I. Šimonytė apie V. Blinkevičiūtės pradėtą formuoti koaliciją: skelbtis valdžia yra ankstoka

Premjerė Ingrida Šimonytė stebisi valdančiąją koaliciją jau pradėjusiais formuoti socialdemokratais.

Pasak jos, tai daryti ir švęsti pergalę, dar nesulaukus antrojo rinkimų turo, yra per anksti.

„Nepamenu, kad su 40 mandatų 2020-aisiais su liberalais ir Laisvės partija būtume pasiskelbę valdžia ir ėmę paštą, telegrafą ir tiltus. Dėl paramų kandidatams tarėmės, natūralu, bet įkurtuvių dar nešventėm tikrai. Nes gerbiame rinkėjus, kuriems dar teks pasakyti paskutinį žodį“, – antradienį savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašė premjerė.

„Visada normalu politiniams bendraminčiams po pirmojo rinkimų turo įsivertinti rezultatus ir sutarti dėl bendrų veiksmų. Bet skelbtis valdžia visgi yra ankstoka“, – teigė ministrė pirmininkė.

Vyriausybės vadovė neslėpė, jog po pirmojo rinkimų turo pradėta lipdyti koalicija, sudaryta iš Lietuvos socialdemokratų partijos, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“, jai atrodo keistoka, o ją sudarančios partijos – ne itin daug bendro teturinčios.

„Kuo šita kompanija yra „bendraminčiai“ – pasakyti sunku, nes dar neseniai vieni kitus kaltino, kurie yra didesnis „konservatorių projektas“. Apskritai centro kairė Lietuvoje yra gana keistas dalykas – toks vaizdas, kad būti centro kaire pakanka nebūti konservatorium. Gali būti antisemitas, homofobas, mizoginas, drugdealeris, vokelnykas, kontrabandistas, minimalių mokesčių šalininkas ir vis dar būsi „centrokairys“. Juokinga, kad ir nacionalinė politologinė mintis šią etiketę bet kam nuo žemaitaitininkų iki socdemų priskiria. Nes ne konservatoriai, nu“, – apmaudo neslėpė I. Šimonytė.

Ji pabrėžė, kad po antrojo Seimo rinkimų turo situacija dar gali pasikeisti.

„Neaišku kol kas yra niekas, išskyrus tai, kad socdemai gavo vienu mandatu daugiau daugiamandatėje ir turi viena laimėta vienmandate daugiau. Net kas taškais laimės – neaišku. Visa kita – jau po to, nes Lietuvos istorijoje yra buvę visokių dalykų“, – rašė premjerė.

„Rinkimai nesibaigė. Ateikti spalio 27-ąją (arba iš anksto). Rinktis YRA iš ko“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad antradienį Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė po susitikimo su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininku Ramūnų Karbauskiu viešai pareiškė, kad po Seimo rinkimų valdančiąją koaliciją ketinama formuoti iš trijų partijų – socialdemokratų, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS).

„Dar iki rinkimų mes buvome susitikę su gerbiamu Ramūnu, kaip ir su gerbiamu Sauliumi. Iš tikrųjų tarėmės, kad sėkmės atveju, gavę rinkėjų pasitikėjimą ir mandatus, mes būsime tos partijos, kurios formuos centro kairės koaliciją. Taip ir įvyko“, – žurnalistams po susitikimo su R. Karbauskiu sakė V. Blinkevičiūtė.

V. Blinkevičiūtė patikino, kad dėl koalicijos su „valstiečiais“ ir socialdemokratais jau sutarta ir su „Vardan Lietuvos“ lyderiu Sauliumi Skverneliu. Todėl, nepaisant esamo R. Karbauskio ir S. Skvernelio priešiškumo vienas kitam, LSDP lyderė įsitikinusi, kad koaliciją suformuoti pavyks.

Sekmadienį įvyko pirmasis Seimo rinkimų turas. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, daugiausia palaikymo daugiamandatėje apygardoje sulaukė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) – 19,36 proc. balsų. Pastaroji politinė jėga jau užsitikrino 18 vietų parlamente. Nuo jų nedaug atsiliko dabartiniai valdantieji konservatoriai, kol kas pelnę 17 mandatų. Tuo metu trečioje vietoje likusi R. Žemaitaičio vedama „Nemuno aušra“ daugiamandatėje apygardoje užsitikrino 14 postų Seime.

„Vardan Lietuvos“ jau iškovojo 8 Seimo nario mandatus, tuo metu LVŽS – 6.

Tiesa, po dviejų savaičių laukia antrasis Seimo rinkimų turas, kuriame bus renkami Seimo nariai vienmandatėse apygardose – 8 jų jau iškovojo mandatus pirmajame rinkimų ture.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ka ditas mekena

ka ditas mekena portretas
galesi skelbtis zoo sode, kancervynas i siukslyna

Ekonomistas

Ekonomistas portretas
Tavo neveiksnumas dėl nesąmnių su Taivaniu ir trąšu vežimu kainuoja Mums po milijardą nuostolių kasmet. Pridirbai 2008 metais, bent dabar atgailautum. Nėra. Vadinasi eini von. Dar lenda seiman. Padarė blusų seimą.

realiai

realiai portretas
> Stebina, kad žydra kumelė skaičiuoti nemoka :) Žinoma šansų yra - koalicija su Nemuno aušra.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių