Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ nepritaria gynybos mokesčiui ir visuotiniam šaukimui

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ nepritaria visuotiniam šaukimui bei gynybos mokesčiui, rodo partijos politinės tarybos narių apklausa.

Visgi partijos pirmininkas Saulius Skvernelis pažymi, kad jo vedama politinė jėga siūlo alternatyvas šiems krašto apsaugos klausimams spręsti.

„Didesnė dalis nepritarė visuotiniam, horizontaliajam mokesčiui, bet palaiko kitas galimas finansavimo alternatyvas. (...) Manome, kad pirmiau turi būti surenkami jau esami mokesčiai ir tik po to turėtume kalbėti apie kitų mokesčių, susijusių su žalingų įpročių vartojimu, didinimą ar apie galimybę suteikti gyventojams šalies gynybai skirti dalį gyventojų pajamų mokesčio“, – Eltai teigė S. Skvernelis.

„Dėl visuotinio šaukimo – pasisakome nuosekliai už tą modelį, kuris dabar yra – profesionalios kariuomenės stiprinimas, didinant šauktinių skaičių. Bet apskritai manome, kad šiuo metu prioritetas yra ne visuotinis šaukimas, o Vokietijos brigados atsiradimas ir nacionalinės divizijos kūrimas“, – partijos poziciją komentavo S. Skvernelis.

Tokią politinės jėgos tarybos poziciją S. Skvernelis ketina atstovauti ir jau kitą savaitę vyksiančiame Ministrės Pirmininkės Ingridos Šimonytės organizuojamame partijų, verslo, profsąjungų ir nevyriausybinių organizacijų susitikime dėl gynybos finansavimo.

Kol kas dėl to, ar susitikime skirtingas vizijas turinčioms partijos pavyks rasti sutarimą šiuo metu Lietuvai itin svarbiais krašto apsaugos klausimais, S. Skvernelis spėlioti neskuba.

„Viskas priklausys nuo to, kokios diskusijos bus tenai“, – sakė partijos lyderis.

Sausio pradžioje premjerė Ingrida Šimonytė pakvietė politinių partijų vadovus, verslo subjektus ir profsąjungas ieškoti sprendimų dėl tvaraus Lietuvos gynybos finansavimo. Visgi šį politikės siūlymą opozicinės partijos garsiai vadina rinkiminiu triuku. Nepaisant kai kurių politikų kritikos šiam formatui, atsisakiusių dalyvauti I. Šimonytės rengiamame susitikime kol kas nėra.

Gruodį užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pranešė artimiausiu metu kviesiantis parlamentines partijas aptarti visuotinio šaukimo idėją. Pasak ministro, pastaruoju metu viešojoje erdvėje vykstančios diskusijos leidžia tikėtis, kad artėjama link konsensuso šiuo klausimu. Visgi, ne visos politinės partijos laiko tai prioritetu ir žada remti iniciatyvą.

Prezidentūra palaiko visuotinio šaukimo idėją – pasak prezidento vyriausiojo patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Kęstučio Budrio, šalies vadovas Gitanas Nausėda būtų pasiryžęs kviesti politikes partijas diskutuoti šiuo klausimu.

Premjerė I. Šimonytė anksčiau yra teigusi, kad derantis dėl visuotinio šaukimo parlamentinės partijos turėtų rasti sprendimus ir dėl tvarių krašto apsaugos sektoriaus finansavimo šaltinių.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nu jo

Nu jo portretas
Nuo kada skvernelis demokratas? Taigi buvo kazkoks zalias valstietis?ziurek kitais metais jau respublikonu taps.o tie padugnes kurie pries krasto gynyba rasineja tai mynkit i ruskyna ar siaures koreja.va ten tai paskutinius suplysusius triusikus numaus kad tik kokia bambioske pagaminti.ir nieks neklaus nori kariauti ar ne.varysi kaip patranku mesa nenoresi savi pades i pavesi.ir kaleime nepasislepsi vistiek varysi i fronta.o kas del alcoholische ir tabako akcizu pakelimo ir viska skirti gynybai...visisku pusgalviu turi buti.gaudyk kontrabandininkus kurie netrukdomi siauteja

argi ne taip

argi ne taip portretas
Žinoma baikite baimuntis tų kurie ateis. Jeigu 50 metų sugyvenom ,sugebėjom apstatyti, tai dabar mes gudresni ir gyvensim visi vėl kaip prie rūso

Algirdas

Algirdas portretas
Žmonės, baikime barbariškai mąstyti, juk karas yra didžiausia nesąmonė, kuri niekad niekam nenešė ir neneša gerumo, o tik siaubą, tragedijas, žūtis, griovimą, ir žinoma-karo pramonei pajamas, sumirkusias mūsų-žmonių, krauju ir skausmo ašaromis...tai gal baikim kaip nors su tom kariuomenėm ir karų eskalacijomis...
VISI KOMENTARAI 30

Galerijos

Daugiau straipsnių