Vienu šūkiu besivadovaujanti T. Šokelė: susitvarkyk, ir viskas bus gerai

Sparčiai populiarėjančios "Instagram" paskyros "Susitvarkyk" įkūrėjos Tomos Šokelės tvarkingų namų ir organizuotos kasdienybės paieškos, prasidėjusios dar emigracijoje, tęsiasi ir grįžus į gimtąją Lietuvą. Moteris įkūrė namų tvarkymo verslą, o neseniai pradėjo socialiniuose tinkluose dalytis savo patirtimi ir patarimais namų priežiūros klausimais.

– Socialiniame tinkle paskyrą, kurioje dalijatės namų priežiūros patarimais, susikūrėte neseniai – gegužės mėnesį, tačiau jau turite 10 tūkst. sekėjų. Kaip gimė "Susitvarkyk" idėja?

– "Susitvarkyk" tinklaraščio pavidalu gimė prieš maždaug trejus metus, tačiau tai tebuvo nenuoseklus mano asmeninis dienoraštis apie namų tvarkymąsi. Pati idėja pradėjo formuotis, kai pavargusi nuo savo namų netvarkos ėmiau ieškoti jėgų ir būdų apsikuopti. Žodis "susitvarkyk" vis skambėdavo galvoje. Galiausiai mintys tapo veiksmais, o vėliau ir rezultatu – tvarkingais namais ir aiškia tvarkymosi sistema. Nusprendžiau, kad pats laikas pradėti ir su kitais dalytis buitiniais atradimais bei patarimais. Norėjau sužinoti, ar žmonėms tai įdomu. Praėjo keturi mėnesiai, ir pasirodė, kad tema aktuali.

– Juk dalijatės ne tik patarimais, tiesa? Turite ir verslą, kuris glaudžiai susijęs su veikla socialiniuose tinkluose.

– Įkurti namų priežiūros įmonę paskatino mano pačios patirtis emigracijoje. Švedijoje dirbau namų tvarkytoja. Buvo labai sunku. Niekada negalvojau, kad iš ten, kur išvykau nelaiminga, į savo šalį grįšiu sukūrusi šeimą, nulipdysiu verslą ir socialiniuose tinkluose dalysiuosi tokia, rodos, neįdomia, bet aktualia tema apie buitį. Dabar žinau, kad gyvenime gali būti visko. Mano laimingas gyvenimas atėjo ne pagal vadovėlines taisykles, o per darbą ir norą keistis.

Patirtis kitame Baltijos jūros krante padėjo suvokti, kad labai myliu savo šalį, kad čia gera. Skandinavija mane išmokė mylėti namus.

– Pati sakote, kad nepavyko rasti laimės svetur. Tačiau ši patirtis kažko suteikė?

– Skandinavija mūsų šeimai tiesiog netiko. Nematėme ten savo ateities. Neįsivaizdavau, kad ten gimdysiu, auginsiu vaikus... Žinojau, kuo ilgiau nedrįsime, tuo stipriau bijosime grįžti namo. Patirtis kitame Baltijos jūros krante padėjo suvokti, kad labai myliu savo šalį, kad čia gera. Skandinavija mane išmokė mylėti namus.

– Jūsų gyvenime nestinga permainų. Kaip artimieji reagavo į jas?

– Tikriausiai nesuklysiu sakydama, kad dažniausiai artimieji į gyvenimo pasikeitimus reaguoja su nerimu. Juk aš mečiau kelią dėl takelio. Turėjau išsilavinimą, darbą, patirtį, kontaktus... Ir štai informuoju, kad išvykstu valyti namų į Švediją. Po kelių metų pranešu, kad grįžtame gyventi į Lietuvą. Dar po kelių metų, – kad persikeliame gyventi į pajūrį, kur pažįstame vos keletą žmonių. Galbūt jau taip labai ir nebestebinu artimųjų, toks jau mano būdas. Visuomet kažkas naujo.

– Daugeliui tvarkymasis – sunkus darbas. Pati sakote, kad vaikystėje ir paauglystėj buvote žodžio "susitvarkyti" antonimas. Ar šiandien mėgaujatės tvarkydamasi savo namus?

– Dažniausiai taip, tačiau būna visokių dienų. Būnu ir pavargusi, paskendusi darbuose ar vasarą priiminėju į pajūrį gausiai atvykstančius pailsėti artimuosius ir draugus. Kai išmokau tvarkytis, tada išmokau ir mėgautis. Todėl kalbu šia tema, kad ir kitiems tvarkymasis nekeltų neigiamos asociacijos. Žinoma, sunku tvarkytis, kai tam paskiriame vieną savaitės dieną ir dažniausiai laisvadienį. Kada pailsėti? Todėl aš savo namus kiekvieną dieną tvarkausi po truputį. Taip turiu laisvus savaitgalius, laiką šeimai, pramogoms ar poilsiui.

– Tikrai. Kada pailsėti? Gal galima teigti, kad pats tvarkymasis yra tam tikra terapija? Ar susitvarkius namus pakinta psichologinė savijauta?

– Tik neseniai supratau, kad palaikydama tvarką namuose kuriu ramybės jausmą sau ir savo šeimai. Susitvarkiusi namus nurimau. Nežinojau, kad tvarka suteikia tiek ramybės ir teigiamų emocijų. Ypač, jei daroma tvarka iš pagrindų. Būtent tokį iššūkį išsikėliau sau "Susitvarkyk" pradžioje – 21 dieną tvarkiausi iki paryčių, mečiau daiktus, šveičiau, ploviau. Visa tai sužadina, paliečia taip giliai... Pyktis, nusivylimas, nuovargis. Kilnojant sentimentalius daiktus, grįžta prisiminimai. Klausdavau savęs, kam tiek kaupiau? Kam man visa tai? Praeities vaiduokliai spintose ir lentynose slegia, neleidžia judėti pirmyn. Kai viskas stoja į vietas, sugrįžta ramybė, meilė sau ir savo namams. Ir dabar, kai imu nerimauti, einu sumažinti daiktų kiekį namuose.

Supratau, kad palaikydama tvarką namuose kuriu ramybės jausmą sau ir savo šeimai. Susitvarkiusi namus nurimau. Nežinojau, kad tvarka suteikia tiek ramybės ir teigiamų emocijų.

– Kurią namų vietą pirmiausia siūlytumėte išsikuopti žmogui, kuris nežino nuo ko pradėti?

– Nematant namų sunku atsakyti į šį klausimą. Juk mūsų visų namai yra labai skirtingi. Galėčiau pasiūlyti pradėti judėti po truputį, kad neįvyktų atmetimo reakcija. Pats žodis "kuoptis" kelia asociaciją, kad bus labai daug darbo. Tvarkant namus nėra sėkmės. Tai yra darbas ir sistema, kurios laikantis galima pasiekti tvarkingų namų rezultatą.

T. Šokelės patarimai, kaip susitvarkyti namus ir tą tvarką palaikyti

1. Namų tvarkymasis susideda iš rutininių darbų. Siūlau kasdien atlikti šiuos darbus:

pasikloti lovą,

nuvalyti paviršius,

sutvarkyti indus,

nuo grindų sušluoti nešvarumus,

surinkti ne vietoje esančius daiktus,

pasirūpinti skalbiniais.

2. Greta šių darbų kasdien pridėkite dar po vieną:

pirmadienį – sutvarkyti vonios kambarį,

antradienį – nuvalyti dulkes,

trečiadienį – išsiurbti grindis,

ketvirtadienį – išplauti grindis,

penktadienį – pabaigti nebaigtus darbus,

šeštadienį – pasikeisti patalynę ir rankšluosčius,

sekmadienį – ilsėtis.

3. Jei namus tvarkote vieną dieną, tą pačią dieną neatlikite dar ir didžiųjų tvarkymo darbų, tokių kaip spintų tvarkymas, virtuvės vidaus stalčių ar orkaitės valymas. Išskirstykite šiuos darbus per savaitę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aleksotas

Aleksotas portretas
Visiškai nenormalu vieną dieną grindis siurbti,o kitą plauti.

BeveikKaipUsaIstorija

BeveikKaipUsaIstorija portretas
Šaunuolė tinginiai tingi, o tu juos lupk :)

Neprisiderg

Neprisiderg portretas
Tak visa gyvenima namus tvarko, jo daug tokiu moteru...Dar uz tvarkyma ir pasiima...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių