G. Nausėda dalyvaus Šveicarijoje rengiamoje Ukrainos taikos konferencijoje

  • Teksto dydis:

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda šeštadienį vyks į Šveicariją, kur dalyvaus dvi dienas truksiančioje Ukrainos taikos konferencijoje.

Kaip penktadienį pranešė Prezidentūra, konferencijoje G. Nausėda dalyvaus Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio ir Šveicarijos prezidentės Violos Amherd kvietimu.

Ukrainos taikos konferencijoje planuoja dalyvauti per 100 šalių lyderiai. Jos metu vyks plenarinė sesija bei atskiros diskusijos branduolinės saugos, maisto saugumo ir žmogaus teisių temomis.

Per susitikimą taip pat bus tariamasi dėl V. Zelenskio 2022 metais paskelbto dešimties punktų taikos su Rusija plano įgyvendinimo.

Plėtojant tris punktus – Ukrainos energetinio saugumo, teisingumo tiriant karo nusikaltimus ir Maskvos kariuomenės išvedimo iš Ukrainos – dalyvauja ir Lietuva.

V. Zelenskis pastangas pritraukti pasaulio lyderius į birželio 15–16 dienomis vyksiančią konferenciją laikė vienu svarbiausių šių metų uždavinių. Jis asmeniškai lankėsi įvairiose šalyse, kad pakviestų jų vadovus į susitikimą.

Maskva anksčiau pareiškė, kad nėra suinteresuota dalyvauti pirmajame taikos konferencijos susitikime, todėl šeimininkė Šveicarija rusų atstovų nepakvietė.

Šveicarijos prezidentė V. Amherd šią savaitę sakė, kad susitikimu siekiama rasti kelius į tarptautine teise grindžiamą visapusišką, teisingą ir ilgalaikę taiką Ukrainoje bei nustatyti struktūrą, pagal kurią abi kariaujančios šalys būtų įtrauktos į būsimą taikos procesą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių