G. Landsbergis: dėl paramą Ukrainai blokuojančios Vengrijos svarstomi įvairūs scenarijai

  • Teksto dydis:

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad dėl paramą Ukrainai blokuojančios Vengrijos Europos Sąjungoje svarstomi įvairūs scenarijai, o Bendrija nesileis šantažuojama.

„Galiu pasakyti tik tiek, kad, kiek man teko girdėti, yra svarstomi įvairūs scenarijai. Europos Sąjunga nenori būti šantažuojama“, – pirmadienį žurnalistams Seime sakė G. Landsbergis.

Taip jis komentavo žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus, kad Budapeštas Briuseliui pateikė naują pasiūlymą, kuriame „nurodė, kad dabar yra atviras ES biudžeto lėšų panaudojimui Ukrainos paketui finansuoti ir net išleisti bendrą skolos vertybinių popierių paketą, jei bus pridėtos kitos išlygos, suteikiančios Budapeštui galimybę vėliau persigalvoti“.

„Financial Times“ taip pat nurodo, kad Briuselis „nubrėžė strategiją, kaip aiškiai nusitaikyti į silpnąsias Vengrijos ekonomikos vietas (...), jei Budapeštas atsisakys atšaukti veto dėl pagalbos Kyjivui“.

Europos Sąjunga nenori būti šantažuojama.

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas gruodį Briuselyje vetavo ES 50 mlrd. eurų vertės pagalbos paketą Kyjivui. V. Orbanas – vienintelis iš ES vadovų, palaikantis glaudžius ryšius su Kremliumi po Rusijos invazijos į Ukrainą. Vėliau jis teigė palaikantis paramą, tačiau tik tuo atveju, jei tam skirtos lėšos nebus paimtos iš ES biudžeto, o pati parama bus kasmet peržiūrima.

Neeilinis Europos Vadovų Tarybos posėdis, kuriame bus sprendžiamas ir paramos Ukrainai klausimas, vyks vasario 1 dieną.


Šiame straipsnyje: UkrainaGabrielius Landsbergiskaras UkrainojeVengrija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių