Naujuosius svetur sutinka vis daugiau lietuvių – kelionėms ir taupo, ir skolinasi

  • Teksto dydis:

Nuosekliai plečiantis lietuvių kelionių geografijai ir mažėjant jų sezoniškumui, atsiranda vis daugiau norinčių per šventes atsipalaiduoti už Lietuvos ribų ir Naujųjų metų sutikimo šventę suderinti su užtarnautu poilsiu.

Kelionių agentūros fiksuoja, kad sutikti šventes svetur šiemet panoro penktadaliu daugiau lietuvių nei praėjusiais metais, o į Egiptą  ar Kanarų salas jau dabar pardavinėjamos paskutinės vietos lėktuvuose.

Nors kelionių organizatoriai pastebi, kad šventinių kelionių pardavimai kasmet auga, populiariausios naujametinių kelionių kryptys beveik nesikeičia – lietuviai ir toliau renkasi šiltus kraštus, aktyvų poilsį kalnuose arba kruizą Baltijos jūra. Tiesa, pastebima tendencija, kad už paslaugas lietuviai vis dažniau atsiskaito lizingu, tad vidutinis kelionių krepšelis brangsta.

Naujametinės kryptys beveik nesikeičia

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, praėjusiais metais Lietuvos turistų skaičius, kai keliones organizuoja kelionių agentūros arba kelionių organizatoriai, palyginti su 2014 m., išaugo 14,2 proc. Pasinaudoję jų paslaugomis, daugiausia lietuvių pernai ilsėjosi Turkijoje – 24,4 proc., Graikijoje – 10,3 proc., Egipte – 8,8 proc., Ispanijoje – 6,3 proc., Bulgarijoje – 5,4 proc. ir Italijoje 5,1 proc.

Pasak turizmo agentūrų tinklo „West Express“ Vilniaus regiono vadovės Linos Vaitkevičienės, lietuviai perima vakarų kultūros patirtį ir keliones planuoja kelis kartus per metus, todėl nebeliko „metų“ kelionių ir sezoniškumo. „Pirmieji 9 šių metų mėnesiai buvo itin sėkmingi – pastebime, kad „ramesnių“ sezonų poilsio kelionių sektoriuje beveik nebeliko: jeigu anksčiau lietuviai mėgdavo kelionėmis save palepinti vasaros atostogų metu, per Velykas ar vaikų atostogas, dabar keliaujama nepriklausomai nuo sezono. Tai atsispindi ir parduotų naujametinių kelionių statistikoje – palyginti su praėjusiais metais, norinčių per žiemos šventes atsipalaiduoti svetimoje šalyje skaičius išaugo apie 20 proc.“, – sako L. Vaitkevičienė.

Pasak jos, Lietuvoje didėjant darbo užmokesčiui, augant darbuotojų užimtumui ir jų perkamajai galiai, vartojimo prioritetai persidėliojo, nes pirmo būtinumo prekes ir paslaugas keičia emocinės, taip vadinamos premium sektoriaus prekės ir paslaugos. Tai parodo ir didėjantis prabangių kelionių poreikis bei populiarėjančios „savaitgalio“ atostogos užsienyje. Nuo ilgo žiemos sezono pavargę ir saulės išsiilgę lietuviai šventiniu laikotarpiu labiausiai nori pabėgti į šiltus kraštus: mėgstamiausios lietuvių kryptys – Kanarų salos, Tenerifė, Jungtiniai Arabų Emyratai, Egiptas. Ilgesnes atostogas susiplanavusieji vis dažniau renkasi ir tolimas keliones, iš kurių populiariausios – Tailandas, Kuba, Dominykos Respublika, Balio sala.

„Nemažai atostogautojų nepabūgsta šalčio ir renkasi savaitės kelionę į kalnus – vis dažniau keliaujama į Italijos, Prancūzijos ir kitus žiemos kurortus, kur galima suderinti Naujųjų metų sutikimo šventę su aktyviu poilsiu, – pasakoja L. Vaitkevičienė. – Šiais metais per šventes turėsime mažiau laisvadienių, todėl nemažai keliautojų pasirinko trumpesnes, kelių dienų keliones – į Europos sostines ar didmiesčius, taip pat įvairius kruizus Baltijos jūra. Vis daugiau lietuvių nori pradžiuginti savo vaikus ir šventiniu laikotarpiu ryžtasi kelionei autobusu į vaikų svajonių šalį – Laplandiją. Šeimos su vaikais per šventes taip pat dažnai keliauja į naujametinį Disneilendą, pasinaudodami galimybe pakeliui stabtelėti ir pasigrožėti Paryžiaus vaizdais“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių