Dauguma pretendentų pateikė pareiškinius dokumentus prezidento rinkimams

  • Teksto dydis:

10 iš 14 prezidento rinkimų kampanijos dalyvių Vyriausiajai rinkimų komisijai pareiškinius dokumentus pateikė jau pirmadienį, pirmą jų priėmimo dieną.

Pareiškinius dokumentus pateikė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ keliamas buvęs krašto apsaugos viceministras ir NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas Giedrimas Jeglinskas, Darbo partijos keliamas parlamentaras Andrius Mazuronis, antros kadencijos siekiantis prezidentas Gitanas Nausėda, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos keliamas buvęs sveikatos apsaugos ministras parlamentaras Aurelijus Veryga, parlamentaras Remigijus Žemaitaitis, savarankiškai išsikelti siekiantis medikas Eduardas Vaitkus.

Taip pat dokumentus jau pateikė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų keliama premjerė Ingrida Šimonytė, Laisvės partijos keliamas Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas, savarankiškai išsikelti siekiantis advokatas Ignas Vėgėlė, buvęs kariuomenės vadas Valdas Tutkus.

VRK antradienį posėdyje planuoja spręsti dėl parašų rinkimo lapų jiems išdavimo, BNS informavo komisijos atstovė Indrė Ramanavičienė. I. Šimonytė pateikė prašymą sudaryt galimybę ją paremti tik elektroniniu būdu – popieriniuose lapuose rinkti parašų ji neplanuoja.

Pateikdami pareiškinius dokumentus pretendentai turi pateikti ir pažymą apie sumokėtą 8995 eurų dydžio prezidento rinkimų užstatą. Užstatus būsimieji kandidatai turi sumokėti iš savo asmeninės sąskaitos, jie bus grąžinti, jei kandidatai surinks ne mažiau kaip 7 proc. balsų, pateiks finansines ataskaitas ir nepadarys šiurkščių pažeidimų.

Pareiškinius dokumentus būsimieji kandidatai gali teikti iki kovo 8 dienos.

Pateikę pareiškinius dokumentus pretendentai gaus parašų rinkėjų lapus. Kandidatais jie bus registruojami, jei surinks ne mažiau kaip 20 tūkst. rinkėjų parašų. Parašus galima rinkti iki kovo 28 dienos.

Pareiškinius dokumentus gali teikti tik užsiregistravę politinės kampanijos dalyviai, šiuo metu jų yra 14. Be jau minėtų pareiškinius dokumentus pateikusių pretendentų tai tai – Zenonas Andrulėnas, Arūnas Rimkus, Gintautas Kniukšta, Žilvinas Treigys.

Politinės kampanijos dalyvių registracija baigiama vidurnaktį, dokumentus galima siųsti ir paštu, tuo atveju būtų žiūrima į pašto spaudo datą.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 12 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių