L. Linkevičius kvietė Vidurio Azijos šalis bendram darbui dėl Afganistano

  • Teksto dydis:

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius Europos Sąjungos (ES) ir Vidurinės Azijos ministrų susitikime pabrėžė, kad regioninis bendradarbiavimas itin svarbus, rengiantis tarptautinių pajėgų pasitraukimui iš Afganistano.

Pasak L.Linkevičiaus, tarptautiniam saugumui, stabilumui ir taikai užtikrinti būtini suderinti veiksmai.

"Susiduriame su bendrais saugumo iššūkiais. Tarp jų – terorizmas ir ekstremizmas, narkotikų kontrabanda ir prekyba žmonėmis, sienų valdymo problemos. Tarptautinis šių grėsmių pobūdis reikalauja koordinuotų veiksmų ir regioniniu, ir tarptautiniu lygiu. Šiuos bendrus iššūkius pajėgsime įveikti tik bendromis viso regiono pastangoms",– sakė L.Linkevičius.

Trečiadienį vykusiame kasmečiame susitikime L.Linkevičius, kaip ES Tarybai pirmininkaujančios Lietuvos užsienio reikalų ministras, atstovavo ES vyriausiajai įgaliotinei užsienio reikalams ir saugumo politikai Catherine Ashton (Ketrin Ešton), informavo Užsienio reikalų ministerija.

Pasak pranešimo, kalbėdamas ES vardu, ministras patvirtino Bendrijos paramą ilgalaikėms reformoms ir modernizacijai bei pabrėžė tvirtą ES interesą stiprinti bendradarbiavimą su Vidurinės Azijos regionu.

Su susitikime dalyvavusiais Kazachstano, Kirgizijos, Tadžikistano, Turkmėnistano ir Uzbekistano atstovais aptarti ES strategijos Vidurinei Azijai įgyvendinimo rezultatai, taip pat naujas Bendrijos ir regiono finansinio bendradarbiavimo biudžetas ateinantiems septyneriems metams. Daug dėmesio skirta politinėms ir ekonominėms reformoms Vidurinės Azijos valstybėse, regioniniam bendradarbiavimui saugumo, energijos ir vandens išteklių klausimais.

"Mes atkreipėme dėmesį, kaip svarbu konstruktyviai bendradarbiauti demokratizacijos, žmogaus teisių ir teisės viršenybės srityje. Mūsų nuomone, stiprios pilietinės visuomenės ir nevyriausybinių organizacijų kūrimas yra esminė gyvybingos demokratijos dalis", – pranešime cituojamas ministras L.Linkevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių