Karštis kyla: vienoje scenoje pasirodys žvaigždės iš Tbilisio ir Barselonos

  • Teksto dydis:

Sakartvelo ir viso Kaukazo numylėtiniai „Bani Hill Band“ grįžta į Lietuvą su teigiama energija ir naujais kūriniais. Koncertai vyks ne tik Vilniuje, bet taip pat ir Molėtuose, Švenčionyse, Kaišiadoryse, Kauno r., Plungėje.

Jauni, entuziastingi ir muzikaliai nepriekaištingi Bani – tikras delikatesas jūsų ausims ir akims. Grupė jau įgijo daug fanų Lietuvoje – grupės videoklipas, nufilmuotas 2019 m. Vilkaviškyje, sulaukė daugiau kaip 3 mln. peržiūrų. Pakartoti tikrai verta, ypač kai jų apšildyti iš Barselonos atvyksta Dani Lança – tiesioginis Manu Chao rumbos stiliaus atstovas ir jo bendrakeleivis, nukelsiantis publiką į šio emblematinio miesto gatves.

 

 

Bani Hill Band

Septyni „Bani Hill Band“ vyrai yra įgudę garsiosios Sakartvelo daugiabalsio dainavimo tradicijos puoselėtojai. Iš kitų regiono grupių Bani išsiskiria tobula instrumentika ir originaliomis aranžuotėmis ir prikausto dėmesį visur, kur pasirodo. Drauge jie atlieka muziką ir dainas iš įvairiausių tėvynės kampelių bei kitų Kaukazo tautų muziką, savyje apjungdami ištisą Kaukazo kultūrą. Pilnas „Bani Hill Band“ skambesys kuriamas kartvelų simboliu – trijų stygų panduriu, kartvelų akordeonu, rėminiu būgnu ir šiuolaikinės jėgos suteikiančiais klavišiniais, bosine gitara bei būgnais. Tradicinis panduris – gyvas paveldas, be kurio neįsivaizduojamos šalies tradicijos. Plačiai paplitęs visame Sakartvele, tradicičkai grojamas tiek moterų, tiek vyrų, panduris visada buvo teigiamų emocijų simbolis, be kurio neapsieina jokia šventė.

Kiekvienas grupės narys išsiskiria savais sugebėjimais – klavišininkas Besik yra vienas geriausių operos bosų balsų visame Sakartvele, o akordeonistas Beso savo instrumentą sumeistravo pats – kiekvienais metais jis pagamina po kartvelietišką akordeoną. Pagrindinis grupės solistas Mate užburia ne tik savo balsu, bet ir nuostabia šypsena.

Įprasta, kad lietuvių bei kartvelų žmonės vieni kitus sutinka kaip gerus draugus. Taip pat ir muzikoje – šiltas kartvelų temperamentas mus žavi, pakylėja ir kviečia susiburti. „Bani Hill Band“ labai mėgstami ir sėkmingai pasirodė didžiosiose scenose P. Korėjoje, Indijoje, Austrijoje, Belgijoje, Nyderlanduose, Suomijoje, Izraelyje, Kazachstane, Čekijoje, Turkijoje, Ukrainoje, o į Lietuvą 2024 m. atvyksta jau penktąkart, iš kur vyks koncertuoti į „Viljandi“ festivalį Estijoje.

Dani Lança

Dani Lança. Organizatorių nuotr. 

Barselonoje gyvenantis portugalų menininkas Dani Lança pastaruosius 25 metus aktyviai dalyvavo šio miesto gatvės ir pogrindžio muzikos judėjime. Ilgametis Manu Chao bendrakeleivis, dažnai pasirodantis kartu scenoje, Dani nepriklausomai išleido aštuonis albumus, o šiais metais pristato naują originalių dainų rinkinį kastiliečių (ispanų), portugalų ir anglų kalbomis solo formatu.

 

 

Dani kūriniai, įkvėpti Barselonos žmonių ir jų istorijų, atspindi daugiakultūrę Katalonijos metropolio įvairovę ir energiją. Šio kultūros katilo išraiška – barselonos rumbos žanras, susiformavęs antroje XX a. pusėje veikiamas Andalūzijos, Lotynų Amerikos ir romų ateivių. Laukia dinamiškas pasirodymas su gitara, šiltu vokalu ir sempleriu, sukurtas šypsotis ir šokti pietietišku stiliumi.

Dani Lança, dalijosi scena su tarptautiniu mastu pripažintais atlikėjais, tarp jų Alpha Blondie, Caetano Veloso, Gilberto Gil ir kt.

Koncertai:

Liepos 18 d. – Obuolių sala, Molėtų r.: bilietai.

Liepos 23 d. – Kirtimų kultūros centras, Vilnius: bilietai.

Liepos 25 d. – Žemaičių dailės muziejus, Plungė: bilietai.

Moksleiviams, studentams ir senjorams taikoma 20 proc. nuolaida.

Daugiau informacijos: www.gmgyvai.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių