G. Landsbergis: Izraelio sėkmė privalo vesti prie Ukrainos oro gynybos sustiprinimo

  • Teksto dydis:

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad Izraelio ir jo sąjungininkų bendrų pastangų sėkmė ginantis nuo Irano paleistų raketų bei dronų privalo vesti prie sustiprinto oro gynybos priemonių Ukrainai tiekimo.

Taip jis kalbėjo antradienio vakarą vykusioje neeilinėje Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrų vaizdo konferencijoje dėl situacijos Artimųjų Rytų regione po balandžio 14 dieną įvykusio Irano ir jo sąjungininkų plataus masto išpuolio prieš Izraelį.

„Vakarų baimė eskaluoti situaciją suteikiant oro gynybą Ukrainai leis Rusijai pasinaudoti tokiu neryžtingumu savo naudai“, – pranešime cituojamas ministras.

G. Landsbergis pasmerkė Irano dronų ir raketų ataką prieš Izraelį, akcentuodamas, jog tokie veiksmai įrodo didėjantį agresyvių režimų ryžtą mesti Vakarų valstybėms iššūkį.

Ministras ragino nedelsiant stiprinti sankcijas Iranui už destabilizuojančius veiksmus regione ir paramą Rusijos agresijai prieš Ukrainą, plečiant draudimus dronų gamyboje naudojamų komponentų atžvilgiu ir įvedant draudimus, susijusius su balistinėmis raketoms.

„G. Landsbergis atkreipė dėmesį į Vakarų delsimo stiprinti sankcijas padarinius – per savaitgalį Izraelio link buvo paleista apie 300 balistinių ir sparnuotųjų raketų bei „Shahed“ dronų, o praėjusią savaitę Rusija Ukrainos link paleido dar apie 180 tokių pat „Shahed“ dronų, kuriuos Rusija naudoja agresijos kare prieš Ukrainą“, – rašoma pranešime.

Įvardindamas artimiausius prioritetus, ministras akcentavo būtinybę išvengti konflikto išplitimo regione, kuris „turėtų katastrofiškų pasekmių ne tik Artimųjų Rytų valstybėms, tačiau ir Ukrainai, toliau nepaliaujamai besiginančiai nuo Rusijos“.

Aptariant situaciją Gazoje, jis taip pat kalbėjo apie poreikį toliau siekti visų įkaitų paleidimo, humanitarinių paliaubų ir Artimųjų Rytų taikos proceso atgaivinimo.

Vėlai šeštadienį ir sekmadienio naktį Iranas paleido daugiau kaip 300 dronų ir raketų į Izraelį. Tai buvo pirma tiesioginė Irano ataka Izraelio teritorijoje ir ja buvo keršijama už smūgį iraniečių ambasados Damaske konsuliniam skyriui, per kurį žuvo septyni Revoliucijos gvardijos nariai, įskaitant du užsienyje veikiančių Gvardijos pajėgų „al Quds“ generolus.

Izraelio kariuomenė sakė, kad 99 proc. Irano paleistų raketų ir dronų buvo perimti padedant Jungtinėms Valstijoms ir kitoms sąjungininkėms, todėl ataka padarė tik nedidelę žalą.

Galimybė, kad Izraelis po Irano atakos gali imtis atsakomųjų veiksmų, pakurstė nuogąstavimus dėl visapusiško regioninio karo.


Šiame straipsnyje: Gabrielius LandsbergisIzraeliskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių