Namų interjeras: nuo modernumo iki individualumo

Įsirengiant ar renovuojant būstą kyla klausimas: kaip sukurti jaukų interjerą, kuriame derėtų ir naujausios tendencijos, ir individualūs poreikiai? Interjero dizainerė Rūta Zaveckė ragina labiausiai atsižvelgti į tai, kas padėtų gerai jaustis.

– Vienas iš svarbiausių interjero dizaino pasirinkimų yra spalvos. Kokius jų derinius rekomenduotumėte?

– Kuriant interjerą svarbu siekti ne tik modernumo, bet ir jaukumo, individualumo. Todėl labiausiai reikėtų koncentruotis į žmogų, kuris šiuose namuose gyvens, į jo norus ir į tai, kas jam būtina, kad namuose jaustųsi komfortiškai. Turiu mintyje ne vien buities, bet ir emocinį komfortą. Ramus žmogus rinksis pastelines spalvas. Jam itin patiks šių metų tendencija – žemės spalvos, simbolizuojančios ramybę ir harmoniją. Santūraus interjero mėgėjams siūlyčiau išpilkintą arba vieno tono gamą: nuo šviesiai pilkos iki tamsiai pilkos, gali būti derinama smėlinė spalva. Tie, kurie nori gyventi spalvinguose namuose, jau rinksis iš įvairesnės paletės. Tarp drąsiausių šių metų spalvinių tendencijų – žalia, mėlyna, intensyvi raudona. Šios spalvos gali būti ir dominuojančios, ir kaip akcentas. Tačiau aklai vaikytis tendencijų nereikėtų. Lietuviai dažniausiai teikia pirmenybę klasikai – šviesioms pastelinėms spalvoms ir kelioms ryškioms detalėms.

– Kiek kuriant interjerą svarbus apšvietimas?

Netgi labai nuobodžius, monotoniškus, tamsius butus galima paversti charakteringais ir įdomiais, sukūrus interjere apšvietimo dramą.

– Šviesa labai svarbi žmogui. Lietuvoje mažai saulės, o jei dar ir namuose bus niūri pilkuma – nuotaikos tai nepakels. Būsto savininkui svarbu suprasti, kokio srauto šviesos jam reikia, ir pagal tai pasirinkti apšvietimą. Jei žmogus ramesnis, jis norės nuosaikesnių šviesos šaltinių, jeigu ekspresyvesnis – patiks gerai apšviestos zonos. Apšvietimas interjere yra viena iš svarbiausių detalių. Netgi labai nuobodžius, monotoniškus, tamsius butus galima paversti charakteringais ir įdomiais, sukūrus interjere apšvietimo dramą. Erdvės apšvietimas susideda iš darbinių, paslėptų ir akcentinių šviesų. Interjero charakteris kuriamas iš paslėptų slystančių šviesų.

R. Zaveckaitė / R. Zaveckės asmeninio archyvo nuotr.

– Kokio stiliaus ir kokių audinių baldus geriausia rinktis, kad kambarys atrodytų solidus ir neapkrautas? Kaip derinti skirtingus baldų dydžius?

– Kuriant interjerą labai svarbu įvertinti mastelį: patalpų dydį, ergonomines, funkcines zonas, kurios turi likti neužstatytos. Labai svarbu, kad tarp virtuvės, miegamojo ar kito kambario neatsirastų kliūčių laisvai judėti. Praėjimas negali būti užstatytas baldais. Šiame darbų etape labiausiai padeda specialistai, kai jie nurodo, kokius atstumus išlaikyti tarp valgomojo, poilsio ir kitų kambarių zonų. Jeigu erdvė didelė, mažiau šansų suklysti, bet kompaktiškuose butuose reikia labai atsakingai apgalvoti, kad interjero sprendimai būtų estetiški ir nesumažintų erdvės.

– Kaip sukurti modernią, tačiau natūralią ir jaukią namų erdvę?

– Modernumą kuria minimalizmas, tvarumas ir draugiškos aplinkai medžiagos. Viena iš moderniausių tendencijų – natūralios medžiagos. Labai estetiška medžio ir akmens dermė, pvz., virtuvėje – natūralaus medžio baldai su akmens paviršiais. Renkantis audinius taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į tvarias ir natūralias medžiagas. Pirmasis pasirinkimas – linas, kuris nesunkina patalpų, kuria lengvumo įspūdį. Labai gražiai interjere atsiskleidžia drobė, šilkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių