Frankfurto knygų mugė sugrįžo, bet dar ne į senas vėžes

Frankfurte atidaryta didžiausia pasaulyje knygų mugė, ji ir vėl kviečia lankytojus, nors šiemet renginyje dalyvauja mažiau garsenybių, o kanadietė rašytoja Margaret Atwood (Margaret Atvud) jos atidaryme dalyvavo vaizdo ryšiu.

Pernai dėl COVID-19 pandemijos beveik visiškai nuotoliniu būdu vykusi mugė šiemet vėl leis knygų leidėjams, pardavėjams, autoriams ir skaitytojams susitikti jos paviljonuose.

Tačiau šių metų renginys yra kiek kuklesnis nei ankstesni, nes dėl kelionių suvaržymų į mugę negalėjo atvykti daug svečių iš užsienio.

„Sugrįžimas prie verslo dar nereiškia sugrįžimo į normalų gyvenimą“, – atidarymo metu sakė mugės direktorius Juergenas Boosas (Jurgenas Bosas). Tačiau renginys vis dėlto suteikė knygų leidybos pramonės atstovams galimybę „vėl susijungti“, pridūrė jis.

Apdovanojimų pelniusi rašytoja M. Atwood, kurios gimtoji Kanada yra mugės šių metų garbės viešnia, prie atidarymo ceremonijos prisijungė per „Skype“ ir pasiuntė vilties žinią.

„COVID-19 [pandemija] ir klimato krizė mums parodė, kokie trapūs esame žmonės“, – sakė ji.  – Tačiau mes taip pat parodėme, kokie ištvermingi, išradingi ir kūrybingi galime būti.“

Knygos padėjo žmonėms ištrūkti iš pandemijos primestos izoliacijos ir įprasminti pasaulį, sakė romano „Tarnaitės pasakojimas“ (The Handmaid's Tale) autorė.

„Knygos yra ne tik kelionės laiku prietaisai, bet ir empatijos mašinos. Jie nukelia mus į tolimus kraštus, įleidžia į kitus pasaulius“, – pridūrė ji.

Jauni skaitytojai

Nuo trečiadienio prekybos atstovus kviečianti, o vėliau ir plačiajai visuomenei duris atversianti mugė tęsis iki sekmadienio.

Pasak J. Booso, knygų verslas „einasi gana gerai pastaruosius pusantrų metų“, nes daugelyje šalių žmonės per pandemiją sulėtino gyvenimo tempą ir skaitė daugiau, ypač – paaugliai.

Jungtinėse Valstijose popierinių knygų pardavimai išaugo daugiau nei 8 proc., lyginant su 2020 metais, ir buvo didžiausi per pastarąjį dešimtmetį, skelbia tyrimų grupė NPD.

Šį augimą lėmė išaugę pardavimai ne tik paauglių, bet ir specializuotų knygų kategorijoje, nes leisdami laiką namuose žmonės ieškojo kulinarinių vadovų ir kitų kategorijai „pasidaryk pats“ priskiriamų knygų.

Vokietijoje, didžiausioje Europos Sąjungos knygų rinkoje, dėl COVID-19 uždaryti knygynai pasinaudojo galimybe išplėsti savo prekybą internetu, kuri išaugo 20 procentų, o pajamos iš internetu parduotų knygų siekė 2,2 mlrd. eurų. Audio ir elektroninių knygų pardavimų augimas tai pat buvo dviženklis.

„Knygų pramonė išlaikė COVID-19 streso testą“, – sakė Karin Schmidt-Friderichs (Karin Šmit Friderich), Vokietijos leidėjų ir knygynų asociacijos pirmininkė.

Susirūpinimas dėl Kalėdų laikotarpio

Tačiau ne visos naujienos knygų pramonei yra geros.

Prekyba knygomis, kasmet visame pasaulyje atnešanti maždaug 100 mlrd. JAV dolerių pajamų, yra priklausoma nuo žaliavų trūkumo ir problemų tiekimo grandinėje, kylančių šalių ekonomikoms bandant atsigauti po karantinų.

Sparčiai artėjant svarbiam Kalėdų sezonui, leidėjai skundžiasi dėl popieriaus trūkumo, laivybos uostuose stringančių krovinių ir didesnių transporto išlaidų.

„Bijau, kad per šias Kalėdas žmonės nežinia ar galės greitai gauti tą knygą, kurios jie nori“, – verslo dienraščiui „Handelsblatt“ sakė garsios Vokietijos leidyklos „C.H. Beck“ vadovas Jonathanas Beckas (Džonatanas Bekas).

Jis taip pat perspėjo, kad knygos gali pabrangti.

Suvaržymai dėl COVID-19

Šios savaitės Frankfurto renginys yra naujausias mugių atgimimo pavyzdys. Rugsėjo mėnesį Miunchene vykusi IAA automobilių paroda sulaukė 400 tūkst. lankytojų.

Nors maksimalus knygų mugės lankytojų skaičius per dieną negali viršyti 25 tūkst., į ją atvykusieji privalo dėvėti apsauginę kaukę ir pateikti COVID-19 sveikatos pažymėjimą.

Mugėje dalyvauja daugiau nei 2 tūkst. dalyvių iš daugiau nei 80 šalių, bet tai yra gerokai mažiau nei 2019 metais, kai renginyje buvo pristatyta 7,5 tūkst. dalyvių iš 100 šalių.

Į mugę atvyksta maždaug 300 knygų autorių, įskaitant kanadiečius Michelį Jeaną (Mišelį Žaną), Dany Laferriere'ą (Danį Laferjerą) ir Michaelą Crummey (Maiklą Kramį).

Tačiau lyginant su anksčiau vykusiomis knygų šventėmis Frankfurte, į kurias atvažiuodavo tokios garsenybės kaip M. Atwood, Kenas Follettas (Kenas Foletas), Cecelia Ahern (Sesilija Ahern) ir Nicholas Sparksas (Nikolas Sparksas), šių metų mugei stinga žvaigždžių spindesio.

Joje taip pat tiesiogiai nedalyvauja kelios didžiulės leidyklos, nusprendusios dalyvauti nuotoliniu būdu, todėl didžioji dalis įprasto bendravimo ir derybų dėl licencijavimo ar vertimo teisių vyks mugės skaitmeninėse platformose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių