Vokiečių architektas F. Otto laimėjo prestižinę Pritzkerio premiją

  • Teksto dydis:

Vokiečių architektas Frei Otto (Frėjus Otas) antradienį buvo oficialiai paskelbtas prestižinės Pritzkerio (Prickerio) premijos laureatu – kitą dieną po jo mirties, pranešė organizatoriai.

89 metų F.Otto, pelnęs tarptautinį pripažinimą dėl projektų, kuriuose naudojamos lengvos į palapines panašios struktūros, buvo informuotas apie tą apdovanojimą prieš pat jo mirtį, sakoma pranešime.

„Frei Otto karjera yra pavyzdys ištisoms architektų kartoms, o jo įtaka toliau bus juntama“, – sakė Pritzkerio premiją teikiančio fondo pirmininkas Tomas Pritzkeris (Tomas Prickeris).

„Žinia apie jo mirtį – labai liūdna, neturinti precedento šio apdovanojimo istorijoje. Esame dėkingi žiuri, paskyrusiai jam tą premiją, kol jis tebebuvo gyvas“, – pridūrė jis.

F.Otto, suprojektavęs precedento neturėjusį įtempiamą stogą Miuncheno olimpiniam stadionui, kuris buvo naudojamas per 1972-ųjų vasaros olimpiadą ir 1974 metų pasaulio futbolo čempionato finalą, turėjo atsiimti jam skirtą apdovanojimą per gegužę Majamyje planuotą surengti ceremoniją.

Sužinojęs apie jam suteiktą garbę, F.Otto prieš pat savo mirtį sakė, kad „niekada nepadarė nieko, kad gautų tą premiją“.

„Mano kaip architekto pašaukimas buvo kurti naujų tipų pastatus, turinčius padėti neturtingiems žmonėms, ypač po stichinių nelaimių ir katastrofų“, – aiškino jis.

„Taigi kas man galėtų būti geriau negu laimėti šią premiją? Visą man likusį laiką naudosiu daryti tam, ką dariau iki šiol“, – pridūrė architektas.

Pritzkerio premijos organizatoriai apibūdino F.Otto kaip „iškilų mokytoją ir autorių“, kuris pirmasis įvairiose srityse pradėjo naudoti šiuolaikines lengvąsias konstrukcijas.

Pasak jų, F.Otto buvo „utopininkas, kuris niekada nesiliovė tikėjęs, kad architektūra gali padaryti pasaulį geresnį visiems“.

Pritzkerio premijos žiuri pirmininkas Peteris Palumbo (Piteris Palumbas), sakė, kad F.Otto buvo „moderniosios architektūros titanas“.

„Jo netektis bus juntama visur pasaulyje, kur yra praktikuojamas architektūros menas, nes jis buvo pasaulio pilietis“, – sakoma P.Palumbo pranešime.

1925 metais gimęs F.Otto užaugo Berlyne, kur vėliau studijavo architektūrą. Per Antrąjį pasaulinį karą jis buvo liuftvafės naikintuvo pilotas ir pateko į karo belaisvių stovyklą Prancūzijoje, kai buvo numuštas jo lėktuvas.

Vėliau jis sukūrė modernaus stogo projektą stadionui, naudotam per 1972 metų Miuncheno olimpines žaidynes, aptemdytas palestiniečių kovotojų įvykdyto Izraelio atletų nužudymo.

F.Otto taip pat padėjo suprojektuoti Japonijos paviljoną, pastatytą tarptautinei parodai „Expo 2000“ Hanoveryje. Tą pastatą jis kūrė kartu su japonų architektu Shigeru Banu (Šigerumi Banu), kuris pelnė Pritzkerio premiją 2014 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių