A. Anušauskas: Lietuva remia 20 mlrd. eurų tęstinės paramos planą Ukrainai

  • Teksto dydis:

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas per neformalų Europos Sąjungos (ES) gynybos ministrų susitikimą trečiadienį palaikė paramos tiekimą Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms.

Per ateinančius ketverius metus ES per Europos taikos priemones planuoja skirti 20 mlrd. eurų, kad iš dalies kompensuotų valstybių narių išlaidas, patirtas dėl  karinės paramos tiekimo Ukrainai, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

„Tikimės, kad naujasis planas užtikrins ilgalaikę ir tvarią paramą Ukrainai. Būtinai reikia pasiekti, kad paramos tiekimas būtų lankstus, o priemonės būtų paramos tąsa, o ne jos pakaitalas“, – per ministrų susitikime sakė A. Anušauskas.

Jis informavo, kad Lietuva yra parengusi nacionalinį trejų metų karinės paramos Ukrainai planą, jo vertė – apie 200 mln. eurų.

Savo ruožtu Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas, kreipdamasis į ES gynybos ministrus, pabrėžė, kad ES karinė parama yra vienas esminių veiksnių, lemiančių Ukrainos sėkmę kare.

Anot jo, tolesnis greitas ginkluotės tiekimas yra kritiškai svarbus, siekiant proveržio vykdant kontrpuolimą ir kasdien apsaugant Ukrainos žmones nuo oro atakų.

Per gynybos ministrų susitikimą pabrėžta, kad būtina kelti ES karinės misijos Ukrainai ambiciją ir 2024 metais parengti daugiau karių nei šiais metais, integruoti Ukrainos karių rengimą sausumos, jūrų, oro ir kibernetikos karinėse srityse.

A. Anušauskas priminė apie buriamą išminavimo koaliciją. Jos tikslas – apmokyti ir aprūpinti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas būtinomis priemonėmis išlaisvintoms teritorijoms išminuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių