- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Virtuvės erdvė neretai vadinama namų širdimi: joje dažniausiai prasideda ir baigiasi diena, gimsta kulinariniai šedevrai, tai šeimos susitikimų ir pokalbių vieta. Įsirengti šią zoną daugelis nori praktiškai, funkcionaliai ir estetiškai. Ar įmanoma išsiversti be interjero dizainerio paslaugų ir individualaus projekto?
Auksinė taisyklė
Dizainerė Jūratė Sventickienė sako, kad nusprendusiems atnaujinti savo virtuvę svarbiausia vadovautis auksine trikampio taisykle. Ją pritaikę ne mažiau pavargsite gamindami, bet ir sugaišite tam mažiau laiko.
„Virtuvės trikampis yra vienas svarbiausių dalykų, į kurį būtina atsižvelgti dar prieš pradedant projektuoti virtuvės darbo zoną. Šis trikampis apima tris dalykus – plautuvę, viryklę ir šaldytuvą. Ergonomiškai suprojektuotas virtuvės trikampis turi jungti visas šias tris zonas, o šie buitiniai prietaisai ir zonos šalia jų turi būti išdėstytos patogiais atstumais viena nuo kitos. Jei atstumas tarp šių zonų bus per didelis, tuomet gaišite laiką vaikščiodami, jei per mažas – jausitės suvaržyti erdvėje. Todėl optimaliausias atstumas tarp trikampio dalių yra apie 1–3 m“, – patarimais dalijasi J. Sventickienė.
Dizainerė taip pat pabrėžia, kad judėti virtuvės trikampio zonoje neturėtų trukdyti įvairios kliūtys, pavyzdžiui, kėdės ar kiti baldai. Toliau, atnaujinant šią zoną, dizainerė pataria susitelkti į patogumo ir praktiškumo klausimus. Šiuo etapu, pasak J. Sventickienės, svarbu tinkamai pasirinkti baldus.
„Jei virtuvė sujungta su kambariu, baldus verta rinktis panašius į svetainės, taip bus išlaikyta vienoda erdvės stilistika. Taip pat patarčiau rinktis kuo uždaresnį baldų korpusą, nes jį lengviau valyti. Nebus matomi prieskonių indeliai, samčiai, kiti indai ir prietaisai, kuriuos galbūt norėtųsi paslėpti. Tačiau jei atnaujinama virtuvė yra atskiroje patalpoje, daugiau dėmesio galima skirti patogumui ir praktiškumui“, – pasakoja ekspertė.
Virtuvės trikampis yra vienas svarbiausių dalykų, į kurį būtina atsižvelgti dar prieš pradedant projektuoti virtuvės darbo zoną. Šis trikampis apima tris dalykus – plautuvę, viryklę ir šaldytuvą.
Praverčia ir racionalumas
Pasak J. Sventickienės, Lietuvoje jau kelerius metus virtuvėse dominuoja medžio raštų ir spalvų apdailos, kurios dažniausiai derinamos su baltais, pilkais ar kitais panašiais atspalviais.
Dizainerė pabrėžia, kad virtuvėje nėra nereikšmingų detalių – šioje erdvėje svarbus tiek rankenėlių baldams pasirinkimas, tiek ateities poreikių planavimas.
„Virtuvėje viskas turėtų derėti ir sudaryti nuoseklią visumą. Todėl, pavyzdžiui, baldų rankenėles verta derinti prie esamo stiliaus, raštų, spalvų, dizaino, antraip net jos gali sugadinti kruopščiai išpuoselėtą interjerą. Kitas svarbus aspektas – apgalvoti, kur bus laikomi įvairūs daiktai, produktai. Kur numatoma sudėti duoną, stalo įrankius, pjaustymo lenteles ar peilius, kitus įrankius ir maisto produktus. Taigi baldų projektavimas yra ne tik išorės, bet ir vidaus planavimas“, – atkreipia dėmesį dizainerė.
Pranašumų ir trūkumų sąrašas
J. Sventickienės teigimu, reikėtų apgalvoti kiekvienos spintelės ar stalčiaus paskirtį, o įrengiant virtuvę tikrai neverta taupyti savo patogumo ir laiko sąskaita.
„Viena iš klaidų – kai vietoje spintelių su stalčiais įrengiamos lentynos, tai neretai yra labai nepatogu laikyti tokiems daiktams kaip puodai. Stalčiuose patogiai susidėti daiktus ir palaikyti tvarką yra daug lengviau nei spintelėse“, – pastebi dizainerė.
Todėl, anot J. Sventickienės, įsirengiant virtuvę, o ypač – tai darant pirmąkart be ankstesnės patirties, visada pravartu ir labai naudinga susidaryti pranašumų ir trūkumą sąrašą, remiantis savo ankstesne patirtimi.
„Tarkime – būsto šeimininkai yra žemo ūgio, tokiu atveju reikėtų ir žemesnių spintelių arba priešingai – aukštesnių nei standartas. Galbūt tamsiu paros metu virtuvė yra dažnai naudojama? Tuomet praverstų apšvietimas po spintelėmis. Prie to paties sąrašo pridėčiau ir buitinės technikos poreikius. Jei daugiau gaminama orkaitėje, galbūt verta pasvarstyti apie mažesnę kaitlentę. O gal jūs apsiperkate kiekvieną dieną, tada tokiu atveju didelis šaldytuvas gali būti nereikalingas. Kiekvienu atveju praverčia racionalus planavimas. Todėl rekomenduočiau įvertini savo poreikius, galimybes ir kurti tokią virtuvę, kuri būtų patogiausia jums patiems“, – reziumuoja dizainerė.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys
Namų dekoro įrengimas nėra tik tinkamas daiktų išdėstymas. Tai buities dvasios ir malonios, jaukios erdvės kūrimas, kuris yra ypač aktualus, nes namai – artimiausia aplinka, kurioje leidžiame sau būti visiškai atsipalaidavusiems. ...
-
Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai
Mažo valgomojo įrengimas gali atrodyti nemenkas iššūkis. Tačiau sumaniai išnaudojant erdvę ir pasirinkus tinkamus baldus, galima sukurti ne tik funkcionalią, bet ir vizualiai patrauklią valgomojo zoną. Štai trys patarimai ju...
-
Kaip stilingai suderinti dienines ir naktines užuolaidas?
Dieninių ir naktinių užuolaidų derinimas – procesas, leidžiantis sukurti tiek funkcionalią, tiek estetiškai patrauklią namų aplinką. Tinkamas šių dviejų elementų derinys gali pakeisti kambario charakterį, suteikti jam ši...
-
Valgomojo baldai: mados ir tendencijos
Valgomojo baldus reikia rinktis itin atsakingai – juk tai šeimos susibūrimo vieta, čia priimame svečius, švenčiame šventes. Anot interjero dizainerės, valgomojo baldai taip pat turi savo madas ir tendencijas, kuriomis vadovaujan...
-
Neįprasto namo savininkė: apvali forma – visa ko pradžiai12
Žiedūnė Aleknaitė save vadina apvalių formų mėgėja. Kėdainių krašte ant šlaito, tiesiai priešais Nevėžio upę, ji pasistatė kupolo formos namą, kuriame įsirengė kūrybines dirbtuves. Viduryje kupolo stovi apvalus stalas, an...
-
Jau šį savaitgalį Kaune – net dvi parodos išmaniems ir jaukiems namams6
Jau šį savaitgalį – balandžio 5–7 dienomis – visus svajojančius atsinaujinti ar statančius savo namus, norinčius pagyvinti namų interjerą, susikurti jaukias ir patogias lauko erdves ar ieškančius modernių ir stilingų ...
-
Stalo dekoras – ne tik akims, bet ir sielai. Velykų belaukiant...1
Šiandieninės stalo serviravimo tendencijos – tai senovės kilmingųjų palikimas derinamas su naujausiomis dekoravimo madomis. ...
-
Velykinis stalas gali būti ne tik gausus, bet ir stilingas – naujausios dekoro tendencijos
Nors kalendorinis pavasaris jau čia, visi žino – spalvingiausią ir gražiausią metų sezoną pradeda Velykos. Juk būtent ši šventė asocijuojasi su ryškiomis spalvomis, ką tik pražydusiomis gėlėmis ir kitais pavasario akcent...
-
Kaip padengti nepamirštamą Velykų stalą?
Per Velykas visi stengsimės sukurti jaukią nuotaiką tiek suaugusiesiems, tiek vaikams. „Pirmiausia nuspręskite, ko norite: išlaikyti tradicijas, minimalizmo ar sukurti ką nors žaismingo. Nepamirškite, kad nėra vieno tinkamo būdo &sc...
-
Tvarios dekoracijos – ir draugiškos gamtai, ir madingos
Daugelis įprato Velykoms puošti namus kuo spalvingiau: krepšelis įvairiaspalvių margučių, ryškios dekoracijos – dažna pavasario šventės namų puošmena. Vis dėlto dekoro specialistės pataria atkreipti dėmesį i...