Apie seksą – iš savo patirties

Apie seksą – iš savo patirties

Apie seksą pasakoti vaikiškai, kad tiktų ir suaugusiesiems – toks klaipėdiečio dermatovenerologo ir seksologo Pragiedrulio Veličkos knygelės „Lietuviško sekso metamorfozės“ leitmotyvas. Naujame leidinyje medikas fiksuoja savo paties išgyvenimus ir sukauptas žinias apie seksą nuo vaikystės iki šių dienų.

- Kaip gimė ši knygelė?

p>- Iš patirties, sukauptos po šitiek metų gydytojo praktikos, paskaitų skaitymo. Turiu gyslelę rašyti, dabar dirbu ir radijo stotyje.

Šioje knygelėje – viskas, ką aš mačiau susijusio su seksu nuo ketverių metų. Tai aprašiau mūsų vaikams ir vaikaičiams, nes mano bendraamžiai viską žino ir yra tai perėję. Mokykla, pionierių stovykla, partinis seksas, studijos, sanatorinis seksas. Aprašiau viską, kas netgi vyko tuometinėje Klaipėdos konservatorijoje. Tarybiniais laikais sakydavo, kad sekso nėra. Aš tai neigiu. Kadangi esu specialistas, mane visur kviesdavo – ir į balius, ir tose pačiose pirtyse sėdėdavau, tad daug istorijų girdėjau.

Knygelė turėjo būti didesnė. Bet dėl finansų sutrumpinau ją per pusę. Tai – ne mokslinis leidinys, nes tokių Lietuvoje – daug. Aprašiau tai, ką pats mačiau, ko dar niekas nerašė. Knygelės stilius – lengvas, be aštrių momentų, kad ir vaikai suprastų.

„Lietuviško sekso metamorfozės“ - pirmoji mano knygelė. Dar esu parašęs knygą „Jūrininkai ir seksas“, tikiuosi ją išleisti prieš Jūros šventę. Esu sukaupęs žinių šioje srityje, nes dirbau laivo gydytoju.

- Kaip vis dėlto keitėsi tas lietuviškas seksas?

- Pas mus labai staigiai, tik prasidėjus nepriklausomybės periodui, įsigalėjo komercinis seksas. Dabar į jį daug paprastesnis požiūris. Kūnas tampa kaip prekė – merginos nori išvažiuoti, nori baruose šokti. Kad ir mada – visi nuogais pilvais vaikšto. Tarybiniais laikais viskas buvo kitaip – viskas draudžiama, kino filmai iškarpyti, jokios literatūros. Apie seksą niekas nekalbėjo. Bet jis buvo!

- Dėstote universitete. Ar studentai pasikeitė?

- Be abejo. Dieną studijuojančios merginos naktimis užsidirba baruose. Dabar savęs realizavimas yra visai kitoks. Mūsų laikais tai buvo neįmanoma. O šiaip studentai yra studentai – taip pat nusirašinėja, taip pat nori gerų pažymių. Tai išliko.

Dabar viskas vyksta atvirai, netgi per daug atvirai. Per daug literatūros, per daug žurnalų. Kai per daug visko, jau žmonės ima nebeskaityti ir nebesidomėti.. Ta nuogybė jau nusibosta.

- Jūsų knygoje rašoma: „Atostogų metu studentai, mokytojai, inteligentai dažnai kituose miestuose nuomoja butus, kad papildytų tuščias pinigines „pirmosios profesijos“ pajamomis“. Iš kur visa tai?

- Be abejo, Klaipėdoje ir Palangoje nuomojasi, duoda skelbimus. Visi įvykiai knygoje yra absoliučiai tikri – arba mano paties matyti girdėti, arba iš kitų žmonių pasakojimų.

- Kaip toliau vyks sekso metamorfozė?

- Tikriausiai sugrįš senosios vertybės. Dabar ryškėjo homoseksualumo pakraipos, nebeaišku, kur žmonija ritasi. Juk niekas nežinome, kaip viskas keisis. Seksas susietas su žmonėmis, su viskuo, kas vyksta pasaulyje. Atskirai jo nėra. Jis kaip dalinys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių