Izraelis: prie šiaurinės pakrantės rastas nuskendęs 3 tūkst. metų senumo laivas

  • Teksto dydis:

Prie šiaurinės Izraelio pakrantės rastas nuskendęs daugiau kaip 3 tūkst. metų senumo laivas su nepažeistu kroviniu, ketvirtadienį pranešė šalies senienų administracija.

Londone registruota angliavandenilių žvalgymo ir gavybos kompanija „Energean“ nuskendusį istorinį laivą ir jo krovinį aptiko daugiau nei pusantro kilometro gylyje Viduržemio jūros dugne.

Įmonės atliktas tyrimas atskleidė, kad laive buvo šimtai amforų – ąsočių su dviem ąsomis, kuriuose bronzos amžiuje buvo laikomos tokios jūra gabenamos prekės kaip vynas ar alyvuogių aliejus.

„Atrodo, kad laivas nuskendo per krizę – arba dėl audros, arba dėl piratų išpuolio, kurių vėlyvajame bronzos amžiuje pasitaikydavo labai dažnai“, – pareiškime nurodė Izraelio senienų administracijos Jūrų skyriaus direktorius Jacobas Sharvitas (Jakobas Šarvitas).

Laivas buvo rastas pernai už 90 km nuo šiaurinės Izraelio pakrantės. Jis, pareigūnų vertinimu, datuojamas XIV arba XIII a. pr. m. e.

Daugiau kaip 3 tūkst. metų senumo laivas buvo naudojamas suklestėjus jūrų prekybai bronzos amžiuje.

„Energean“ komanda tikrindama jūros dugną rado daugybę ąsočių, nurodė įmonės aplinkosaugos vadovas Karnitas Bahartanas.

„Kai nusiuntėme jiems [senienų administracijai] nuotraukas, paaiškėjo, kad tai sensacingas atradimas, gerokai pranokstantis tai, ką galėjome įsivaizduoti“, – tvirtino jis.

Anot J. Sharvito, tai, kad istorinis laivas rastas taip toli jūroje, gali reikšti, kad senovės jūreiviai mokėjo orientuotis jūroje, nematydami kranto. Greičiausiai jūreiviai vietą jūroje nustatydavo pagal žvaigždžių ir Saulės padėtį.

„Tai pasaulinio lygio, istoriją keičiantis atradimas“, – sakė jis.

„Energean“ į sausumą iškėlė keletą maistui, gėrimams ar kitiems skysčiams saugoti skirtų indų.

Izraelio senienų administracija nurodė, kad amforos netrukus bus pristatytos visuomenei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių