Kuo kvepia teatro dirbtuvės?

Smalsu, kas vyksta praskleidus teatrų scenos užsklandas? Būrelis kūrybinių dirbtuvių meistrų pasiruošė ne tik atsakyti į visus meno mylėtojų klausimus, bet ir pasidalyti dalimi savo paslapčių.

Pasikliovė savo skoniu

Mintis įrengti kūrybines dirbtuves, kuriose eilinis žmogus galėtų iš arčiau pažinti teatro virtuvę, aktorei Godai Piktytei kirbėjo gana seniai.

"Girdėjau, kad panašios, tik kiek labiau riboto turinio edukacinės programos vyksta įvairiose Europos šalyse. Tiesa, jomis nesidomėjau, – tikino aktorė, pasirinkusi tokį programos formatą, kuris pasirodė patrauklus jai pačiai. – Per kelias paskaitas juk neišmoksi vaidinti, šokti ar dainuoti, todėl labai svarbu, kad žmogus, kuris ves paskaitą galėtų sudominti susirinkusiuosius."

Kūrybinių dirbtuvių programa sudaryta pasitelkiant teatro meną, kuris pasak G.Piktytės, integruoja kone daugiausiai įvairių meno rūšių. "Spektaklyje juk telpa tiek daug įvairių komponentų: vaidyba, improvizacija, kalba, vokalas, šokis, kostiumas, scenografija, režisūra", – vardijo aktorė.

Savo amato žinovai

Pasiraitoję rankoves, su šiais komponentais svečius supažindins dirbtuvių meistrai. Anot G.Piktytės, tai jie darys be tarpininkų: "Sutikite, viena žiūrėti į dailininko tapytus paveikslus kataloge arba galerijoje, kita – kai juos matai dirbtuvėse."

Edita Bagdonaitė susirinkusiesiems atvers vokalo, Gytis Ivanauskas ir Eglė Špokaitė – šokio, Agnė Kuzmickaitė – kostiumo, Dalia Michelevičiūtė ir G.Piktytė – vaidybos, Dainius Svobonas ir Edita Užaitė kalbos, Jonas Vaitkus – režisūros, Rimantė Valiukaitė ir Andrius Žebrauskas – improvizacijos, Marta Vosyliūtė – scenografijos studijos duris.

"Turėjau minčių šį sąrašą papildyti dramaturgijos žinovu, tačiau paliksiu tai ateičiai", – apie tolesnius planus prasitarė aktorė.

Bus naudinga visiems

Edukacinės programos dalyviai turės išklausyti 80 akademinių valandų truksiančias paskaitas. "Dešimt šeštadienių po aštuonias valandas", – programos trukmę sukonkretino teatralė. Justino Vienožinskio kolegijos menų fakulteto salėje paskaitos prasidės 9 val. ryto ir su viena pietų pertrauka tęsis iki 16.30 val.

"Manau, kiekvienas čia ras tai, ko ieško", – sakė G.Piktytė, paklausta apie edukacinės programos naudą. Ji įsitikinusi, kad pažintis su savo amato meistrais bus naudinga tiems, kurie nori susieti savo gyvenimą su menu, išmokti kūrybiškai interpretuoti realybę, bando suvokti šiuolaikinio kūrybos proceso subtilybes.

"Programa sulaukė brandesnių, įvairių specialybių žmonių susidomėjimo, todėl atsisakėme minties rengti paskaitas jaunesnei auditorijai", – sėkme džiaugėsi vaidybos studijos lektorė. Nors internetiniame teatro dirbtuvių puslapyje nurodyta, kad čia laukiami vyresni nei 16 metų lankytojai, G.Piktytė juokavo, kad "noru degančiam" penkiolikamečiui durų niekas neužtrenks.

Registracija į edukacinę programą baigiasi spalio 16 d. Pirmoji paskaita kauniečiams vyks spalio 30-ąją. Tądien jų lauks vaidybos ir improvizacijos studijų lektoriai.


KAS: edukacinė programa "Teatro dirbtuvės".

KUR: J.Vienožinskio kolegijos menų fakulteto salėje, A.Mackevičiaus g. 27

KADA: registracija iki spalio 16 d., paskaitos truks nuo spalio 30 d. iki 2011 m. kovo 19 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių