- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Dešimtmetį Lietuvoje gyvenantis šefas: virtuvė mane vis dar stebina šedevrais
-
Dešimtmetį Lietuvoje gyvenantis šefas: virtuvė mane vis dar stebina šedevrais
-
Dešimtmetį Lietuvoje gyvenantis šefas: virtuvė mane vis dar stebina šedevrais
-
Dešimtmetį Lietuvoje gyvenantis šefas: virtuvė mane vis dar stebina šedevrais
-
Dešimtmetį Lietuvoje gyvenantis šefas: virtuvė mane vis dar stebina šedevrais
-
Dešimtmetį Lietuvoje gyvenantis šefas: virtuvė mane vis dar stebina šedevrais
-
Dešimtmetį Lietuvoje gyvenantis šefas: virtuvė mane vis dar stebina šedevrais
-
Dešimtmetį Lietuvoje gyvenantis šefas: virtuvė mane vis dar stebina šedevrais
-
Dešimtmetį Lietuvoje gyvenantis šefas: virtuvė mane vis dar stebina šedevrais
-
Dešimtmetį Lietuvoje gyvenantis šefas: virtuvė mane vis dar stebina šedevrais
-
Dešimtmetį Lietuvoje gyvenantis šefas: virtuvė mane vis dar stebina šedevrais
-
Dešimtmetį Lietuvoje gyvenantis šefas: virtuvė mane vis dar stebina šedevrais
Prieš dešimtmetį į Lietuvą gyventi iš Šri Lankos atvykęs virtuvės šefas Dilanas Dampella Gamage šiandien šią šalį drąsiai vadina savo namais. Neseniai tėvu tapęs vyras džiaugiasi galėdamas čia kurti šeimą, o vesdamas TV3 televizijos kulinarinių kelionių laidą „Maisto kelias“ jis gali dar geriau pažinti Lietuvą bei jos virtuvę. Be to Dilanas neslepia, jog keliaujant ir ragaujant gurmaniškus šedevrus, labai sunku laikytis dietos, mat vyras dar nerado būdo, kaip atsispirti gardiems patiekalams.
Šį šeštadienį TV3 televizijos žiūrovų laukia jau antroji trečiojo „Maisto kelias“ projekto sezono laida, kurioje trys bičiuliai – kulinarė Ilona Juciūtė-Čibirkienė, ŽAS grupės narys Gidonas Šapiro-Bilas ir virtuvės šefas D. D. Gamage leisis į skonių ir nuotykių kupiną kelionę po Kauno apskritį. Dešimtmetį Lietuvoje gyvenantis Dilanas atviras – jam šios kelionės, ko gero, įspūdingiausios, mat trečią vasarą iš eilės leisdamasis su kolegomis į kelią aplink Lietuvą, jis ne tik geriau pažįsta šį kraštą, kuriame gyvena, bet ir atranda vis dar neragautų ar nematytų dalykų.
„Lietuviška virtuvė mane vis dar labai stebina. Keliaudamas su „Maisto keliu“ pirmą kartą paragavau kugelio, tarkuotų bulvių kukulių, sužinojau, koks yra tikrasis duonos ar medaus kelias. Šri Lankoje mes neturime tokių maisto produktų, kuriuos lietuviai yra įpratę vartoti nuo seno, tad gyvendamas Lietuvoje aš ir pats gamindamas stengiuosi išbandyti kažką naujo, naudoti tuos produktus, kokių anksčiau netekdavo naudoti“, – pasakoja Dilanas.
Pavasarį šalį ir visą pasaulį užklupęs karantinas sujaukė ir virtuvės šefo gyvenimo ritmą, mat teko kuriam laikui pristabdyti darbus viešbučio restorane, kuriame jis dirba. Tačiau, kaip sako pats Dilanas, karantinas išėjo į naudą, net jis galėjo daugiau laiko praleisti namuose su mylimąja bei rudenį gimusiu sūnumi.
„Per karantiną užsiauginau pilvą, galvojau ateis vasara, imsiuosi laikytis dietos, bet kur tau. Keliaujant su „Maisto keliu“ laikytis dietos yra neįmanoma! Lietuva turtinga savo kulinariniu paveldu ir be galo sunku atsispirti jos gardiems patiekalams. Mano tautiečiai valgo daug ryžių ir lęšių, o lietuviai įpratę prie bulvių, pieno gaminių. Tačiau šiai dienai mano turbūt mėgstamiausias patiekalas yra mylimosios kepti varškėčiai“, – tikina Dilanas.
Kauno apskrities kulinariniai perliukai
Prieš išsiruošiant į antrąją kelionę po Kauno apskritį Ilona, Bilas ir Dilanas susitiks su vasaros rezidencija tapusio pramogų ir poilsio centro „Belmontas“ architektu Ričardu Stulpinu, kuris pakvies pasivaikščioti po šio komplekso valdas bei pasigrožėti žaliuojančia gamta ir architektūriniais kūriniais.
„Jeigu pastebėjote, čia yra suprojektuoti net septyni tiltai. Kuomet yra švenčiamos vestuvės, pagal tradicijas jaunikis turi jaunąją pernešti per tiltą, tačiau būdamas vyras ir suprasdamas saviškius, tuos tiltus suprojektavau labai trumpus“, – juokaus Ričardas, šią vietą puoselėjantis jau dvidešimt metų.
Po pažinties su „Maisto kelio“ vasaros namais, keliautojai išvyks į Kauno apskritį, kur jų pirmoji stotelė – Raseinių centras. Čia juo pasitiks projekto „Atrask Raseinius“ direktorius Arnas Zmitra bei Kauno regiono plėtros agentūros vyresnioji projektų vadovė Gaila Tulušienė, kurie ne tik papasakos, ką verta aplankyti šiame krašte, bet ir pristatys kelionių žaidimą visai šeimai „Šlamučio slėpynės“.
Atradimus Raseinių rajone Ilona, Bilas ir Dilanas pradės nuo buvusiame valsčiaus pastate įkurtų Betygalos bendruomenės namų. Lankytojai čia gali sudalyvauti molio lipdymo, arbatos ar duonos kelio edukacijose bei pasivaišinti pagal vietos tradicijas gamintais patiekalais, o „Maisto kelio“ keliautojų lauks tikra lietuviškos virtuvės puota: krosnyje keptas kugelis su spirgučiais, pilna puodynė cepelinų, tarkuotų bulvių kukuliai, bandelės su lašinukais ir šviežias varškės sūris su medumi.
„Metams bėgant ir pasikeitus situacijai kaime, nebeliko to bendravimo, žmonių bendrystės. Visi užsidarė savo namuose, savo šeimose ir nebevyko jokie susitikimai, kaip buvom įpratę kolūkių laikais. Todėl atsirado noras, kad galėtume vėl susiburti ir pradėję nuo 15-os žmonių komandos, šiandien mūsų yra virš 130“, – pasakos Betygalos kaimo bendruomenės pirmininkė Gema Račienė.
Gerokai pasistiprinę, keliautojai vyks pasigrožėti žaliuojančia ir vasara kvepiančia gamta, o prie netoliese esančio Betygalos piliakalnio juos pasitiks „Kamado Bono“ grilio meistras Robertas Svetlauskas, kuris vedėjus pavaišins užkeptais kukurūzų traškučiais su jautiena.
Pažinę Raseinių kraštą, Ilona, Bilas ir Dilanas vyks į Kėdainius, kur jų asmeninėmis gidėmis taps Kėdainių turizmo ir informacijos centro gidė Edita Mongirdaitė bei Kėdainių rajono savivaldybės mero patarėja Jorūnė Liutkienė. Pasirodo, Kėdainiai garsėja ne tik savo agurkais, bet ir kitais kulinariniais perlais.
„Šitoje teritorijoje buvo apie 120 smuklių ir šešios turgaus aikštės, tai ar įsivaizduojate koks kulinarinis gyvenimas virė šitame mieste. Visos tautinės mažumos, etninės grupės tikrai savo lankytoją viliojo receptais, skoniais, tačiau kaip ir kiekvienam miestui, labai svarbu turėti savo firminį valgį, kuris turėtų to regiono vardą – vieni tokių yra Kėdainių blynai“, – pasakos Jorūnė.
Paragauti legendinių blynų gurmanų trijulė atvyks į Kėdainių senamiestyje įsikūrusius skanaus maisto namus „Uršulė“. Čia juos pasitiks ne tik užkandžiais nukrautas stalas, bet ir Kėdainių rajono meras Valentinas Tamulis bei restorano šeimininkė Jurga Norkutė-Blėdienė.
„Iš lotynų kalbos verčiant, „uršulė“ reiškia mažą meškutę: rūpestingą, globojančią ir laukiančią, kaip mama. Ir mes pagalvojome, jog viskas labai gražiai apsijungia, nes skanus maistas, rūpestis, šiluma ir žmonės čia visada yra laukiami. Nors esam mažas miestelis, bet gyvybės čia netrūksta“, – pasakos restorano šeimininkė.
Padegustavę net dešimties skirtingų rūšių blynelių, grilio patiekalų ir vaišes vainikuojančio „Pana cotta“ deserto, laidos trijulė leisis į dar neragautų skonių paiešką ir atvyks pas Kėdainiuose gyvenanti uzbeką bei jo įkurtą kavinę „Prie Žiedo pas Aliką“. Čia Ilonos, Bilo ir Dilano lauks neeilinė galimybė paragauti tradicinės uzbekų virtuvės šedevrų: aštrios sriubos mastava, lagmano, pyragėlių samsa ir manti su kapota mėsa bei paties šeimininko gaminto plovo.
„Uzbekijoje kiekvienas miestas plovą gamina skirtingai, todėl vieno plovo recepto tiesiog nėra. Mano dėdė gimtinėje turėjo restoraną, kuriame su malonumu dirbdavau. Ten ir išmokau visų gamybos paslapčių, kurias atsivežiau čia į Lietuvą“, – pasakos kavinės šeimininkas Alikas Melibajevas.
Pažinusi Kėdainių kraštą „Maisto kelio“ trijulė atvyks į Kauną, kur jų lauks unikalus vandens maršrutas Kaunas-Vilkija-Kaunas. Keliaujant laivu galima pasimėgauti įspūdingais Kačerginės, Zapyškio bei Kulautuvos pakrančių vaizdais bei Kauno marių grožiu. Atplaukus į Vilkiją, keliautojus pasitiks Kauno rajono turizmo ir verslo centro direktorė Emilė Kaminskaitė-Sutkuvienė, kuri ne tik papasakos ką verta aplankyti Kauno rajone, bet ir pakvies į 1990-aisiais metais įkurtą Antano ir Jono Juškų etninės kultūros muziejų. Tai seniausias pastatas Vilkijoje, o muziejaus ekspozicija itin turtinga ilgametę istoriją menančių eksponatų.
Praplėtę istorines žinias Ilona, Bilas ir Dilanas atvyks į Kulautuvoje veikiantį vandenlenčių parką „Dock7“. Bilas nepabijos ir išmėgins šį ekstremalų sportą, o po tokių naujų potyrių lauks ir gardūs, šiuolaikiški patiekalai.
„Vasara ir savaitgaliais čia tai po gi vyksta puikūs vakarėliai, įvairiausios grupės atlieka gyvo garso pasirodymus. Iš tiesų nuostabi atmosfera, kuomet žmonės nusėda tiek pakrantę, tiek terasą. Viskas vienoje vietoje: skaniai valgyti ir pramogauti“, – pasakos Emilė.
Atsidėkojant už nuotykių kupiną ekskursiją po Kauno rajoną, Ilona pavaišins gardžiu naminiu varškės tinginiu su sausainiais „Gaidelis“, o geros nuotaikos kupini bičiuliai išvyks į paskutinį kelionės tašką – Raudondvario dvaro komplekse įsikūrusį restoraną „Oranžerija“.
Čia susitikę su restorano vadove Živile Šeštakauskaite ir virtuvės šefe Rosita Kairyte jie atsigaivins naminiu limonadu bei pasimėgaus šefo komplimentu – antienos spirgučiais ant duonelės. Na, o vėliau jų lauks itin gardi dvariška puota: antienos kukuliai su lęšiais, veršienos nugarinės kepsnys su portabelo grybu bei marinuotais vynuogių lapais, na, o vaišes vainikuos blynelių desertas romantišku pavadinimu „Panelių kuždesiai“.
„Kuriant naująjį dvariškąjį meniu, konsultavomės su gidais, istorikais ir net šiame dvare dirbusių dvariškių giminaičiais. Iš jų pasakojimų, prisiminimų virtuvės šefė atkūrė tuos patiekalus ir davė jiems visiems pavadinimus, susijusius su dvaro istorija. Pavyzdžiui, šis veršienos nugarinės kepsnys yra „Grafienės Rozalijos užgaida“, mat grafas norėjo mėsos, o grafienė primigtinai reikalavo, kad patiekale būtų įdėtos vynuogės“, – pasakos Živilė.
Po naujų skonių, atradimų ir nuotykių kupinos kelionės Kauno apskrityje, Ilona, Bilas ir Dilanas sugrįš į vasaros rezidencija tapusį „Belmontą“ ir čia veikiančiame nuotykių parke
pratęs dar įspūdžių kupiną dieną išmėgindami pušų viršūnėse įkurtas laipynes, nuo kurių atsiveria stulbinantis Pavilnių regioninio parko kraštovaizdis.
Kulinarinių kelionių gidas „Maisto kelias“ tęsią savo tradiciją ir trečią kartą leidžiasi į kelią po Lietuvą. Žiūrovų pamilta vedėjų trijulė - šefė Ilona Juciūtė-Čibirkienė, grupės ŽAS narys Gidonas Šapiro-Bilas ir virtuvės šefas iš Šri Lankos kilęs Dilanas Dampella Gamage žada dar daugiau naujų skonių, nepamirštamų patirčių ir aplankytų objektų, mat šiemet laida sugrįžta dvigubai ilgesnė, tad žiūrovai naujajame sezone išvys dar daugiau gražiausių šalies kampelių.
„Maisto kelias“ – šeštadieniais 9.30 val., per TV3 televiziją.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Japonijoje – M. Mikutavičiaus ir I. Daugirdaitės vestuvės16
Dainininkas Marijonas Mikutavičius susituokė su ilgamete drauge dizainere Ieva Daugirdaite. ...
-
Kaip susikūrė verslai: S. Žutautienės – „užsidegus užpakaliui“, S. Nainės – iš suvalkietiškumo5
Daugybei žmonių smagu skaičiuoti ne savus, o svetimus pinigus. Dar įdomesnis klausimas, kiek į sąskaitas gauna žvaigždės. Tačiau vis daugiau įžymybių turi ir visai kitokių veiklų, tad papasakojo, kas neša pelną, kas malonumus, o kas vien...
-
Paulas McCartney‘is tapo pirmuoju JK muzikantu milijardieriumi
Penktadienį publikuoto leidinio „Sunday Times“ turtingiausių žmonių sąrašo „The Rich List“ duomenimis, muzikos legenda Paulas McCartney‘is tapo pirmuoju JK muzikantu milijardieriumi. ...
-
Garsusis magas D. Copperfieldas kaltinamas netinkamu seksualiniu elgesiu3
Keliolika moterų kaltina amerikiečių magą Davidą Copperfieldą netinkamu seksualiniu elgesiu. Apie tai rašo britų laikraštis „The Guardian“. Kai kurios moterys nurodo incidentų metu dar neturėjusios 18 metų. Trys moterys tiki...
-
Lietuvė „Eurovizijos“ atlikėjus įamžina unikaliu būdu: skiria tik tiek laiko, kiek trunka jų daina
Vieni „Eurovizijoje“ dainuoja, kiti – klauso ir balsuoja, tačiau vilnietė Danutė Čyrienė „Euroviziją“ piešia. Svarbu paminėti, kad ne bet kaip, atlikėjo portretui ji skiria tik tiek laiko, kiek trunka jo daina &ndas...
-
Silvester Belt „Luktelk“ pašalinta iš „Spotify“ platformos: kokios galimos priežastys?24
Iš „Spotify“ platformos trečiadienį dingo daina „Luktelk“. Gerbėjai šia žinia dalijosi socialiniuose tinkluose, tačiau, teigiama, kad pats Silvester Belt ir jo komanda apie šį incidentą nieko nežinojo. ...
-
Festivalis Vilniuje: „Eurovizijos“ prodiuseris, renginys vandenyje ir „paskutinė vakarienė“
„Eurovizijos“ dainų konkurso ir olimpinių žaidynių organizatorius, šviesaus atminimo Anglijos karalienės Elžbietos II bei Džeimso Bondo šuolį parašiutu iš sraigtasparnio surengęs britas Martinas Greenas atvyksta...
-
Kanų kino festivalio pradžia – dramatiška1
Kai nuo Festivalių rūmų dar tik buvo tiesiamas raudonas kilimas, jau kilo bruzdesys – neabejojama, kad 77 Kanai vyks ne tik karų, bet ir galimų darbuotojų streikų ir suintensyvėjusių #MeToo sukrėtimų fone. ...
-
L. Kalpokaitė apie darbą su sutuoktiniu: siaubas, turi vaidinti meilę, o matai savo vyrą4
Aktoriai Larisa Kalpokaitė ir Jonas Braškys – žinomi žmonės, kurie turi ilgametę patirtį ne tik scenoje, bet ir vedybiniame gyvenime. Šiais metais rugpjūčio šeštąją aktoriai minės jau 41-ąsias santuokos metines, to...
-
Kanų kino festivalyje aktorei M. Streep įteikta Garbės palmės šakelė
Antradienį prasidėjusiame Kanų kino festivalyje aktorei Meryl Streep įteikta Garbės palmės šakelė. „Tu pakeitei požiūrį į moteris kino pasaulyje ir padėjai mums pažvelgti į save kitaip, – įteikdama apdovanojimą sakė prancūz...