G. Landsbergis apie naują sankcijų Rusijai paketą: nemanau, kad dar siunčiame teisingą žinutę

Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų tarybai pirmadienį priėmus 14-ąjį sankcijų paketą Rusijos atžvilgiu, Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad naujosios sankcijos Kremliui diskusijų dėl jų turinio metu susilpnėjo.

„Nemanau, kad dar siunčiame teisingą žinutę, nes kol stebime (Rusijos – BNS) hibridinę veiklą, diskutuojame apie 14-ąjį sankcijų paketą, kuris ilgainiui, deja, tapo gana silpnesnis“, – pirmadienį Liuksemburge prieš ES Užsienio reikalų tarybos posėdį žurnalistams sakė G. Landsbergis.

„Mes vis dar nepriėmėme sankcijų paketo Baltarusijai“, – pridūrė ministras.

Pirmadienio ES pranešime žiniasklaidai teigiama, kad naujuoju ekonominių ir individualių ribojamųjų priemonių paketu taikomasi į „didelės vertės Rusijos ekonomikos sektorius, tokius kaip energetika, finansai ir prekyba“, sunkinamos Kremliaus galimybės apeiti sankcijas.

Bendrijos šalių diplomatijos vadovų patvirtintame pakete numatytos sankcijos dar 116 asmenų ir subjektų, atsakingų už veiksmus, kuriais kenkiama arba keliama grėsmė Ukrainos teritoriniam vientisumui, suverenitetui ir nepriklausomybei.

Pirmadienį išplatintame Užsienio reikalų ministerijos (URM) pranešime G. Landsbergis sakė, kad rengiant paketą „dar labiau išryškėjo“ Europos priklausomybė nuo Rusijos, pavyzdžiui, energetikos sektoriuje.

Maskva turi gauti labai aiškią žinutę.

„Šiandien patvirtintas sankcijų paketas yra žingsnis į priekį, tačiau esame dar tik pusiaukelėje, nes Rusija geba greitai adaptuotis. Jei norime akivaizdaus ir Rusijai skausmingo pokyčio, jau dabar turime ruošti naują, 15-ąjį, sankcijų paketą“, – pranešime sakė ministras.

Pasak URM, 14-ame sankcijų pakete apibrėžti ribojimai pelningam Rusijos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) sektoriui, prie Kremliaus agresijos Ukrainoje prisidedantiems laivams uždrausta patekti į valstybių narių uostus ir šliuzus, nustatytas helio importo draudimas.

Taip pat uždrausta leistis ES teritorijoje, kilti iš jos ar skristi virš jos, visiems orlaiviams, kurių atžvilgiu Rusijos subjektas gali veiksmingai nustatyti pakilimo ar nusileidimo vietą ar laiką, pavyzdžiui, siekiant patenkinti Rusijos fizinių asmenų prašymą vežti juos į konkrečias atostogų vietas.

Užsienio reikalų taryba taip pat uždraudė už Rusijos ribų veikiantiems ES subjektams, tiesiogiai prisijungti prie Maskvos sukurtos finansinių pranešimų perdavimo sistemos arba lygiaverčių specializuotų finansinių pranešimų perdavimo paslaugų.

„Rusijai karo ekonomikos režimui veikiant pilnu pajėgumu, siekiame pilno suskystintų gamtinių dujų, metalų importo iš Rusijos draudimo, taip visapusiškai užkertant kelią Rusijos prieigai prie svarbiausių jos pajamų šaltinių“, – pranešime teigė ministras.

Tarybos posėdžio išvakarėse URM informavo, kad ministrų susitikime bus aptarta karinė parama Ukrainai, tolesni būdai kaip panaudoti užšaldytą Kremliaus turtą Kyjivo reikmėms, taip pat situacija Sakartvele, kurio valdžia neseniai priėmė ES smerkiamą „užsienio įtakos“ įstatymą.

Pasak G. Landsbergio, ES turėtų siųsti tvirtesnę žinutę Rusijai, kuri NATO šalyse eskaluoja hibridinį karą.

„Aiškiai matome, ir tą būtina nuolat kartoti, kad Rusija eskaluoja padėtį ne tik Ukrainoje, bet ir šalyse, kurioms taikomas 5 NATO straipsnis. Ir yra daug įrodymų, kad Rusijos specialiosios žvalgybos agentūros yra atsakingos už kinetinę veiklą Europoje ir NATO“, – kalbėjo ministras.

„Maskva turi gauti labai aiškią žinutę, kad kai tik jie eskaluos, jie gaus atsakymą iš mūsų pusės“, – sakė G. Landsbergis.

G. Landsbergis taip pat pabrėžė būtinybę Sakartvelui nusiųsti aiškią žinią, kad dabartiniai valdžios veiksmai ne tik tolina šalį nuo narystės bloke, bet ir gali iššaukti atsaką už žmogaus teisių pažeidimus.

ES Užsienio reikalų tarybos posėdžiai įprastai organizuojami bent kartą per mėnesį, jiems pirmininkauja Bendrijos vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams ir saugumo politikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zmogus

zmogus portretas
gal varytu i fronta nepy....proto

vyte

vyte portretas
na kas sita apramins?As manau,kad samoningai kenkia Lietuvai.O gal vykdo paliepimus?Nusitrenke i Gruzija,suverenia sali ir ten kursto zmones pries teisetai isrinkta valdzia.O Gruzijos valdzia verta gruzinu pasididziavimo.Senasis buvo okrainoje ,kele neramumus,na ir kuo viskas ten baigesi?O idomu sveikata sito veikejo gera,jis sugeba kazka spresti??

Vaje vaje tai atamanas

Vaje vaje tai atamanas portretas
O kaip ten su Taivanu ir Kinija, gal sankcijų trūksta? Lenkai į Kiniją gali vykti be vizų, o Lietuvai šitas veikėjas sukūrė pirmenybę į ššššūūū...visur.
VISI KOMENTARAI 30

Galerijos

Daugiau straipsnių