S. Smetonaitytė atskleidė negirdėtų giminės gyvenimo detalių

  • Teksto dydis:

Šiemet vasario 16-ąją minėsime jau 97-tąjį Lietuvos valstybės gimtadienį. Ta proga LNK televizija visus kviečia į specialųjį projektą „Laisvės gimimas“, kuriame prisiminsime iškiliausius kovotojus dėl to, ką turime šiandien.

Vienas iš didvyrių – Nepriklausomos Lietuvos savanoris Jonas Karutis. Vos aštuoniolikos sulaukęs Ramygalos kaimo jaunuolis paliko šešiasdešimties hektarų tėvų ūkį, išvyko į frontą kautis su bolševikais ir tapo  sunkiojo kulkosvaidžio kulkosvaidininku. Tokia buvo pradžia. Tačiau  J.Karučio gyvenimas ypatingas tuo, kad su Lietuvos priešais jis kovėsi net 4 frontuose, buvo tapęs ministro pirmininko Augustino Voldemaro pagalbininku ir netgi rengė perversmą prieš tuometį prezidentą Antaną Smetoną.

Pirmadienį, vasario 16-ąją, specialiame LNK projekte „Laisvės gimimas“ apie J.Karutį pasakos jo sūnus, kuris po tėvo mirties slėptuvėje aptiko stiklainį nitroglicerino, skirto bomboms gaminti.

Itin sudėtingą gyvenimo dramą teko išgyventi ir Lietuvos kariuomenės generolo Stasio Raštikio šeimai. Gelbėdamasis nuo žiaurių represijų S.Raštikis pabėgo į užsienį. Vyras tikėjo, kad jo žmona ir dukros bus paliktos ramybėje... Deja, išsipildė pats baisiausias scenarijus: žmona – kalėjime, dukros su seneliais – Sibire. Ypatingąjį vakarą apie Raštikių šeimai tekusius išgyvenimus pasakos S.Raštikio dukra, kuri šiuo metu gyvena Jonavoje.

Specialiame projekte „Laisvės gimimas“ savo išgyvenimais pasidalins ir tikrų tikriausia pirmojo Lietuvos Prezidento Antano Smetonos giminaitė Sigutė Smetonaitė. Sigutė yra bene vienintelė Lietuvos gyventoja, kurią A.Smetona nešiojo ant rankų. A.Smetona buvo jos dėdė. Sigutė papasakos daugybę garsios giminės asmeninio gyvenimo detalių ir  pasakys neabejojanti, kad Amerikoje A.Smetoną ištikusi mirtis nebuvo atsitiktinė.

Šventinėje studijoje iškiliausius Lietuvos laisvės karžygius prisimins Lietuvos premjero patarėjas Vilius Kavaliauskas, savanorio Kazio Mackevičiaus dukra Marija Ditkevičienė, istorijas Algimantas Kasparavičius ir politologas Laurynas Kasčiūnas.

Lietuvos valstybės gimtadieniui šventinę nuotaiką dovanos Vytautas Šiškauskas ir grupė „Kitava“ . Specialus projektas „Laisvės gimimas“- pirmadienį, vasario 16-ąją, 19.30 tik per LNK su Ugne Skonsmanaite ir Tomu Ališausku.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AAAA

AAAA portretas
Ištaisykite pavadinime pavardę. Ar tai - beraštybė, ar visiškas savos istorijos nežinojimas?

ponia-

ponia- portretas
dalyvavo Marytes TUBELYTES perlaidojime Panemunes kapinese, tokia inteligentiska moteris, ne koks pilsudskininkas is zadeikiu su sustyrusiu pelesiniu megztuku
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių