- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Aromatingos ir ryškių skonių prieskoninės žolelės jau tūkstančius metų naudojamos įvairiuose receptuose. Tačiau prieskonines žoleles reikėtų vertinti ne tik dėl plataus panaudojimo virtuvėje, bet ir naudos sveikatai.
Veiksmingi antioksidantai
Prieskoninės žolelės užima svarbią vietą skirtingų pasaulio šalių ir kultūrų kulinarijoje. Jos patiekalams suteikia papildomų spalvų, skonių ir nepakartojamų aromatų, tad tinkamai jas derinant tarpusavyje galima net labiausiai nusibodusių patiekalų skonius pakeisti neatpažįstamai.
Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šviežios prieskoninės žolelės yra naudingos ir mūsų sveikatai – vos keli šviežių prieskoninių augalų lapeliai gali sumažinti nuovargį, sustiprinti imunitetą arba sumažinti kai kurių ligų riziką.
„Prieskoninėse žolelėse yra gausu įvairių mikroelementų, mineralinių medžiagų, vitaminų ir biologiškai aktyvių medžiagų, o labiausiai jos naudingos dėl polifenolių, kurie mūsų organizmą veikia kaip antioksidantai. Dar prieskoninės žolelės pasižymi dideliu kiekiu eterinių aliejų, kurie gali sumažinti stresą ar net pagerinti miego kokybę ir padėti išvengti kai kurių ligų“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.
Švieži – vertingesni
Ji sako, kad įprastus džiovintus prieskonius pakeisti šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis tikrai verta, ypač prasidėjus šviežių prieskoninių žolelių sezonui.
Tačiau svarbu žinoti vieną taisyklę – jei džiovintas žoleles į patiekalus beriame gaminimo pradžioje, tai šviežias prieskonines žolelės reikėtų dėti pačioje pabaigoje, kad karštis nesumažintų arba visai nepanaikintų jų maistinių savybių, ryškaus jų skonio ir aromato.
Gydytoja dietologė pastebi, kad tradiciškai lietuviai dažniausiai vartoja krapus ir petražoles, tačiau į mitybos racioną pamažu įtraukia ir kitas prieskonines žoleles.
„Vis dažniau vartojami peletrūnai, čiobreliai, mairūnai – šios žolelės buvo populiarios senojoje Lietuvos kulinarijoje, o paskui kuriam laikui primirštos. Geras ženklas, kad dabar po truputį jos vėl prisimenamos kaip palankios sveikatai“, – sako dr. E. Gavelienė.
Kaip išlaikyti ilgiau
Parduotuvėse galima rasti gana įvairių prieskoninių žolelių – nuo skintų ir fasuotų iki paaugintų vazonėliuose.
Nusipirkę žalumynų, dažnai jų visų iškart nesunaudojame, tad, norint mėgautis jų šviežumu ilgiau, skintas žoleles reikėtų laikyti šaldytuve.
„Suvyniokite jų šakeles į sudrėkintą popierinį rankšluostį ir įdėkite į maišelį arba sandarią dėžutę. Taip pat galima pamerkti šakeles į stiklinę ar kitą indą su vandeniu ir uždengti maišeliu. Šie triukai padės skintoms žolelėms išsilaikyti ilgiau. O žoleles vazonėliuose su žeme laikykite šiltai ir nepamirškite laistyti, taip jos ilgiau išliks šviežios“, – pataria daržovių ir augalų ekspertė Olga Suchočeva.
Galime užsiauginti
Prieskonines žoleles galima namuose užsiauginti ir patiems. Toks nuosavas daržas ant palangės arba balkone nereikalaus daug investicijų, bet pasėję dabar turėsime mėgstamų prieskonių.
Pasak ekspertės, auginant prieskonines žoleles namuose, svarbu parinkti saulėtą vietą ir reguliariai laistyti.
„Auginkite tai, ką mėgstate naudoti virtuvėje. Vieni populiariausių palangės augalų – kvapieji bazilikai, čiobreliai, raudonėliai, mėtos ir melisos, kurių lapeliai visuomet paskanina tiek desertus, tiek arbatas. Namuose taip pat lengvai ir pigiai pavyks užsiauginti mikrožalumynų ir svogūnų laiškų“, – vardija O. Suchočeva.
Ji primena, kad beveik visi prieskoniniai augalai mėgstą saulę, tad reikėtų parinkti jiems kuo šviesesnę vietą erdvę. Be to, svarbu neužmiršti ir šių augalų palaistyti.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys
Namų dekoro įrengimas nėra tik tinkamas daiktų išdėstymas. Tai buities dvasios ir malonios, jaukios erdvės kūrimas, kuris yra ypač aktualus, nes namai – artimiausia aplinka, kurioje leidžiame sau būti visiškai atsipalaidavusiems. ...
-
Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai
Mažo valgomojo įrengimas gali atrodyti nemenkas iššūkis. Tačiau sumaniai išnaudojant erdvę ir pasirinkus tinkamus baldus, galima sukurti ne tik funkcionalią, bet ir vizualiai patrauklią valgomojo zoną. Štai trys patarimai ju...
-
Kaip stilingai suderinti dienines ir naktines užuolaidas?
Dieninių ir naktinių užuolaidų derinimas – procesas, leidžiantis sukurti tiek funkcionalią, tiek estetiškai patrauklią namų aplinką. Tinkamas šių dviejų elementų derinys gali pakeisti kambario charakterį, suteikti jam ši...
-
Valgomojo baldai: mados ir tendencijos
Valgomojo baldus reikia rinktis itin atsakingai – juk tai šeimos susibūrimo vieta, čia priimame svečius, švenčiame šventes. Anot interjero dizainerės, valgomojo baldai taip pat turi savo madas ir tendencijas, kuriomis vadovaujan...
-
Neįprasto namo savininkė: apvali forma – visa ko pradžiai12
Žiedūnė Aleknaitė save vadina apvalių formų mėgėja. Kėdainių krašte ant šlaito, tiesiai priešais Nevėžio upę, ji pasistatė kupolo formos namą, kuriame įsirengė kūrybines dirbtuves. Viduryje kupolo stovi apvalus stalas, an...
-
Jau šį savaitgalį Kaune – net dvi parodos išmaniems ir jaukiems namams6
Jau šį savaitgalį – balandžio 5–7 dienomis – visus svajojančius atsinaujinti ar statančius savo namus, norinčius pagyvinti namų interjerą, susikurti jaukias ir patogias lauko erdves ar ieškančius modernių ir stilingų ...
-
Stalo dekoras – ne tik akims, bet ir sielai. Velykų belaukiant...1
Šiandieninės stalo serviravimo tendencijos – tai senovės kilmingųjų palikimas derinamas su naujausiomis dekoravimo madomis. ...
-
Velykinis stalas gali būti ne tik gausus, bet ir stilingas – naujausios dekoro tendencijos
Nors kalendorinis pavasaris jau čia, visi žino – spalvingiausią ir gražiausią metų sezoną pradeda Velykos. Juk būtent ši šventė asocijuojasi su ryškiomis spalvomis, ką tik pražydusiomis gėlėmis ir kitais pavasario akcent...
-
Kaip padengti nepamirštamą Velykų stalą?
Per Velykas visi stengsimės sukurti jaukią nuotaiką tiek suaugusiesiems, tiek vaikams. „Pirmiausia nuspręskite, ko norite: išlaikyti tradicijas, minimalizmo ar sukurti ką nors žaismingo. Nepamirškite, kad nėra vieno tinkamo būdo &sc...
-
Tvarios dekoracijos – ir draugiškos gamtai, ir madingos
Daugelis įprato Velykoms puošti namus kuo spalvingiau: krepšelis įvairiaspalvių margučių, ryškios dekoracijos – dažna pavasario šventės namų puošmena. Vis dėlto dekoro specialistės pataria atkreipti dėmesį i...