Konservatorių pasiūlytas tautinių mažumų įstatymo variantas Seimui netiko

  • Teksto dydis:

Seimas ketvirtadienį atmetė opozicinių konservatorių pasiūlytą įstatymo dėl tautinių mažumų variantą, kuris būtų neleidęs dvikalbių gatvių pavadinimų ir vietovardžių lentelių.

Už Tautinėms mažumoms ir bendrijoms priklausančių asmenų teisių ir laisvių apsaugos įstatymo projektą po pateikimo balsavo 40 Seimo narių, prieš buvo 8, susilaikė 43 parlamentarai.

Seimas anksčiau po svarstymo buvo pritaręs tuomet valdančiojoje daugumoje buvusios Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) inicijuotam Tautinių mažumų įstatymo projektui, bet su pataisomis.

LLRA atstovų projektu siūlyta, kad tautinių mažumų gyvenamose teritorijose vietos įstaigose ir organizacijose greta valstybinės kalbos būtų vartojama tos tautos mažumos kalba, taip pat čia būtų leidžiami ir informaciniai užrašai tautinės mažumos kalba greta lietuvių kalbos. Bet svarstydamas projektą Seimas dvikalbes lenteles išbraukė.

Anksčiau planuota, kad Tautinių mažumų įstatymas būtų priimamas rudens sesijoje, tačiau LLRA pasitraukus iš valdančiosios daugumos, parlamento pirmininkė Loreta Graužinienė pristatydama sesijos darbus yra patvirtinusi, jog minimo įstatymo projekto nėra prioritetų sąraše.

LLRA savo ruožtu įregistravo dar vieną Tautinių  mažumų įstatymo projektą, kuriuo siūloma dar plačiau įtvirtinti tautinių mažumų kalbų oficialų vartojimą. Jis ne tik leistų platų tautinės mažumos kalbos oficialų vartojimą, dvikalbes lenteles, bet ir valstybę įpareigotų finansiškai remti tautines mažumas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

arvydas damijonaitis

arvydas damijonaitis portretas
DĖL KLAIDINANČIO TERMINO „lenkų TAUTINĖ MAŽUMA“ (turi būti TAUTINĖ BENDRUOMENĖ,TAUTINĖ GRUPĖ): Lietuvoje nėra lenkų tautinės mažumos, yra lenkų tautinės grupės bendruomenė, nes terminas „tautinė mažuma" tarptautinės teisės erdvėje yra susieta su „išorinės valstybės" sąvoka. Tuo tautinės grupės iš esmės skiriasi: Pagal tarptautinę teisę tautinės grupės, turinčios išorines tautines valstybes(Lenkija - 40 milijonų, Rusija – 150 milijonų, Izraelis - 8 milijonai gyventojų), negali kitose valstybėse turėti „tautinės mažumos“ statusą;
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių