Merkinėje vyks senovės dienos „Samanos“

  • Teksto dydis:

Merkinėje savaitgalį vyks senovės dienos „Samanos“, grąžinančios dar tarpukariu pradėtą šventę.

„Pernai mes šventę atgaivinome, šiemet tęsiame tradiciją ir, labai tikiuosi, tęsime ją ateityje“, – sako senovės dienų Merkinėje entuziastas, „Merkinės fabriko“ įkūrėjas, keliautojas ir kulinaras Vytaras Radzevičius.

Kaip skelbia organizatoriai, pirmasis istorijos festivalis Lietuvoje buvo surengtas Merkinėje 1935 metais ir pritraukė tūkstančius žmonių iš visos šalies – dalyvavo tuometinis šalies prezidentas Antanas Smetona, kiti svečiai.

Pasak pranešimo, tuomet vėliavomis su Vyčiu, prezidento, Vinco Kudirkos, Žemaitės, Daukanto paveikslais, žalumynais išpintomis arkomis, nuo balkonų nuleistais kilimais miestelis pasitiko Čiurlionio galerijos direktorių Paulių Galaunę, etnografą Igną Končių, dailininkus Antaną Tamošaitį ir Česlovą Liutiką.

„Kaip jau nuo 1934 metų Klaipėdoje rengiama Jūros šventė skatino stiprinti Lietuvos – jūrų valstybės idėją, taip 1935 metais Merkinėje įvykusi pirmoji Senovės dienų šventė, formuodama valstybės paveldo pažinimo kultūrą, skatino stiprinti valstybės ir visuomenės identitetą“, – sako archeologas, architektūros istorikas Žygimantas Buržinskas.

Merkinės krašto muziejaus direktorius Ž. Buržinskas pažymi, kad būdamas ryškiausiu pietų Lietuvos istorijos centru miestelis sugrąžina senovės dienų tradiciją. Šventei jis rengia paskaitą, kurioje plačiau papasakos apie senovės dienų atsiradimo Merkinėje aplinkybes ir šventės tradicijas.

Senovės dienų metu šeštadienį ir sekmadienį šalia Merkinės dvarvietės bursis tautodailininkai ir amatininkai, pristatys festivalio svečiams savo kūrybą, rankų darbo dirbinius, savo ruoštą maistą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių