2024-ųjų spalva – šildanti sielą ir gaubianti švelnumu

  • Teksto dydis:

Spalvų institutas „Pantone“ kasmet paskelbia artėjančių Naujųjų metų spalvą. Ji ne tik daro įtaką mados, grožio, interjero tendencijoms, bet ir atspindi laikmečio aktualijas. Metų spalva renkama atsižvelgiant į žmonių poreikius, todėl tampa dar ir emociniu barometru.

Tarsi įvairiaspalvė vėduoklė

Spalvų institutas „Pantone“ yra didelės amerikiečių kompanijos „Pantone“ dalis. Instituto darbuotojai tiria, kaip spalvos veikia įvairias mūsų gyvenimo sritis – nuo emocijų iki vartotojų paklausos.

Pagal jų sukurtą universalią spalvų paletės standartizavimo sistemą „Pantone Matching System“, visoms egzistuojančioms spalvoms ir atspalviams suteikti pavadinimai ir numeriai, o katalogas atrodo tarsi didelė įvairiaspalvė vėduoklė.

Nuo 2000-ųjų šis institutas kasmet paskelbia artėjančių metų atspalvį. Jokios specialios technologijos čia nėra – tiesiog kliaujamasi komandos analitiniais įgūdžiais. Visus metus „Pantone“ spalvų instituto darbuotojai atidžiai stebi, kokia atspalviai dominuoja pasaulyje. Be to, jie domisi mados kolekcijomis, parodomis, meno projektais. Vien mada ir menu neapsiribojama – sekamos ir naujausios technologijos.

Du kartus per metus instituto ekspertai rengia susitikimą, o gruodžio mėnesį, po visų diskusijų ir informacijos analizės, paskelbia kitų metų spalvą.

Akcentai: paveikslai, įrėmintos nuotraukos, pagalvėlės ir net persiko spalvos žiedais pasipuošę augalai – dar viena galimybė prisijaukinti metų spalvą. / freepik.com nuotr.

Keitėsi metai ir nuotaikos

Metų spalva tampa ne tik madingomis gairėmis, bet ir pasaulio piliečių gyvenimo ir savijautos simboliu. Tai įrodo ir pastarųjų metų pasirinkimai.

2021-ieji... Pasaulinės pandemijos pasėtas nerimas ir vis stiprėjanti viltis. Išrinktos net dvi spalvos. Pilka „Ultimate Gray“ simbolizavo susikaupimą, stiprybę, o geltona „Illuminating“ spinduliavo optimizmą. Šis spalvų duetas tarsi pasiuntė vilties žinią žmonijai ir skatino išlikti tvirtiems.

2022-ieji – „Very Peri“. Permainų metas, sunkumai pamažu atsitraukia. Po izoliacijos laikotarpio atsigręžę atgal suvokėme – mes pasikeitėme. Tad metų spalva „Very Peri“ atspindėjo įvairius gyvenimo pokyčius. Melsvai violetinis atspalvis simbolizavo naujas galimybes, pasitikėjimą ir galimybę keisti gyvenimą.

2023-ieji – rausvai raudona „Viva Magenta“. Ši energiją perteikianti spalva simbolizuoja stiprybę ir drąsą, o spalvos intensyvumas pulsuoja optimizmu. Pasak „Pantone“ ekspertų, tai maištinga spalva, perteikianti troškimą gyventi ir kviečianti švęsti gyvenimą.

Nuosaikiau: idealus variantas pritaikyti metų spalvą interjere – nudažyti šia spalva vieną sieną. / freepik.com nuotr.

Artumo poreikis

Ir 2024-ieji... Deja, priežasčių švęsti vis mažiau. Liepsnoja karo židiniai, žmonės iškankinti nerimo ir nežinios. Netikrumo fone jie trokšta susitelkti, pajusti švelnumą ir rūpestį.

Tai turėjo būti spalva, kurios šiltumas primintų apkabinimą ir perteiktų užuojautos, empatijos žinią.

Pasak spalvų instituto „Pantone“, šiandienį žmonijos poreikį geriausiai simbolizuoja „Peach Fuzz“, švelnus ir subtilus persikų atspalvis, prislopintas rožinės ir oranžinės spalvos derinys.

„Pantone“ teigia, kad ši spalva atspindi artumo, bendruomeniškumo, gebėjimo dalytis poreikį. „Peach Fuzz“ yra sielą šildanti spalva, kurianti švelnumo pojūtį.

„2024-ųjų spalva turėjo išreikšti mūsų norą būti šalia tų, kuriuos mylime, ir džiaugsmą, kurį patiriame gilindamiesi į save ar tiesiog mėgaudamiesi tylos akimirka. Tai turėjo būti spalva, kurios šiltumas primintų apkabinimą ir perteiktų užuojautos, empatijos žinią“, – rašo „Pantone“ spalvų specialistai.

Poilsiui: subtilus persikinis atspalvis interjere padeda atsipalaiduoti, todėl verta jį pritaikyti miegamajame. / freepik.com nuotr.

Interjere kuria jaukumą

Kad ir kokia graži šios spalvos siunčiama žinutė, pritaikyti ją nėra labai lengva. Iš vienos pusės, tai – gaivi, dar vaidinama „maitinančia“, spalva, tačiau drauge ji ir sudėtinga.

Kaip ir su kuo derinti interjere persikų spalvą? Persikinis atspalvis namų interjere kuria jaukumą, taip nudažytos sienos, namų dekoro detalės suteikia šilumos. Persikų atspalvis gali pasitarnauti kaip akcentas – tai gali būti tapetai, tekstilė, meno kūriniai, fotografijos, netgi persiko spalvos žiedais pasipuošę augalai.

Persikinė spalva nušviečia tamsius kambarius, kuriuose nėra langų arba trūksta natūralios šviesos. Ši raminanti spalva puikiai įsilieja į tamsių spalvų interjerą. „Peach Fuzz“, derinama su šaltais, tamsios spalvos tonais, atrodo itin rafinuotai. Švarus persikų tonas išsiskiria vintažiniu prieskoniu, kuris itin dera modernioje aplinkoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių