Kanclerė: Lietuva pasirengusi labiau prisidėti padedant seksualinio smurto kare aukoms

  • Teksto dydis:

Tarptautinė bendruomenė turi dėti daugiau pastangų kovoje su seksualiniais nusikaltimais karo zonose ir padėti tokį smurtą patyrusioms aukoms, sako Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.

Ji trečiadienį susitiko su Jungtinių Tautų (JT) Generalinio Sekretoriaus specialiąja įgaliotine seksualinio smurto konfliktuose klausimais Pramila Patten.

„Pastaraisiais metais Lietuva įsitraukė į kovą su seksualiniu smurtu konfliktuose ir yra pasirengusi dar aktyviau bendradarbiauti su JT ir kitomis šalimis siekiant teisingumo ir suteikiant pagalbą nukentėjusiesiems“, – G. Balčytytė cituojama Vyriausybės spaudos tarnybos pranešime.

Pasak jo, susitikime aptartos ir konkrečios iniciatyvos, kurias kartu galėtų vykdyti Lietuva ir JT, pavyzdžiui, su nukentėjusiais dirbančių pareigūnų gebėjimų stiprinimo srityje ar išaiškintų nusikaltimų vykdytojų viešinimo klausimu.

„Pernelyg ilgai seksualinio pobūdžio nusikaltimai likdavo nepastebėti tarp daugybinių žiaurumų karuose, tik gana neseniai pradėjome geriau suprasti jų ilgalaikį trauminį poveikį aukų psichinei sveikatai, o taip pat įvardyti, kad aukomis dažnai tampa ir vyrai bei berniukai. Rusijos karas prieš Ukrainą yra šiurpus pavyzdys, kaip seksualinis smurtas tampa karo taktika, plačiai naudojama prieš civilius gyventojus“, – pažymėjo Vyriausybės kanclerė.

Rusijos karas prieš Ukrainą yra šiurpus pavyzdys, kaip seksualinis smurtas tampa karo taktika, plačiai naudojama prieš civilius gyventojus.

Pasak G. Balčytytės, Lietuva teikia pagalbą seksualinį smurtą patyrusiems pabėgėliams iš Ukrainos, šiuo metu gyvenantiems Lietuvoje, todėl suvokia didžiulį problemos mastą ir mato didelę Jungtinių Tautų veiklos prasmę siekiant padėti aukoms ir patraukti atsakomybėn kaltuosius.

„Norime prisidėti, kuo tikslingiau ir rezultatyviau išnaudodami mūsų turimą patirtį ir pajėgumus“, – pridūrė G. Balčytytė.

Pasak pranešimo, susitikime JT atstovė P. Patten išsakė padėką Vyriausybei už tarptautinių partnerių telkimą ir šią savaitę Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos organizuotą forumą, skirtą apsaugos ir pagalbos seksualinio smurto aukoms bei prevencinių priemonių nacionaliniu ir globaliu mastu aptarimui.

Kaip akcentavo Vyriausybės kanclerė, iniciatyvą teikti pagalbą karo zonose nuo seksualinio smurto nukentėjusioms aukoms rodo ir Lietuvos nevyriausybinės organizacijos. Vienas pavyzdžių – Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija įgyvendinamas projektas „Kompleksinė pagalba seksualinės prievartos aukoms iš Ukrainos“.

Lietuvos institucijos jau nustatė 65 Rusijos įvykdytus seksualinio smurto atvejus prieš Ukrainos karo pabėgėlius, kurie vėliau persikėlė ir šiuo metu gyvena Lietuvoje.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeSeksualinis išnaudojimasseksualinis smurtaskaraspagalba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių