Skirtingų kultūrų santakoje gimęs menas

  • Teksto dydis:

Kauno ryšių istorijos muziejuje veikianti paroda vainikavo du mėnesius trukusią menininkų iš Italijos, Ispanijos, Portugalijos, Kroatijos, Didžiosios Britanijos rezidencijų programą ir įkandin vykusį plenerą. Šešiolikos autorių darbai stebina vitališkumu, tematikos ir stilistikos skirtumais.

Kauno ryšių istorijos muziejuje veikianti paroda vainikavo du mėnesius trukusią menininkų iš Italijos, Ispanijos, Portugalijos, Kroatijos, Didžiosios Britanijos rezidencijų programą ir įkandin vykusį plenerą. Šešiolikos autorių darbai stebina vitališkumu, tematikos ir stilistikos skirtumais.

Tikresnis už realybę

Atidarydamas parodą "Artkomas" vadovas Olegas Darčanovas pastebėjo, kad šiemet parodoje eksponuojami darbai – itin aukštos kokybės. "Kūrybinis laikotarpis menininkams tikrai buvo produktyvus. Galime drąsiai patvirtinti, kad pagrindinis tarptautinio kultūrinio bendradarbiavimo projekto "CreaArt" tikslas – skatinti kūrybiškumą, meno mainus ir suteikti menininkams galimybę pristatyti savo kūrybą Europos mastu – pasiektas", – sakė O.Darčanovas.

"CreArt" partnerio Kaune atstovė Rūta Mašanauskaitė, kalbėdama apie dviejų mėnesių trukmės menininkų rezidencijos rezultatus, džiaugėsi užsimezgusiais tarptautiniais ryšiais. "Mes labai laimingi, kad šiais metais teko dirbti su tikrais meistrais, tikimės, kad mūsų kūrybinė draugystė tęsis daugybę metų", – kalbėjo R.Mašanauskaitė.

Menotyrininkas, humanitarinių mokslų daktaras Remigijus Venckus parodos atidarymo metu linkėjo žvelgti į meną per savo vidinę prizmę. "Kai mes susitinkame su kūriniu, mes neturime nieko bendra su tikruoju pasauliu, su tikrąja tiesa. Tai tarsi pasaulio išvirkštinė pusė. Tas pasaulis, kuris yra atitrauktas nuo mūsų, bet gali būti tikresnis už mūsų pasaulį. Atsiduokite kūriniams, kurie provokuoja judėti ne tik vaizdais, bet ir mintimis", – linkėjo R.Venckus.

Galimybės ir atradimai

Tapytojas Saulius Dastikas, dalyvavęs dviejų savaičių plenere ir gyvenęs vienuolyne, sako iš ten sėmęsis kūrybinio įkvėpimo.

"Ne kiekvieną dieną turi progą pagyventi su vienuoliais, su jais bendrauti, būti sakralioje erdvėje. Stebėdamas sakralius objektus, kai kuriuos iš jų perkėliau į savo meno kūrinius. Šešiolika kūrėjų iš įvairių valstybių perteikė savo požiūrius ir turėjome galimybę pamatyti pasaulį kito žmogaus akimis. "Žmogus, matantis pasaulį savo paties šešėlyje" – vienas iš mano kūrinių, gimusių plenero metu. Kaip pagrindinį paveikslo subjektą pasirinkau vienuolį, kuris irgi yra toks pat žmogus, kaip ir kiekvienas iš mūsų, kaskart susiduriantis su bendražmogiškomis problemomis, besistengiantis suvaldyti triukšmus galvoje, nes tik tai suvaldžius galima išgirsti pasaulį", – apie naujausius savo kūrinius kalbėjo S.Dastikas.

Parodoje savo fotografijos darbus eksponuojanti italė Annalisa Pisoni Cimelli sakė labiausiai buvusi įkvėpta Neries ir Nemuno santakos vaizdo. "Projektas Kaune mane pastūmėjo link tyrinėjimo ryšio, kuris yra tarp mano kūno ir aplinkos. Tapybos darbų, fotografijos ir vaizdo meno elementai, sukurti per pastaruosius du mėnesius, yra glaudžiai susiję su Lietuvos landšafto, žmogaus kūno spalvomis ir šviesa, atspindėta mano odoje", – pristatė A.P.Cimelli.

Aplinkos įkvėpti

Tapytojas iš Ispanijos Francisco Javieras Villa Romero parodoje eksponuoja 38 mažo formato tapybos darbus-koliažus ir vieną kur kas įspūdingesnio dydžio.

"Kaune realizavau projektą "NEWBAROQUE". Tai yra vaizdinė miesto griuvėsių analizė. Esu įsitikinęs, kad XXI a. menininkas privalo paversti idėjų, jausmų patirtį saviraiškos varikliu, kuris turėtų atspindėti galutinį tikslą – gebėjimą visur rasti kūrybai tinkamų priemonių. Mano darbuose – daug Kauno gatvėse rastų niekam jau nereikalingų smulkmenų", – pasakojo F.J.V.Romero.

Kroatė tapytoja Ivona Juric parodoje pristatanti tris savo kūrinius, akcentuoja, kad buvimas Kaune šiek tiek pakeitė jos kūrinių stilių. "Kraštovaizdis man turi didelę reikšmę ir dažniausiai aš viename paveiksle komponuoju kelis vaizdinius, naudodama mažus teptukus, kad galėčiau parodyti kryptį, kuria juda šviesa. Menininkas turi būti jautrus išorės dirgikliams ir privalo naudoti save kaip kelią link paveikslo", – atviravo Kaunu susižavėjusi jaunosios kartos tapytoja.

Animatorės iš Ispanijos Elisa Morais ir Maria Alvarez Ryšių muziejuje pristato savo filmą apie Ispanijos kaimelius, kurie alsuoja tikrąja šalies istorija. "Kauno miesto aplinka mums padėjo sujungti savo prisiminimus su dabartine patirtimi. Pasikartojančios mūsų darbų temos – žmogaus prigimties balansavimas tarp juoko ir dramos, kasdienybės neatitikimai", – kalbėjo kūrėjos.

Tapytoja Malgorzata Jagiello, gimusi Lenkijoje, tačiau šiuo metu gyvenantis Genujoje, pastebi, kad menas tiesiogiai yra susijęs su aplinka. "Menininkai yra keliautojai ir kelionės įkūnija didelę dalį jų kūrybinės patirties. Aš sąmoningai nukreipiau savo gyvenimą į kelionę ir atvykimas kurti į Kauną yra dar vienas to įrodymas", – apibendrino M.Jagiello.


Kas? Kauno vizualiųjų menų rezidencijos paroda.

Kur? Ryšių istorijos muziejuje.

Kada? Veikia iki rugpjūčio 15 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių