B. Dvariono tarptautiniame konkurse – 100 muzikos talentų iš 23 šalių

  • Teksto dydis:

APIE

Kompozitoriaus, dirigento, pianisto ir pedagogo, išugdžiusio gausybę žymiausių Lietuvos muzikantų, B. Dvariono pavardę puikiai žino net ir tie, kurie nesidomi profesionaliąja kultūra. Šis muzikas buvo vienas ryškiausių XX a. lietuvių kūrėjų bei aktyvus naujosios lietuvių muzikos skleidėjas. Konkurso idėja 1974 m. subrendo būtent Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetėje muzikos mokykloje. Pagrindiniais jo iniciatoriais tapo pianistė, B. Dvariono žmona Aldona Smilgaitė-Dvarionienė, kompozitorius, pianistas bei pedagogas Julius Andrejevas ir pianistas bei pedagogas Aleksandras Jurgelionis.

Sulaukus ypatingo susidomėjimo bei noro dalyvauti iš daugelio šalių, 1989 m. B. Dvariono konkursas tapo tarptautiniu. Dabar atlikėjai atvyksta net iš tokių šalių kaip Japonija ar Kazachstanas, visuomet su malonumu interpretuodami B. Dvariono kūrinius. Jau kurį laiką lietuvių jaunieji atlikėjai į tarptautinį B. Dvariono konkursą atrenkami Nacionalinio konkurso metu.

Per daugiau nei keturis dešimtmečius skaičiuojančią istoriją B. Dvariono pianistų ir stygininkų konkursas tapo neatsiejama mūsų šalies meninio ugdymo mokyklų mokomojo proceso dalimi, laipteliu, galinčiu pakylėti į kitą profesinio meistriškumo lygį. Ankstesnių konkursų laureatės Dalia Kuznecovaitė bei Justina Auškelytė, kaip ir daugybė kitų laureatų, dabar yra ryškūs atlikėjai, sėkmingai koncertuojantys tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių