A. Anušauskas: kas begali būti aiškiau?

Atsistatydinantis krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako nematantis savęs Seimo Nacionaliniam saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovo pareigose.

„Aš sakiau, kad su rotacija nesutinku. Kas begali būti aiškiau? Nenorėčiau, kad ta situacija kartotųsi ir, įsivaizduokite, mane NSGK pirmininku – bet kuris paklausimas į Krašto apsaugos ministeriją, bet kuris dalykinis klausimas būtų traktuojamas dviprasmiškai“, – Seime žurnalistams sakė A. Anušauskas.

„Aš savęs pats nematau NSGK pirmininko pareigose. Dabar populiarus terminas kalbant apie atvėsimą. Aš norėčiau atvėsti artėjant šiltajam sezonui“, – pridūrė jis.

L. Kasčiūnas NSGK pirmininko poste regi A. Pocių

Premjerė pirmadienį pareiškė, kad atsistatydinančiam krašto apsaugos ministrui A. Anušauskui ir NSGK pirmininkui L. Kasčiūnui būtų logiška susikeisti pareigomis.

A. Anušauskas praėjusią savaitę sakė būtent tokio pasiūlymo sulaukęs iš ministrės pirmininkės, tačiau jo atsisakęs. Vis dėlto pirmadienį interviu portalui „Delfi“ jis tvirtino neatmetantis tokios galimybės.

Seimo komiteto pirmininkus skiria Seimas paprastąja balsų dauguma, prieš tai kandidatūrą patvirtinus minimame komitete.

NSGK pirmininkas L. Kasčiūnas sako, kad vienas iš kandidatų užimti komiteto pirmininko postą galėtų būti NSGK priklausantis buvęs kariuomenės vadas Arvydas Pocius.

„Mes tikrai turime ir komitete, ir mūsų frakcijos narių, kurie yra stiprūs šioje srityje, turi milžiniškos patirties. Jei taip netyčia susiklostytų, kad man reikėtų išeiti iš komiteto pirmininko posto, tai yra žmonių, su kuriais galima dirbti tandeme, kaip komanda“, – žurnalistams Seime sakė L. Kasčiūnas.

„Pirmiausia, Arvydas Pocius, kaip buvęs kariuomenės vadas“, – pridūrė jis.

Dabar populiarus terminas kalbant apie atvėsimą. Aš norėčiau atvėsti artėjant šiltajam sezonui.

„Seimas turėtų pirmiausia galvoti apie save“

A. Anušauskas šeštadienį po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda pareiškė, kad jam „teko uždaryti duris kompanijoms“, kurios mėgino papirkinėti krašto apsaugos sistemos darbuotojus, bet šios rado kelią į Seimą.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen antradienį sakė, kad tokiais pareiškimais A. Anušauskas neatsakingai metė šešėlį ant Seimo.

„Norėjau informuoti, kad mūsų krašto apsaugos sistemoje sukurta antikorupcinė aplinka veikia, jokių skandalų neleidome, įtakos, kurios buvo daromos, buvo atribotos ir atmestos. Kuo reikėtų susirūpinti, tai kad politinį lobizmą reguliuojantys įstatymas nebūtų formalūs“, – sakė A. Anušauskas.

Pasak jo, tai neturėtų būti „kažkokia formali registracija“, o kontroliuojamas mechanizmas.

„Kaip, koks mechanizmas galėtų būti, Seimas turėtų pirmiausia galvoti apie save“, – pridūrė jis.

Pasak ministro, jis savo darbo metu vykdė „antikorupcinę darbotvarkę“.

„Jeigu kas nors mėgindavo daryti kokias nors užuominas, mes tų žmonių niekur daugiau neįsileisdavome“, – teigė A. Anušauskas.

Anot jo, tai buvo „vienetiniai atvejai“.

„Šiuo atveju, mes nesame ir aš nesu kažkoks tarnybų žmogus, kuris iš karto įrašinėja ar dar ką nors daro. Tiesiog, tai buvo pranešimai žmonių, kurie, manau, sąžiningai vykdė savo pareigas“, – dėstė ministras.

Paklaustas, kodėl apie atvejus nepranešė tarnyboms, A. Anušauskas pasakė, kad „tiems, kam reikia, tas žinojo“.

„Jeigu aš norėčiau kam nors pranešti, aš praneščiau, tai buvo mūsų antikorupcinės darbotvarkės dalis, manau, kad mes ją įgyvendinome sėkmingai. Detalių nesu įpareigotas teikti ir neteiksiu“, – sakė ministras.

„Siūlyčiau pačiam Seimui susirūpinti savo antikorupcine darbotvarke“, – pridūrė jis.

A. Anušauskas sakė, kad tokiais pasisakymais kelia nedeklaruojamų politikų susitikimų su lobistais problemą.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pranešė šios Vyriausybės kadencijos metais nuo 2020-ųjų nepradėjusi jokių tyrimų dėl galimai neskaidriai vykdytų viešųjų pirkimų Krašto apsaugos ministerijoje.

Tarnyba teigė, kad iš KAM nėra gavusi jokios informacijos apie bandymus papirkti ministerijos darbuotojus, organizuojančius viešuosius pirkimus, ar jiems daromą spaudimą.

Ji tik nurodė, kad vasario 9-ąją iš KAM sulaukta vieno informacinio pobūdžio rašto apie Seimo nario Raimundo Lopatos pateiktus klausimus ministerijai dėl organizuojamų viešųjų pirkimų, jis vertinamas.

R. Lopata tvirtina KAM teiravęsis dėl antidroninių sistemų tiekimo Ukrainai.

A. Armonaitė: Laisvės partija imtųsi vadovauti NSGK, jei valdantieji perskirstytų kvotas

Laisvės partija imtųsi vadovauti NSGK, jei valdantieji nuspręstų perdalinti kvotas, sako partijos vadovė, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

„Aš tik noriu pasakyti, kad valdantieji gali persiskirstyti kvotas ir yra visokių dalykų, mes galime prisiimti atsakomybę už Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto valdymą ir Laisvės frakcijoje tikrai atsirastų žmogus ar pora žmonių, iš kurių būtų galima išsirinkti, kas puikiai būtų, ir parlamentinė kontrolė, ir proaktyvi lyderystė būtent NSGK“, – antradienį žurnalistams sakė A. Armonaitė.

Konkrečių pavardžių ji sakė kol kas neįvardysianti.

Premjerė: keičiantis gynybos ministrui, kvotos Seime irgi gali būti peržiūrėtos

Keičiantis krašto apsaugos ministrui, kvotos Seimo komitetuose irgi gali būti peržiūrėtos, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Turbūt kad viskas yra galima, todėl, kad vis tiek žmonės tarp komitetų judės, vien tas faktas, kad reikės, jeigu bus paskirtas L. Kasčiūnas, iškelti jį į kitą komitetą, mes taip pat turime kai kuriuose komitetuose kvotas, kurios neatitinka dabartinės Seimo frakcijų sudėties, tai tas judėjimas tarp komitetų nėra neįmanomas“, – antradienį žurnalistams Seime sakė I. Šimonytė.

Premjerės į krašto apsaugos ministrui pateiktas L. Kasčiūnas jau įvardijo, kad jo pareigas komitete, jei būtų paskirtas ministrui, galėtų perimti buvęs kariuomenės vadas konservatorius A. Pocius.

„Kiekvienas nuomonę gali pasakyti, bet pirmiausia spręs frakcija ar koalicija, siūlydama pirmininką, ir tada spręs Seimas. (...) Aš nesiimu jokių išankstinių vertinimų sakyti, juoba, kad tai nėra ir Vyriausybės uždavinys, turbūt Seime kažkaip susitars kolegos“, – kalbėjo ministrė pirmininkė.

Ji taip pat nesureikšmino to, kad A. Anušauskas paskelbė nematantis savęs NSGK vadovo poste.

„Komitete yra ir daugiau narių negu L. Kasčiūnas ir A. Anušauskas, jei būtų nuspręsta, kad jis keičia komitetą ir nelieka tame, kuriame yra. Iš komiteto narių kažką komiteto pirmininku frakcija pasiūlys, pagal tai, kokia komiteto sudėtis susidėlios. Jei L. Kasčiūnas bus patvirtintas ministru, jis komiteto nariu būti negalės, nes mes laikomės nuostatos, kad ministras negali  būti narys to komiteto, kuris jį prižiūri“, – teigė premjerė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gedingos vidines “Koncervu “ intrigos

Gedingos vidines “Koncervu “ intrigos  portretas
Kas nepolitikoj tas nesupranta ir skaito ka raso nupirkti zurnaliugos,priema uz tiesa. Anusauskas kaip senos kartos dar tikros koncervu atstovas,su koncervu dar vertybemis,turbut normaliausias is tos “liberastines tusovkes “ pradejo maisyti akiniuotam arkliui ir kitiems susileberalizavusiems koncervas,kilo gincai viduje ir normalu zmogu slyksciai keicia…. CIA VIDINE KOVA ORGANUOSE.

Ziauriausias

Ziauriausias portretas
Bajeris jei laisves partijos transformeri paskirtu NGSK arba krasto apsaugos ministru :D ciuchinkis ciucela armonaute. Pas jus nei vieno nera kuris ginkla teisingai laikyt moketu, nebent tik analini kaisti.

tam- Ar tai korupcijos NERA??

tam- Ar tai korupcijos NERA?? portretas
Niekam nerupi kas atstovaus Lietuvai europarlamente , ten siunčiami ,kad nesimaišytu seime. Savos varkės svarbesnes už Europos parlamento sprendimus. Uspaskichas to pavyzdys.
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių