G. Nausėda: tik Ukrainai atgavus visišką Zaporižios AE kontrolę, bus užtikrinta branduolinė sauga

Prezidentas Gitanas Nausėda mano, kad Rusijos pajėgų buvimas Zaporižios atominėje elektrinėje (AE) kelia pavojų visai Europai.

Tokie Maskvos pajėgų veiksmai, anot jo, taip pat yra dalis besitęsiančios Rusijos atakos prieš Ukrainos civilinę energetikos infrastruktūrą.

„Iš tikrųjų unikalus atvejis istorijoje, kada kitos valstybės kariuomenė laiko okupavusi atominę elektrinę. Tačiau tai yra, toli gražu, ne vienintelė problema apie kurią reikia kalbėti. Toks Rusijos kariuomenės buvimas kelia papildomų rizikų ir turint omenyje, kad tai yra branduoliniai reaktoriai, tai reiškia, jog kyla pavojus visam žemynui“, – Šveicarijoje vykstančios Ukrainos taikos konferencijos metu teigė G. Nausėda.

„Prisimename Černobylio elektrinės pasekmes ir jų nepamiršome. Bet labai pavojinga Rusijos kryptinga ataka prieš energetikos infrastruktūrą, kuri nukreipta ne į karinius tikslus, bet sukelti kuo daugiau kančių Ukrainos tautai. Nes puikiai suprantama, kad kai kuriuos infrastruktūros objektus atstatyti yra labai sunku. Ir dabar bandoma naikinti objektus, kurie yra atstatomi per ilgesnį laiką“, – komentavo jis.

Pasak šalies vadovo, Rusija privalo nedelsdama išvesti savo karinį ir civilinį personalą, išgabenti ginklus ir įrangą iš Zaporižios AE ir saugiai perduoti jos kontrolę Ukrainai pagal TATENA principus. Anot prezidento, tarptautinė bendruomenė taip pat turėtų spręsti tam tikrų Rusijos įmonių projektų neatitikties branduolinės saugos ir aplinkosaugos standartams problemą.

Šalies vadovas pabrėžė Lietuvos lyderystę pasmerkiant tokius Kremliaus veiksmus ir stengiantis sumažinti jų poveikį teikiant reikalingus komponentus ar generatorius.

„Visos šios priemonės yra pasmerktos ir buvo pasmerktos pakankamai vieningai. Lietuva čia yra geras lyderystės pavyzdys, nes jau dabar ne tik šnekame, bet ir darome. Lietuva yra viena iš dviejų valstybių, tiekiančių Ukrainai daugiausiai žemos įtampos transformatorių. Taip pat esame top 5 tarp valstybių, teikiančių mažuosius generatorius Ukrainai“, – aiškino jis.

Taip pat, anot G. Nausėdos, Lietuva stipriai įsitraukusi į Ukrainos energetikos sektoriaus dekarbonizavimą ir reguliavimą.

„Mes esame stipriai įsitraukę į darbus susijusius su energetikos infrastruktūros atkūrimu, bet taip pat rinkos reguliavimo, šilumos ūkio dekarbonizavimo. Visos šios sritys yra puikios ir efektyvios pagrįsto bendradarbiavimo tarp Lietuvos ir Ukrainos pavyzdys“, – sakė jis.

Šalies vadovas taip pat iškėlė Astravo AE, kurios statyba buvo vykdoma pažeidžiant aplinkosaugos ir branduolinės saugos reikalavimus, saugos klausimą. Prezidentas kvietė tarptautinę bendruomenę didinti spaudimą Baltarusijos režimui, kad neatitinkanti tarptautinių standartų atominė elektrinė būtų uždaryta.


Šiame straipsnyje: Gitanas Nausėdakaras UkrainojeRusijaZaporižios atominė elektrinėsaugumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių