I. Šimonytė apie gandus, esą Lietuvai buvo pasiūlytas transporto eurokomisaro portfelis: tai netiesa

Viešam debatui dėl Lietuvos kandidato į Europos Komisiją (EK) sulaukiant vis daugiau dėmesio ir Vakarų žiniasklaidoje, premjerė Ingrida Šimonytė neigia gandus, esą Vilniui buvo pasiūlytas konkretus eurokomisaro portfelis, kurio neva buvo atsisakyta. Anot ministrės pirmininkės, tokia informacija yra neteisinga.

ELTA pasiteiravo Vyriausybės vadovės, ar ši jau sulaukė oficialaus EK pirmininkės Ursulos von der Leyen laiško ir kada ketina klausimą dėl Lietuvos nominuojamo kandidato aptarti su šalies vadovu Gitanu Nausėda. I. Šimonytė priminė, jog praėjusią savaitę aptarė eurokomisaro skyrimo procesą su U. Von der Leyen. Anot jos, bus progų tai aptarti ir su šalies vadovu, ir su Seimo nariais.

„Praėjusią savaitę turėjau galimybę aptarti nominavimo procesą ir lūkesčius su EK pirmininke Ursula von der Leyen, neabejotinai bus progų aptarti šiuos klausimus ir su kitomis sprendime dalyvaujančiomis institucijomis, nors šiame etape nesitikima oficialaus kandidato paskyrimo pagal visas nacionalines procedūras, o tik nominavimo“, – atsakyme raštu Eltai teigė I. Šimonytė.

„Naudodamasi proga taipogi norėčiau paneigti sklandančius gandus apie tai, kad Lietuvai neva buvo siūlytas vienoks ar kitoks atsakomybės „portfelis“ ir gal net kažkas jo „atsisakęs“. Tai – netiesa, niekas jokių konkrečių portfelių nėra siūlęs ir šiame etape nebūtų įgaliotas siūlyti“, – pabrėžė ministrė pirmininkė.

Kaip skelbta anksčiau, praėjusią savaitę opozicijos gretose pasigirdo kalbų, esą Lietuvai U. von der Leyen pasiūlė už transporto sektorių atsakingo eurokomisaro portfelį, tačiau jo buvo atsisakyta.

Tokius svarstymus neigė ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Interviu Eltai metu politikė kalbėjo, jog tokios kalbos yra „tiesiog iš piršto laužti dalykai“.

EK pirmininkė kreipėsi į valstybes nares

Europos Parlamentui (EP) patvirtinus U. von der Leyen EK vadove, praėjusią savaitę politikė oficialiai kreipėsi į Bendrijos valstybes nares, prašant pateikti kandidatus į naująją komisiją.

Prezidentas G. Nausėda praėjusį ketvirtadienį jau buvo sulaukęs tokio EK pirmininkės laiško. Kaip Eltai teigė šalies vadovo patarėjas Ridas Jasiulionis, U. von der Leyen laiške prašo pasiūlyti dvi kandidatūras į EK, kurių viena – moteris. Tą pačią dieną premjerės biuras EK vadovės laiško dar nebuvo sulaukęs.

Europos Sąjungos (ES) valstybės narės turi atsakyti į U. von der Leyen laišką iki rugpjūčio 30 d. Vėliau atrinktus kandidatus į eurokomisarus turės patvirtinti ir Europos Parlamentas (EP).

Neoficialiai įvardijama G. Landsbergio kandidatūra: pritarimo jai nėra

Jau kurį laiką tęsiantis diskusijoms apie tai, kas galėtų tapti naujuoju Lietuvos deleguotu EK nariu, neoficialiai kalbama, jog į postą Briuselyje taikosi užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Didelį dalis konservatorių partijos narių atvirai reiškia paramą šiai potencialiai kandidatūrai.

Visgi, pats ministras tokios intencijos viešai neišsakė ir EK tema kalba nenoriai.

Prezidentas G. Nausėda, kurio pritarimas yra būtinas deleguojant Lietuvos atstovą į EK, ne kartą leido suprasti, jog G. Landsbergio kandidatūros nebūtų linkęs palaikyti. Jis yra pareiškęs, jog matytų geresnių kandidatų už G. Landsbergį. Be to, šalies vadovo nuomone, Vilniui derėtų siekti portfelių, kurie yra susiję su ekonomikos sritimi. Prezidento patarėjas Frederikas Jansonas yra užsiminęs, jog į tokį EK portfelį galėtų pretenduoti ir pati premjerė, ir finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Seimo rūmuose taip pat netrūksta skepsio, vertinant G. Landsbergio galimybes tapti eurokomisaru. Ne tik opozicijos, bet ir valdančiosios daugumos atstovai yra viešai pareiškę, kad šiai kandidatūrai nepritartų.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cha

cha portretas
jau visa ES pajungta, kad įkomisarinti Anūką, na čia tikrai- vargas dėl proto
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių