Kariuomenės vadas su ES kolegomis aptars karinės paramos Ukrainai perspektyvas

  • Teksto dydis:

Lietuvos kariuomenės vadas generolas Valdemaras Rupšys išvažiuojamojoje Europos Sąjungos (ES) karinio komiteto konferencijoje Sevilijoje aptars karinės paramos Ukrainai perspektyvas.

Kaip pranešė kariuomenė, antradienį Ispanijoje prasidedanti trijų dienų konferencija yra pirmas išvažiuojamasis ES kariuomenių vadų susitikimas, jo metu bus tariamasi dėl trumpo, vidutinio ir ilgojo laikotarpio karinės paramos Ukrainai perspektyvų, ES Greitojo reagavimo pajėgų kūrimo.

Kartu vyks ir pajėgumų vystymo plano peržiūra bei atnaujinimas, siekiant suderinti valstybių narių gynybos planavimo procesus ir gerinti bendradarbiavimą ES, nustatant bendrus pajėgumų prioritetus, tokius kaip karinis mobilumas, cheminė, biologinė, radiologinė ir branduolinė sauga, medicininė parama, kibernetinis saugumas.

Išvažiuojamasis susitikimas organizuojamas siekiant gyvai stebėti pirmąsias Europos Sąjungos vadovaujamas „Krizių valdymo karines pratybas 23“ ( angl. Crisis Management Military Exercise 23, MILEX 23).

Šiose pratybose iš 19 valstybių narių dalyvauja apie 2800 karinio personalo narių, jomis siekiama padidinti ES karinį pasirengimą ir gebėjimą greičiau reaguoti į išorės konfliktus ir krizes, pagal Vokietijos iniciatyvą „Strateginis kompasas“ (angl. „Strategic Compass“) stiprinamas bendradarbiavimas, pasirengimas ir sąveikumas.

Sesijoje apie Europos sąjungos misijas ir operacijos metu bus aptariamos tarptautinės ES operacijos, ypatingą dėmesį skiriant Sahelio regiono – Burkina Faso, Čado, Malio, Mauritanijos ir Nigerio – misijų ateičiai strateginių varžovų ar teroristinių grupuočių įtakos saugumui kontekste.

Taip pat Karinio komiteto konferencijos metu vyks atskiri dvišaliai susitikimai – Lietuvos kariuomenės vadas generolas V. Rupšys susitiks su Rumunijos kariuomenės vadu generolu Daniel Petrescu (Danieliu Petresku), taip pat su Graikijos kariuomenės vadu generolu Konstantinos Floros (Konstantinu Florosu).

Europos Sąjungos Karinis komitetas (angl. Military Committee) yra aukščiausio lygmens karinis vadovavimo padalinys, teikiantis patarimus bendros saugumo ir gynybos politikos, taip pat karinių misijų ir operacijų klausimais. Karinį komitetą sudaro Europos Sąjungos valstybių narių kariuomenių vadai, kurie į susitikimus Briuselyje renkasi du kartus per metus.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeValdemaras Rupšyskarinė parama

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių