- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
„Iš esmės lietuviai – gana organizuota tauta. Tačiau ši savybė grįžus namo kažkur prapuola. Todėl atsiranda nesąmoningas maisto vartojimas, o dažnai net ir švaistymas. Nustebtumėte, kiek ir kokių patiekalų būtų galima pagaminti pasikapsčius lietuvių šiukšlinėse“, – teigia virtuvės šefas, kulinarijos studijos „Rūpi“ įkūrėjas, italas Gian Luca Demarco.
Rugpjūčio 15 d. Palangoje Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje organizuojamo renginio „Žaliosios europiečių atostogos Palangoje 2020“ metu G.L. Demarco miesto gyventojus ir svečius kvies į nemokamą paskaitą apie sąmoningą maisto vartojimą ir papasakos, kaip reikėtų atsakingai planuoti savo pirkinių krepšelį, jog gaminant maistą namuose būtų išvaistyta kuo mažiau produktų.
„Maistas – dažniausiai pjaustyta mėsa, šviežios daržovės ir miltiniai produktai – išmetamas , nes jo nespėjama suvartoti laiku. Mėsa dažnai sušvinksta per kelias dienas, atsiranda nemalonus kvapas. Pasitaiko atvejų, kai miltiniai produktai jau iš prekybos vietų yra parsivežami namo su maistiniais kandžiais. Na, o šviežios daržovės apskritai turi tendenciją „pasislėpti“ mūsų šaldytuvuose ir dažniausiai mes apie jas prisimename tik pajutę nemalonų kvapą“, – juokiasi žinomas virtuvės šefas.
Paklaustas apie maisto švaistymą, G. L. Demarco prisimena, jog pats gaminti tvariai išmoko gana įdomiu būdu: „Viename iš restoranų, kuriame dirbau, buvo tokia taisyklė – virtuvės šefas ateidavo patikrinti mūsų šiukšlių. Jei jose buvo per daug maisto produktų, kuriuos dar buvo įmanoma panaudoti, jis liepdavo visam kolektyvui iš to išmesto maisto pagaminti vakarienę. Patikėkit manimi, tokią vakarienę pagaminti pakakdavo vieną kartą – vėliau labai atsakingai žiūrėdavai į lauk metamą maistą, nes paprasčiausiai nebenorėjai susidurti su tokiais smerkiančiais kolektyvo žvilgsniais“.
Nuo ūkio iki stalo
Garsus virtuvės šefas įsitikinęs, kad lietuviai tvaraus maisto vartojimo paslapčių pirmiausia galėtų pasimokyti iš italų. „Esminis skirtumas – kur mes apsiperkame. Lietuviai įprastai renkasi didžiulius prekybos centrus. O italai, priešingai, dažnai apsipirkinėja vietiniuose turgeliuose ar mažesnėse parduotuvėse. Tai – viena iš priežasčių, dėl ko maistas nėra švaistomas. Vaisiai, šviežios daržovės ir kiti greitai gendantys maisto produktai perkami daugiausia kelioms dienoms į priekį. Taip maistas ir skanesnis, ir sveikesnis. Mat tokiose mažose prekybos vietose produktai švieži ir neretai užauginti natūraliau. Lietuvoje taip pat yra turgelių, kuriuose galima rasti kokybiškų, močiučių su meile užaugintų vaisių ar daržovių“, – įsitikinęs virtuvės šefas.
Pasitelkite kameros techniką
„Mes, italai, esame įpratę naudoti taip vadinamą kameros techniką. Ją drąsiai galėtų naudoti ir lietuviai. Paprasčiausiai nusipirkus didesnį kiekį mėsos, ją reikia ne visą sušaldyti kameroje, o pirmiausia išdalinti porcijomis – po 100, 200 ar 400 gramų. Priklausomai nuo šeimos dydžio ir patiekalų, kuriuos gaminsite. Tuomet mėsą tinkamai užšaldžius ją ramiai galima naudoti visą mėnesį ar net ilgiau“, – patarimais dalijasi G. L. Demarco.
Jis teigia, kad naudojantis šiuo būdu mėsa taip greitai nesugenda, o tinkamai ją užšaldžius bei atšildžius nepraranda ir savo skonio bei maistinių medžiagų. Be to, taikant šią techniką, mažiau lankomasi parduotuvėse, o taip sutaupoma ir pinigų, mat dažnai atėjus vieno produkto išeiname su pilnu krepšiu prekių, kurių mums visai nereikėjo.
Tai – tik keli patarimai, kuriuos G. L. Demarco išsamiau pristatys renginio „Žaliosios europiečių atostogos Palangoje 2020“ metu. Paskaita apie maisto tausojimą „Maisto kelionė nuo ūkio iki stalo... Bet ne iki šiukšliadėžės!“ vyks rugpjūčio 15 d. 18 val. centrinėje Palangos aikštėje.
Taip pat šiemet renginio dalyviai kartu su stiliste Agne Gilyte, socialinės iniciatyvos „Kūrybos kampas 360°“ įkūrėju Giedriumi Buču, sveikatingumo motyvatore Vlada Musvydaite aiškinsis apie klimato kaitą, aplinkosaugą ir biologinę įvairovę. Centrinėje kurorto aikštėje veiks dirbtuvės, vyks diskusijos ir susitikimai. Tą dieną Palangoje taip pat bus pristatytas renginio partnerių pirmą kartą Lietuvoje organizuojamas 1200 km, 80 dienų trukmės darnos žygis pėsčiomis aplink mūsų šalį „Už švarią Lietuvą!“, vyks simbolinės žygio išlydėtuvės. Šio žygio tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į perteklinio vartojimo keliamas problemas ir jų poveikį mūsų planetai.
Daugiau informacijos apie „Žaliosios europiečių atostogos Palangoje 2020” renginį ir jo programą galite rasti čia.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kalėdinė magija jau gaubia pasaulio miestus
Nepaisant visos komercijos, Kalėdų magija jau gaubia įvairiausius pasaulio miestus – nuo Kopenhagos ir Vienos iki tolimojo Honkongo ir net Tokijo. Nors iki tikrųjų Kalėdų dar visas mėnuo, jų gerbėjai jau švenčia. ...
-
Tarpiniai rezultatai: Bazelio rinkėjai pritarė 2025-ųjų „Eurovizijos“ finansavimui1
Šveicarijos Bazelio miesto rinkėjai sekmadienį pritarė, kad 2025-ųjų „Eurovizijos“ dainų konkursui surengti būtų skirta beveik 38 mln. eurų, rodo tarpiniai rezultatai, gauti netrukus po balsavimo pabaigos. ...
-
J. Statkevičiaus sėkmės paslaptys: į kolekcijos pristatymą Paryžiuje vežėsi švęstą vandenį10
Vienas garsiausių Lietuvos dizainerių Juozas Statkevičius dar ne taip seniai pribloškė savo gerbėjus surengęs naujosios kolekcijos pristatymą Paryžiuje, o vėliau jį pakartodamas ir Vilniuje. TV3 laidoje „Pasaulis pagal moteris“ ži...
-
U. Siparės namuose jau sužibo įspūdinga eglė: nuo šiol mane vadina Kalėdų ambasadore17
„Didelio netikėtumo čia nėra – pas mane visada Kalėdos atkeliauja anksti“, – juokėsi jau šventiškai namus pasipuošusi televizijos laidų vedėja, naujoji LNK projekto „Kaukės“ detektyvė Ugnė Sipa...
-
Kam važiuoti į Laplandiją, jei turime Palangą?!3
Nuo jaukių vakarienių, pramogų šeimai iki energingų renginių ir fejerverkų – šventiniu laikotarpiu Palanga stengiasi patenkinti kiekvieno poreikius. Šiųmetis švenčių laukimas mylimiausiame kurorte prie jūros bus pers...
-
E. Dragūnas prisiminė skandalą sukėlusią frazę: man neleido nei pasisakyti, nei pasiaiškinti
2022 metais prasidėjus karui Ukrainoje, grupės „SEL“ lyderis Egidijus Dragūnas socialiniuose tinkluose pareiškė, jog šis žmonių gyvybes pasiglemžiantis reiškinys – „natūralus planetos išvalymas“...
-
A. Švilpauskas ir A. Oleinik atliko DNR tyrimą: norėjo įsitikinti, ar ne broliai2
Lietuvos muzikos padangėje: naujas duetas, kokio muzikos mylėtojai jau seniai nematė ir negirdėjo! Du žinomi atlikėjai: Arnas Švilpauskas ir Anatolijus Oleinik suvienijo jėgas pasivadindami „NeBroliais“, dueto gimimui pasirinkdami tra...
-
Šveicarai balsuos dėl finansavimo 2025-ųjų „Eurovizijai“2
Bazelio rinkėjai sekmadienį spręs, ar galima išleisti dešimtis milijonų eurų viešųjų lėšų 2025-ųjų „Eurovizijos“ dainų konkursui organizuoti – oponentai šią galimybę vadina viešųjų i&s...
-
L. Suodaitis: maisto išmetimas man yra didelė nepagarba gamtai ir įdėtam darbui6
Žinomas verslininkas, LNK projekto „Kaukės“ penktojo sezono komisijos narys Laurynas Suodaitis neslepia – kulinarija yra jo aistra, tačiau maisto švaistymo problema jam kelia ne tik nerimą, bet ir daugybę klausimų. Kodėl pasauli...
-
Ragina naujai atrasti žiemišką Lietuvą
VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ ragina keisti požiūrį į lietuvišką žiemą ir šaltąjį metų laiką skirti atradimams ir pažinčiai su dar neišbandytomis pramogomis. Siekdama paskatinti lietuvius keliauti po šal...