R.Vilkaitis: „Pradėtus projektus reikia tęsti“

Pradėtus investicinius kultūros srities projektus reikia tęsti, naujiems projektams nieko pažadėti negalime – tokią poziciją vakar Kaune išsakė kultūros ministras Remigijus Vilkaitis.

Atvykęs pažintinio vizito, jis aplankė miesto Filharmoniją, Muzikinį, Dramos ir Lėlių teatrus, Nacionalinį M.K.Čiurlionio muziejų, susitiko su miesto kūrybinių sąjungų atstovais, kultūros įstaigų vadovais, miesto meru.

Su meru Andriumi Kupčinsku ministras aptarė kultūros projektų finansavimo, kitus probleminius kultūros srities klausimus.

Paklausus, kokio finansavimo šiemet gali tikėtis investiciniai kultūros srities projektai, teikiami kauniečių, R.Vilkaitis nebuvo konkretus: "Į valstybės investicijų programą neįtraukėme nė vieno naujo projekto. Pradėti projektai, peržiūrėjus ir apkarpius lėšas, tęsiami. O situacija Lietuvoje keičiasi. Niekas nežino, kaip valstybės biudžetas atrodys po 2–3 mėnesių." Ministras tikino, kad kol kas viskas vyksta pagal planą.

Dar gruodį buvo peržiūrėtas ir milijonu litų sumažintas šiemetinis Kauno valstybinio dramos teatro remonto darbų finansavimas. Vietoj planuotų 9 mln. Didžiajai scenai remontuoti šiemet bus skirta 8 mln. litų.

"Finansavimą sumažinome proto ribose, kaip ir kitiems respublikiniams projektams. Mūsų nuostata tokia: pradėtus projektus reikia tęsti. Tačiau tų pradėtų projektų – labai daug. Gali būti, kad kai kuriems jų šiemet pinigų užteks tik konservavimo darbams", – pripažino ministras.

Jis patvirtino Dramos teatro vadovo Egidijaus Stanciko nuogąstavimus, kad remontas gali užsitęsti ir nesibaigti iki 2010 m. gruodžio, kuomet teatras švęs veiklos 90-metį.

"Suprantu, teatro žmonėms būtų skaudu sutikti teatro 90-metį be Didžiosios scenos. Žiūrėsim, tarsimės. Antra vertus, teatralai išgyvens bet kokiomis sąlygomis, aš jums tai garantuoju", – šyptelėjo ministras, pats anksčiau valgęs aktoriaus duoną.

Meras priminė, kad Dramos teatras Didžiajai scenai pritaikytiems spektakliams dabar skolinasi Kauno kultūros centro "Tautos namai" Vytauto prospekte sceną.

E.Stancikas "Tautos namų" sceną pavadino gelbėjimo ratu – į ją bus perkelti tik keturi iš aštuonių teatro Didžiajai scenai pritaikytų spektaklių. "Be to, kad nebelieka teatro aplinkos, sukuriančios dalį reginio auros, nereikia pamiršti, kad "Tautos namų" scena – mažesnė už teatro Didžiąją sceną. Čia galime naudoti tik kai kurių spektaklių dekoracijas, pritaikyti sceninį veiksmą. Einame į šią sceną iš elgetystės – tarpininkaujant savivaldybei, už jos nuomą mokėsime simbolinę kainą", – atvirai kalbėjo E.Stancikas.

Paklaustas, ar trys didieji Kauno festivaliai – Pažaislio muzikos festivalis, "Kaunas Jazz" ir "Operetė Kauno pilyje" – gaus planuotą finansavimą iš respublikinio biudžeto, ministras atsakė aptakiai: "Kol pinigai plauks į ministerijos biudžetą, tol nenutrūks ir šių metų biudžete numatytas finansavimas."

Ministras tikino negalįs išvesti vidurkio, kiek procentų mažės finansavimas investiciniams Kauno kultūros srities projektams. Anot R.Vilkaičio, projektai – labai skirtingi: vieni – projekto kūrimo stadijos, kiti – tik pradėti, trečių beliko atlikti baigiamuosius darbus. Dėl to kiekvienas atvejis ministerijoje nagrinėjamas atskirai.

Ministro teigimu, šiemet, įvedus taupymo režimą ir pasikeitus mokesčių sistemai, ypač sunku patenkinti kultūrininkų poreikius: "Ministerijos finansininkams, buhalteriams tenka ir naktimis darbe pasėdėti, kad subalansuotų, atrodo, neįmanomus dalykus – kaip pirmojo ketvirčio išlaidas nuo planuotų 25 proc. metinio biudžeto sumažinti iki 17 proc."

Su miesto vadovais ministras aptarė ir Algimanto Miškinio kolekcijos, dovanotos Kauno miestui, eksponavimo problemas. Nacionalinis M.K.Čiurlionio daillės muziejus savo salėse eksponuoja dalį profesoriaus miestui dovanotų kūrinių, tačiau muziejuje trūksta patalpų visai kolekcijai pristatyti viešai.

Savivaldybė planuoja suremontuoti dalį Choreografijos mokyklos patalpų ir pritaikyti jas muziejaus fondams saugoti – tam, kad muziejuje būtų atlaisvintos patalpos A.Miškinio sukauptiems Vakarų Europos dailės kūriniams eksponuoti.

"Prašėme ministro tarpininkauti sudarant sutartį su muziejumi 25 metams, kad nereikėtų po kokių 5 metų profesoriaus kolekcijai ieškoti kitos vietos", – pasakojo savivaldybės Švietimo ir kultūros departamento direktorius Edmundas Balasevičius.

R.Vilkaitis viešai pareiškė palaikąs miesto siekį perimti visas kino teatro "Romuva" akcijas ir steigti čia menų centrą. Susitarta, kad, Kauno karilioną perdavus iš Kultūros ministerijos Krašto apsaugos ministerijos žinion, varpų koncertai čia ir toliau vyks.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Opozicijoj būnant lengva kritikuot, ir žodžiais vadovaut - lengva; o ką daryt kai pinigų nėra?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių