G. Nausėda: „Wagner“ kovotojų įsitraukimo į neteisėtą migraciją pasienyje nefiksuojama

„Wagner“ samdinių grupės įsitraukimo į neteisėtą migraciją Lietuvos pasienyje šiuo metu nefiksuojama, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

„Šiuo metu „Wagner“ kovotojų įsitraukimo į nelegalią migracijos schemą arba atvejų nėra, aš kalbu pirmiausia apie mūsų pasienį, aš nekalbu apie Lenkiją“, – antradienį Varėnos rajone žurnalistams sakė G. Nausėda.

Prezidentas taip pat tvirtino, jog negalima atmesti tokių atvejų galimybės.

„(...) pastaruoju metu, deja, iš kai kurių Baltarusijos opozicijos veikėjų susilaukiame informacijos, skelbiama, kad „Wagner“ kovotojams yra išduodami baltarusiški pasai jau mažiausiai mėnesį“, – pridūrė šalies vadovas.

Regiono šalyse nerimas dėl saugumo padėties pastaruoju metu išaugo į Baltarusiją atsikrausčius „Wagner“ samdinių grupei.

Anksčiau šį mėnesį Lietuvai uždarius Šumsko ir Tverečiaus pasienio su Baltarusija kontrolės punktus, ministrė pirmadienį pranešė, jog šalis planuoja uždaryti dar du punktus su Baltarusija.

Padėtis tebėra įtempta, kadangi šalis, su kuria turime sieną, toliau yra nenuspėjama, toliau yra agresyvi.

G. Nausėda taip pat sakė besitikintis, kad Seimas rudens sesijoje sugrįš prie ribojimų Rusijos ir Baltarusijos piliečiams suvienodinimo ir šį klausimą išspręs galutinai.

„Tai tiktai verčia prisiminti mano vetuotą įstatymą, kuomet mes sakėme, kad tokio pobūdžio grėsmė gali iškilti ir visiškai nesvarbu ar „Wagner“, ar kitos priežastys lemtų, kad žmonės, nedraugiški mūsų valstybei, gali įgyti baltarusiškus pasus ir stengtis destabilizuoti situaciją“, – teigė prezidentas.

Seimas yra priėmęs įstatymą dėl ribojamų priemonių Rusijos ir Baltarusijos piliečiams, tačiau pastariesiems ribojimų įvesta mažiau.

G. Nausėda laikosi pozicijos, kad Baltarusijos piliečiams turėtų būti taikomos tokios pačios sankcijos kaip rusams, tačiau Seimas atmetė tokį jo veto dėl laisvesnių sąlygų baltarusiams.

Prezidentas: tarnybos turi būti pasiruošusios reaguoti į grėsmes pasienyje su Baltarusija

Šiuo metu situacija pasienyje su Baltarusija yra džiuginanti, tačiau tarnybos turi būti pasiruošusios reaguoti į galimas grėsmes, sako G. Nausėda.

„Reikia pažymėti, kad pati tendencija tiek dėl migracijos, tiek dėl kitų sienos pažeidimo atvejų yra džiuginanti, turime ryškiai sumažėjusį nelegalių sienos kirtimų skaičių 2023-iaisiais metais, palyginti su ankstesniais metais. Tai yra gerai, bet tai nereiškia, kad tokie dalykai yra savaime suprantami ir tęsis ateityje“, – žurnalistams po apsilankymo užkardoje sakė G. Nausėda.

„Padėtis tebėra įtempta, kadangi šalis, su kuria turime sieną, toliau yra nenuspėjama, toliau yra agresyvi“, – pridūrė jis.

Kaip pranešė Prezidentūra, G. Nausėda apžiūrėjo, kaip veikia valstybės sienos stebėjimo sistema, buvo informuotas apie reagavimo algoritmus, tarpinstitucinę sąveiką, veiksmų koordinavimą regioniniu ir tarptautiniu lygiu, apsilankė užkardos stebėjimo ir operacijų centre, apžiūrėjo Valstybės sienos apsaugos (VSAT) rinktinės ir specialiųjų paskirties pasienio vienetų ekipuotę bei įrangą.

Po susitikimo šalies vadovas teigė, kad pareigūnai darbą atlieka kokybiškai, o techninis jų aprūpinimas – pakankamas.

„Susitikime prezidentas akcentavo, kad įvairaus pobūdžio grėsmių lygis prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos išlieka ir turi būti nuolatos stebimas, o tarnybos turi būti pasiruošusios nedelsdamos reaguoti į bet kokias provokacijas“, – rašoma Prezidentūros pranešime.

Pasak Prezidentūros, šalies vadovas buvo patikintas, kad pareigūnų ir institucijų parengtis užtikrina nuolatinę valstybės sienos stebėseną bei kontrolę, o pasieniečių padaliniai yra pasirengę reaguoti į kylančias grėsmes, sienos pažeidimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ponai i2iotai!

Ponai i2iotai! portretas
O lietuvisku vezeju vilkiku kabinose ar tikrinote!? Ne!? Na,tada - jus beviltiski i2iotai!

Ot dulnius

Ot dulnius portretas
Atvirksciai,reik sakyt fiksisuojama,tada pakvies in Orall-Office,pasiulis..........zoidu ir ginklu,nusipirkt,zinoma ,o ne dovanu.

Klausimelis

Klausimelis portretas
Kada Lietuva tures “Patriot”, “Nasams” sistemas? Plakimas liezuviais jau niekam nebeidomus.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių