- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
„Lietuvoje nuo seno paplitusi tradicija – vogti ir apsimesti, kad tai yra tavo kūryba“, – kaip visada žodžių į vatą nevynioja bene garsiausias Lietuvos virtuvės šefas, kulinarijos ir meno lofto „Gastronomika“ įkūrėjas ir bent kelių restoranų Vilniuje savininkas Liutauras Čeprackas.
Baigdamas sėkmingą „Gastronomikos“ sezoną, Liutauras sugalvojo svečius palepinti patiekalais iš geriausių, 3 „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintų pasaulio restoranų meniu. „Tai bus patys žinomiausi patiekalų coveriai“, – juokauja šefas.
L. Čepracko virtuvėje nei idėjų, nei žaismės netrūksta, tačiau kartais jam norisi sugalvoti daugiau. „Dailininkas Pablo Picasso yra pasakęs: talentingi menininkai idėjas skolinasi, o genijai jas vagia. Mes nesiruošiame nieko vogti, užtat atvirai pranešame, kad savo virtuvėje mėginsime pagaminti patiekalus, kuriuos trijų „Michelin“ žvaigždučių restoranuose gamina geriausi pasaulio šefai“, – sako Liutauras.
Tai pirmasis kartas, kai „Gastronomikoje“ bus gaminami patiekalai pagal kitų šefų sukurtus receptus. „Į maistą aš visuomet žiūriu tarsi į kelionę. Ši kelionė bus po geriausius pasaulio restoranus. Tai smagus nuotykis mums, tikiuosi, taip pat ir mūsų restorano svečiams“, – sako Liutauras ir priduria, kad mėgins iki galo atkurti patiekalų skonį.
Ar tai – įmanoma? „Kodėl ne, jei receptas yra užrašytas ant popieriaus, – neabejoja „Gastronomikos“ įkūrėjas. – 90 procentų esu tikras, kad mums pavyks. Dešimt pasilieku niuansams, juk esama ingredientų, kurių neįmanoma gauti, nes jie auga kitame pasaulio krašte. Mano mėsos tiekėjas taip pat ne tas pats, o ir aliejų ne iš ten perku. Tačiau visa tai – tik smulkmenos, kurias perprasti gali tik patys patiekalų kūrėjai“.
O jei pritrūks emocijos, vieno ar kito garsaus šefo energetikos, kuri taip pat keliauja į puodus? „Nebūkime naivūs, – šypsosi Liutauras. – Nejau manote, kad amžiaus šefu vadinamas, 28 „Michelin“ žvaigždes iš viso turintis Prancūzijos šefas Joelis Robuchonas būna virtuvėje tuo metu, kai jo restorane jums atneša patiekalą? Na, negali jis tuo pat metu būti ir Makao, ir Monake, ir Paryžiuje, ir Singapūre“.
Naujajame „Gastronomikos“ meniu – ir Joelio Robuchono sukurtas patiekalas. Liutauras ruošiasi pagaminti prancūziškos virtuvės klasiką – žąsų kepenėlėmis įdarytą putpelę.
Tai vienintelis patiekalas, apie kurį kalba beprotišką sumanymą turintis šefas. Į meniu jis įtraukė geriausią praėjusių metų šefo Dan Wu patiekalą, kulinarinius vieno geriausių pasaulio restoranų „Osteria Francescana“ Modenoje šefo Massimo Bottura bei amerikiečių virtuvės mega žvaigždės, garsių restoranų „French Laundry“ ir „Per Se“ įkūrėjo Thomo Kellerio šedevrus.
„Rinkausi patiekalus tų šefų, kurių filosofija, požiūris ir didžiulis dėmesys smulkmenoms man labai patinka, – savo pasirinkimą aiškina Liutauras. – Trys „Michelin“ žvaigždės yra įvertinimas, kuriam daugiau jokių žodžių nereikia. Žvaigždes gauna genijai, o kalbėti apie genijus būtų kvaila. Jie tiesiog yra pasiekę savąjį olimpą“.
„Gastronomikos“ svečiams Liutauras žada ypatingą virtuvę, be jokių lietuviškų prieskonių. Iš 7–8 patiekalų sukurtas degustacinis meniu svečiams siūlomas iki birželio vidurio.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Garsusis magas D. Copperfieldas kaltinamas netinkamu seksualiniu elgesiu3
Keliolika moterų kaltina amerikiečių magą Davidą Copperfieldą netinkamu seksualiniu elgesiu. Apie tai rašo britų laikraštis „The Guardian“. Kai kurios moterys nurodo incidentų metu dar neturėjusios 18 metų. Trys moterys tiki...
-
Lietuvė „Eurovizijos“ atlikėjus įamžina unikaliu būdu: skiria tik tiek laiko, kiek trunka jų daina
Vieni „Eurovizijoje“ dainuoja, kiti – klauso ir balsuoja, tačiau vilnietė Danutė Čyrienė „Euroviziją“ piešia. Svarbu paminėti, kad ne bet kaip, atlikėjo portretui ji skiria tik tiek laiko, kiek trunka jo daina &ndas...
-
Silvester Belt „Luktelk“ pašalinta iš „Spotify“ platformos: kokios galimos priežastys?19
Iš „Spotify“ platformos trečiadienį dingo daina „Luktelk“. Gerbėjai šia žinia dalijosi socialiniuose tinkluose, tačiau, teigiama, kad pats Silvester Belt ir jo komanda apie šį incidentą nieko nežinojo. ...
-
Festivalis Vilniuje: „Eurovizijos“ prodiuseris, renginys vandenyje ir „paskutinė vakarienė“
„Eurovizijos“ dainų konkurso ir olimpinių žaidynių organizatorius, šviesaus atminimo Anglijos karalienės Elžbietos II bei Džeimso Bondo šuolį parašiutu iš sraigtasparnio surengęs britas Martinas Greenas atvyksta...
-
Kanų kino festivalio pradžia – dramatiška1
Kai nuo Festivalių rūmų dar tik buvo tiesiamas raudonas kilimas, jau kilo bruzdesys – neabejojama, kad 77 Kanai vyks ne tik karų, bet ir galimų darbuotojų streikų ir suintensyvėjusių #MeToo sukrėtimų fone. ...
-
L. Kalpokaitė apie darbą su sutuoktiniu: siaubas, turi vaidinti meilę, o matai savo vyrą4
Aktoriai Larisa Kalpokaitė ir Jonas Braškys – žinomi žmonės, kurie turi ilgametę patirtį ne tik scenoje, bet ir vedybiniame gyvenime. Šiais metais rugpjūčio šeštąją aktoriai minės jau 41-ąsias santuokos metines, to...
-
Kanų kino festivalyje aktorei M. Streep įteikta Garbės palmės šakelė
Antradienį prasidėjusiame Kanų kino festivalyje aktorei Meryl Streep įteikta Garbės palmės šakelė. „Tu pakeitei požiūrį į moteris kino pasaulyje ir padėjai mums pažvelgti į save kitaip, – įteikdama apdovanojimą sakė prancūz...
-
G. Nausėdos rinkimų štabo vadovui P. Mačiuliui su žmona gimė antras sūnus4
Prezidento Gitano Nausėdos rinkimų štabo vadovas Povilas Mačiulis su žmona Birute susilaukė antro sūnaus. ...
-
Prancūzijos teismas išteisino režisierių R. Polanskį dėl kaltinimų šmeižtu
Prancūzų ir lenkų režisierius Romanas Polanskis laimėjo teismą dėl jam iškeltų kaltinimų šmeižtu, kai jis melu apkaltino britų aktorę, sakiusią, kad jis ją išprievartavo. ...
-
„Eurovizijos“ finale lietuvių komisijos ir žiūrovų nuomonės ženkliai išsiskyrė5
Vis dar aidi šeštadienį Švedijoje pasibaigusio „Eurovizijos“ dainų konkurso atgarsiai. Paskelbus smulkius balsavimo rezultatus, paaiškėjo, kad Lietuvos komisijos ir žiūrovų nuomonės gerokai skyrėsi, praneš...