G. Nausėda: Aljansas sutarė, kad Ukrainos integracija į NATO yra negrįžtamas procesas

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad šiuo metu vykstančiame viršūnių susitikime Aljansas sutarė, kad Ukrainos integracija į NATO yra negrįžtamas procesas. Šiuo metu, pasak jo, tai yra daugiausia, ką galima padaryti Ukrainos narystės link.

„Tekste bus atspindėtas negrįžtamumo principas, kad Ukrainos integracija į NATO yra negrįžtamas procesas. Tai yra savotiškas tiltas iš dabartinės situacijos į būsimą narystę“, – žurnalistams Vašingtone teigė G. Nausėda.

„Tai yra tas kompromisas, kurį NATO galėjo pasiūlyti ukrainiečiams ir ukrainiečių pusė su tokia teksto redakcija sutinka“, – pridūrė jis.

Pasak šalies vadovo, jei Ukraina jau dabar taptų Aljanso nare, NATO privalėtų pradėti taikyti penktąjį straipsnį.

„Šiandien NATO nėra pasirengęs pasakyti daugiau nei pasakė. Bet koks įsipareigojimas penktam straipsniui reikštų, kad reikia imtis priemonių čia ir dabar. Kaip tai padaryti, jeigu net ir karių siuntimas į Ukrainą kol kas yra tabu NATO mastu“, – dėstė prezidentas.

Prancūzų idėja dėl karių siuntimo, veikiausiai, liks pakibusi ore

G. Nausėda mano, kad dar vasario pabaigoje Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono inicijuoti svarstymai siųsti sausumos pajėgas į Ukrainą, veikiausiai, liks „ore pakibusia“ idėja.

„Sutarimo arba plataus pritarimo prancūzų iniciatyvai nebuvo. Atskiros valstybės gali tai daryti ir jos tai ir darys, bet bendro sutarimo nėra. Veikiausiai, ši idėja liks pakibusi ore. (...) Politinės jėgos keičiasi naudai tų partijų, kurios nevienareikšmiškai žiūri į paramą Ukrainai arba žiūri kur kas rezervuočiau. Dėl tos priežasties panašios drąsios iniciatyvos gali būti pradėtos kvestionuoti. Iš esmės jos jau yra kvestionuojamos“, – svarstė jis.

ELTA primena, kad vasarį, vykdamas į Europos lyderių susitikimą Paryžiuje, Slovakijos ministras pirmininkas Robertas Fico užsiminė, kad atskiros Vakarų šalys yra pasirengusios siųsti savo karius į Ukrainą. Visgi, konkrečių valstybių politikas neįvardijo, tačiau perspėjo, jog tai gali padidinti konflikto eskalavimo riziką.

Savo ruožtu Prancūzijos vadovas E. Macronas pareiškė, jog neatmestų Prancūzijos sausumos pajėgų dislokavimo Ukrainoje. Jo teigimu, nėra nesvarstytinų klausimų, siekiant garantuoti, kad Rusija nepasiektų pergalės Ukrainoje. Prancūzijos prezidentas pažymėjo, kad jo inicijuotame susitikime Paryžiuje jokie sprendimai dėl sausumos pajėgumų perkėlimo nebuvo priimti. Tačiau, tvirtino jis, kiekviena šalis ateityje galėtų priimti savarankiškus sprendimus dėl karių dislokavimo.

Visgi, NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas patikino, kad Aljansas neketina siųsti karių į Ukrainą.


Šiame straipsnyje: Gitanas NausėdaNATOUkrainakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių