti. G. Grušas gavo kelis eksponatus iš Vytauto Didžiojo karo muziejaus. Tačiau Arkivyskupo atstovai ginasi, kad dovanų gavo ne jis, o bažnyčia, praneša LNK.

Rugsėjo 23 d. G. Grušas paminėjo savo 60-ąjį gimtadienį. Dovaną arkivyskupui įteikė ir Krašto apsaugos ministerija. Ją parinko iš patiems pavaldaus Vytauto Didžiojo karo muziejaus, esančio Kaune. Dovaną gavo retą.

„XVIII a. liaudies meno drožiniai, tradiciniai, kokie būdavo bažnyčioje, tiesiog jie buvo įspūdingi tuo, kad tie angelai buvo su šautuvais. Tokių retas bažnyčiose yra matęs“, – pasakojo Vytauto Didžiojo karo muziejaus direktorė Rita Malinauskienė.

Sovietmečiu išsaugotą vertybę muziejus laikė saugyklose. Angelai pašalinių akių nematė jau daug laiko.

„Čia buvo G. Grušo 60-metis ir tiesiog buvo nutarta padovanoti, perduoti tokį dalyką ne vyskupui kaip asmeniui, bet vyskupijai, t. y. Lietuvos kariuomenės ordianariatui“, – sakė R. Malinauskienė.

Krašto apsaugos ministerija šovė du zuikius vienu šūviu – taip esą norėta pasveikinti ir Lietuvos kariuomenės ordinariatą, kuriam priklauso ir Šv. Ignoto bažnyčia.

Stop kadras

„Man buvo pristatyta situacija, kad per arkivyskupą bus perduoti šitie angelai ir kad jie turės atsidurti mūsų ordinariato turto balanse“, – teigė Šv. Ignoto bažnyčios rektorius Rimas Venckus.

Paklaustas, ar tai dovana G. Grušui, jis sakė, kad galėjo įvykti nesusikalbėjimas: „Kažkoks galbūt nesusipratimas. Visi žinojo, kad tai yra turtas, kurio tikrai negalima kažkaip kažkam dovanoti. Turbūt tai buvo daugiau mintis, kad tai yra perduodama, kad būtų eksponuojama ne pas arkivyskupą kabinete, bet kad tai būtų bažnyčioje“.

Muziejaus eksponatai Lietuvoje gali būti perduodami savarankiškai, tačiau bet koks kitas žingsnis turi būti derinamas su Kultūros ministerija.

Kažkoks galbūt nesusipratimas. Visi žinojo, kad tai yra turtas, kurio tikrai negalima kažkaip kažkam dovanoti.

„Kultūros ministerija yra ta institucija, kuri prižiūri muziejuose esančių eksponatų apskaitą ir jeigu eksponatas pajuda, o jis gali pajudėti, visa tai galima daryti tik su mūsų ministro leidimu“, – aiškino Kultūros ministerijos Atminties institucijų politikos grupės vadovė Rūta Pileckaitė-Vasilienė.

Anot atstovės, jeigu kiltų klausimų, kodėl tam tikras daiktas yra nurašomas, procedūra užtruktų. Kitais žodžiais, profesionaliai sutvarkyti perdavimo iki G. Grušo gimtadienio gal ir nebūtų spėta.

Stop kadras

„Šiaip neturėtų taip būti, nes jeigu yra planuojamas kažkoks perdavimas, tai tada reikia tiesiog sužiūrėti iš teisinės pusės, kad tai būtų padaryta tvarkingai“, – tikino R. Pileckaitė-Vasilienė.

Dabar eksponatai oficialiai priklauso Krašto apsaugos ministerijai, perdavimo dokumentai dar nėra pasirašyti.

„Dabar tai laikinai priklauso Bendrųjų reikalų departamentui. Kokie ten dokumentai pasirašyti, tikrai negaliu to pasakyt“, – sakė R. Venckus.

Karo muziejaus direktorės teigimu, angelų su šautuvais atgauti kol kas neplanuojama.

„Artimiausiu metu nėra planuojama iš Lietuvos kariuomenės ordinariato kaip nors atimti ar perimti, jie tiesiog kasmet arba kas penkerius metus, priklausomai nuo kiek laiko sudaroma sutartis, atnaujinama, vėl iš naujo apdraudžiami eksponatai ir jie ten būna“, – kalbėjo R. Malinauskienė.

Anot Karo muziejaus direktorės, angelų vertė siekia 400 eurų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

alvydas aleksiejus

alvydas aleksiejus portretas
Ponai konservatorių atstovai ateina į muziejų pasiima ko reikia ir išeina. Taip elgėsi komunistų partija. Atėjo Leninas visiems laikams. Šaunuoliai konservatoriai niekas nenukentėjo visi vagys liko savo postuose valio...

kita Marija kaunietė

kita Marija kaunietė portretas
ir kas toms moterims pasidarė: vienai vietoje žvakidžių matosi šautuvai, kitai vietoje vyskupo žiedo - vestuvinis. Čia ką, gal toks šalutinis skiepų poveikis?

ir ko tik nesusigalvoja tie ateistai

ir ko tik nesusigalvoja tie ateistai portretas
jiems net žvakidės virsta šautuvais.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių