Lietuvos valdžia raginama griežtinti sankcijas Rusijai

  • Teksto dydis:

Įvykiams Ukrainoje ir toliau aštrėjant, Lietuvos žaliųjų partija kreipėsi į Lietuvos prezidentą, Seimą ir Vyriausybę, ragindama Lietuvą demonstruoti aiškesnę lyderystę, taikant sankcijas Rusijai.

Reikalaujama su šia šalimi nutraukti diplomatinius santykius, galiojančias sutartis dėl naftos bei gamtinių dujų pirkimo iš joje registruotų įmonių bei įvesti kitus apribojimus, kurie turėtų reikšmingą poveikį Rusijai.

„Griežtai smerkdami karinę fašistinės Rusijos valdžios agresiją prieš Ukrainą ir suprasdami, kad šiuo metu Ukrainoje sprendžiasi ne tik ukrainiečių, bet ir mūsų saugumo klausimas, prašome mūsų šalies vadovybės nustoti delsti ir imtis daugiau konkrečių priemonių, galinčių padėti Ukrainos vadovams, kariams ir gyventojams. Reikalaujame nedelsiant taikyti griežčiausias įmanomas sankcijas Rusijos ir jai talkinančios Baltarusijos valstybėms“, – sako Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkė Ieva Budraitė.

Anot jos, atsižvelgiant į esamą situaciją, Lietuva turėtų esmingai plėsti Ukrainai teikiamos karinės ginkluotės apimtis ir nutraukti tiek diplomatinius, tiek ir ekonominius santykius su Rusija, taip pat apriboti ekonominį bendradarbiavimą su Baltarusija. Pasak I. Budraitės, jei nuoširdžiai norime padėti Ukrainai, turime nustoti finansuoti Rusijos režimą pirkdami naftą ir dujas.

Partijos pirmininkės įsitikinimu, būtina nutraukti šių šalių krovinių tranzitą per Lietuvos teritoriją (įskaitant ir tranzitą į/iš Kaliningrado srities), nedelsiant uždaryti oro erdvę jų oro transportui ir apriboti judėjimą pasienio su šiomis šalimis punktuose, siekiant išvengti galimų Rusijos diversijų.

„Už karo nusikaltimus Rusijos režimo atstovus būtina patraukti tarptautinėn baudžiamojon atsakomybėn, todėl reikia kuo skubiau inicijuoti teisines procedūras. Be to, turime užtikrinti būtinųjų paslaugų teikimą ir jų finansavimą priimant karo pabėgėlius iš Ukrainos“, – teigia I. Budraitė.

 


Šiame straipsnyje: sankcijos Rusijaikaras UkrainojeLietuvos valdžiaIeva Budraitė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių