Vasaros festivalių organizatoriai: po pandemijos reikia ieškoti naujų formų

Vienam didžiausių Lietuvos festivalių „Galapagai“ paskelbus, jog šios vasaros renginys atšaukiamas dėl pasaulio festivalius ištikusio „restarto“, didžiųjų Lietuvos festivalių organizatoriai teigia, jog po pandemijos jų dalyviai pasikeitė, todėl reikia ieškoti naujų būdų pritraukti žmones.

Miesto festivalio „M.A.M.A. vasara“ organizatorius Henrikas Draugelis sako, jog Lietuvoje ir pasaulyje muzikos mėgėjai labiau vertina patogumą, nebenori nakvoti palapinėse, o „Vilnius Mama Jazz“ organizatorė Judita Bartoševičienė mano, kad žmonės išlepo nuo lengvai pasiekiamos geros, kokybiškos muzikos internete ir festivalyje tikisi daugiau veiklų, ne vien muzikos.

Tuo metu festivalio „Granatos“ organizatorius Vaidas Zdancevičius teigė, kad užmiesčio festivalių auditorija atjaunėjo.

„Tai yra vienos dienos, miesto festivalis ir žvelgiant į užsienio tendencijas, kitus festivalius, tai iš tikrųjų tie, kur žmonės kviečiami palapinėse nakvoti, yra sumažėję ir labai populiarėja būtent tie vienos dienos festivaliai, kur visą dieną vyksta įvairūs koncertai ir tose erdvėse galima kitokių atrakcijų rasti“, – BNS teigė „M.A.M.A. vasara“ organizatorius  H. Draugelis.

Jo teigimu, šis vienadienis festivalis šiuo metu klesti.

„Bent kiek man teko susipažinti su kitais festivaliais, kurie vyko praėjusią vasarą, tai, mano žiniom, mūsų festivalis vienintelis turėjo prieaugį – apie 10–15 proc., vadinasi, kad jis populiarėja ir kad pasiteisina būtent tai, apie ką mes kalbam“, – sakė H. Draugelis.

„Vilnius Mama Jazz“ organizatorė J. Bartoševičienė mano, jog festivaliams itin svarbu keistis, klausyti savo auditorijos ir teikti itin kokybišką paslaugą, nes šiuolaikiniai festivalių mėgėjai turi prieigą prie daug informacijos ir geba atsirinkti, kas jiems patinka, o kas – ne.

„Mes turime dabar socialinius tinklus ir žmonės yra išlepinti geros muzikos, pasauly sukurta šitiek geros muzikos ir jie jau gali atsirinkti“, – sakė J. Bartoševičienė.

Ji sakė pastebėjusi, jog klientams svarbu ne tik muzikos kokybė, tačiau ir veikla po koncertų. Todėl ji festivaliuose pradėjo rengti pokalbius su muzikantais, dovanoti įvairią atributiką, rengti nemokamus koncertus prieš festivalį.

„Dabar mes turim festivalio klausytoją, mes turim išgrynintą auditoriją ir turime žmones, kurie jau pasitiki festivaliu. Šiemet įvyko stebuklas – ketvirtadalis salės yra nupirktas nežinant nė vieno atlikėjo“, – teigė „Vilnius Mama Jazz“ organizatorė.

Tuo metu festivalio „Granatos“ organizatorius V. Zdancevičius teigė, kad festivalių su palapinėmis poreikis vis dar gajus, tačiau po pandemijos į tokius festivalius eina jaunesni žmonės.

„Mums sekasi gerai. (...) Festivaliautojai po kovido pasikeitė, ta grupė žmonių atjaunėjo, nes vyresnei grupei žmonių reikia patogumo. Festivalių, kurie vyksta už miesto, kurie turi palapinių miestelius, auditorija atjaunėjo“, – aiškino jis.

„Prieš kovidą buvo 26–29 (metų amžiaus – BNS) auditorija, toks pagrindas, (...) o po kovido perėjo į 20–25 metų laikmetį ir mes dėliojam programą jiems, nes jie nori ir gali gyventi palapinėse, jiems tai kaip ir fainas potyris, jų nevargina gyvenimas palapinėje“, – pasakojo „Granatų“ organizatorius.

Vis dėl to, jo teigimu, „Granatos“ tokių lankytojų srautų, kokie buvo iki pandemijos, dar nepritraukia.

„Dar nesame (grįžę prie iki pandemijos buvusių lankytojų skaičiaus – BNS) ir nemanau, kad būsime, nes mes savo didžiausią verslą darėme 2019 metais, bet tikrai festivalis bus didesnis šiais metais negu pernai ar užpernai“, – aiškino V. Zdancevičius.

„Mes iki 2019 metų augome organiškai, pirmas festivalis buvo 2013 metais, 2015 metais buvo įvestas euras, tada nepaaugome, o visus kitus metus augome vis greičiau. (...) Žmonės atvažiuoja į festivalį, jiems patinka, atvažiuoja ir kitais metais, dar atsiveža kokių draugų“, – pridūrė jis.

„Galapagų“ organizatoriai gegužės viduryje paskelbė, kad šių metų festivalis nukeliamas į 2025 metus. Anot jų, problemos kilo dėl vienu metu vykstančių kelių festivalių ir pasikeitusio „festivaliautojo“, kuriam sudominti reikia ieškoti naujų būdų.

„Akivaizdu, kad pandemija mus visus stipriai pakeitė, šiandien festivaliautojas – visiškai kitoks nei prieš kelis metus ir turime ieškoti naujų koncepcijų, kaip jus sudominti“, – feisbuke teigė „Galapagai“.

„Galapagai“ turėjo vykti liepos 26–28 dienomis – tuo pat metu, kaip „Granatų“ ir „M.A.M.A. vasara“ festivaliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Virga

Virga portretas
Asilams tik pašaro reikia .... kanapės.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių