Virtuvės baldai: vyraujančios tendencijos

  • Teksto dydis:

Visuose namuose virtuvės erdvė skirtinga: gali būti erdvi, o gali – ir visai mažytė, tačiau bet kuriuo atveju baldai labai svarbūs. Interjero dizaineris Andrius Šajauka pataria gerai suplanuoti virtuvės apstatymą, nes šie baldai turės tarnauti ilgai.

Ekspertas pataria aklai nesekti tendencijomis. „Daugelis vaikosi madingų dizaino sprendimų taip kartais apsisunkindami gyvenimą, padarydami jį daug nepatogesniu“, – pastebi A. Šajauka ir išskiria ryškiausias lietuvių virtuvės baldų tendencijas.

Atidarymas be rankenėlių

Nors virtuvės baldų rankenėlės gali būti ne tik funkcionalus, bet ir vienas pagrindinių virtuvės baldų akcentų, vis dažniau jų visiškai atsisakoma.

„Vertinant dizainą – tai labai modernus, estetiškas sprendimas, o žvelgiant iš namų šeimininkų perspektyvos – šis sprendimas reikalauja daugiau priežiūros ir atsakomybės, nes atidarant liečiama ne rankenėlė, o spintelės paviršius. Taip jis labiau tepasi, riebaluojasi, tenka dažniau valyti. Be to, renkantis šį sprendimą, svarbu, kad paviršiai būtų kokybiškai laminuoti, antraip ilgai gražiais baldais neteks džiaugtis – nuo šlapių rankų ar dažno drėgno valymo jie gali išsipūsti“, – pastebi ekspertas.

Apgalvota: baldai be rankenėlių – modernu ir estetiška, tačiau teplu. Tokiu atveju reikia pasirūpinti kokybiškai laminuotais paviršiais. „Ikea“ nuotr.

Renkantis šį sprendimą svarbu įvertinti, kaip dažnai gaminate virtuvėje ir ar pavyks užtikrinti namų švarą. Nusprendus planuoti virtuvės baldus be rankenėlių, naudinga atvykti į virtuvės baldų saloną ir išbandyti šį sprendimą praktiškai.

Paviršiai ir atspalviai

„Jau nepamenu, kada teko projektuoti blizgių paviršių virtuvės baldus“, – šypteli virtuvės baldų ekspertas.

Matiniai baldai išpopuliarėjo ne tik dėl estetinių priežasčių, bet ir dėl praktiškumo. Nors vis dar yra dvejojančių, tačiau iš tiesų virtuvėje matiniai paviršiai nurungia blizgius.

A. Šajauka sako, kad nereikėtų baimintis ir grublėtų matinių paviršių. Mitas, kad juos sunku prižiūrėti ar tarpuose kaupiasi nešvarumai. Iš tiesų būtent tokie paviršiai reikalauja mažiau priežiūros.

Daugelis vaikosi madingų dizaino sprendimų taip kartais apsisunkindami gyvenimą, padarydami jį daug nepatogesniu.

Ilgus metus lietuvių virtuvėse dominavo balti baldai, tačiau, anot eksperto, taip jau kurį laiką nėra. Dabar didžioji tautiečių dalis renkasi pilkus atspalvius.

Kaip pastebi ekspertas, šios tendencijos tikrai nereikia bijoti, suprojektavus tamsius baldus ir kruopščiai suplanavus apšvietimą, galėsite džiaugtis erdvumo įspūdžiu, to tikrai neteks aukoti.

Visgi ekspertas primena, kad, planuojant tamsesnių atspalvių baldus, pirmenybę reikėtų teikti matiniams paviršiams.

Šiandienėse virtuvėse apskritai dominuoja žemės spalvos, monochrominiai ar šiltai pilki atspalviai. Vis daugėja drąsesnių žmonių, kurie renkasi labai tamsius (grafito ar visiškai juodus) paviršius.

Pokyčiai: ilgus metus lietuviai mėgo baltus baldus, tačiau pastaruoju metu pirmenybę teikia pilkiems atspalviams. „Ikea“ nuotr.

Stalviršiai ir spintelės

Seniau projektuotose virtuvėse storas stalviršis buvo lyg kokybės ar prabangos elementas, tačiau dabar matoma priešinga tendencija – lietuvių virtuvėse dominuoja plonesnis stalviršis.

„Dabar dažniausiai naudojami 10 mm compact HPL arba 19 mm laminuoti stalviršiai. Prie jų plautuvė klijuojama iš apačios, tai leidžia lengviau palaikyti tvarką virtuvėje. Apskritai, stalviršis yra bene svarbiausia virtuvės dalis. Jį renkantis reikėtų viską apgalvoti, jis turėtų būti pakankamai ilgaamžis, tvirtas, atsparus vandeniui ir karščiui“, – pataria A. Šajauka.

Andrius Šajauka. Asmeninio archyvo nuotr.

Taupydami erdvę naujakuriai arba atnaujinantys būstą vis dažniau stengiasi kuo efektyviau išnaudoti virtuvės plotą.

„Naujos statybos būstai yra mažesni, todėl dažnai trūksta vietos įvairiems daiktams. Žmonės pasidarė praktiškesni ir dažniausiai nori maksimaliai išnaudoti visą erdvę, todėl iki pat lubų suprojektuotos spintelės suteikia daugiau vietos daiktams susidėti, o tai leidžia lengviau palaikyti tvarką“, – sako A. Šajauka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių