Ministrė: teismų rūmų pertvarka leis užtikrinti ir teisingumo kokybę

Teismų rūmų pertvarka leis ne tik ekonomiškiau jiems dirbti, bet ir užtikrinti teisingumo kokybę, sako teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska.

„Esu tikra, kad tai yra ne vien ekonomiškumas, tai yra tai, kaip mes galime užtikrinti teisingumo kokybę, kad net gyvendamas regione tu gauni tokios pačios kokybės teisingumą kaip ir didmiestyje“, – antradienį Seime teigė ji.

Ministrė parlamentarams pateikė projektus dėl apylinkių teismų pertvarkos. Už juos po pateikimo balsavo 102 Seimo nariai, prieš buvo keturi, susilaikė 23. Toliau pertvarką nagrinės Seimo komitetai.

Siūloma, kad vietoj šiuo metu veikiančių 12 apylinkių teismų ir 48 teismo rūmų liktų veikti 11 apylinkių teismų ir 24 teismo rūmai. Po teisinio rūmų apjungimo gyventojams iš 49 apylinkių teismų pastatų toliau atviri būtų 44 teismų pastatai, tik jau teisiškai priklausantys kitiems rūmams.

„Kalbame išimtinai apie penkių pastatų uždarymą, tai yra Lazdijai, Pakruojis, Pasvalys, Skuodas, Akmenė. Šiai dienai šiuose pastatuose yra tokia situacija, kad turime po vieną–po du teisėjus“, – sakė E. Dobrowolska.

„Pavyzdžiui, Lazdijuose turime vieną teisėją ir 2 tūkst. kvadratų bei aptarnaujantį žymiai didesnį personalą. Užtikrinti darbo krūvio, žinoma, negalime“, – tvirtino ji.

Pavyzdžiui, Lazdijuose turime vieną teisėją ir 2 tūkst. kvadratų bei aptarnaujantį žymiai didesnį personalą.

Be to, ministrės teigimu, tokia situacija neleidžia teisėjams specializuotis, tas pats teisėjas priverstas nagrinėti ir civilines, ir baudžiamąsias bylas, o žmonės žino, kas nagrinės jų bylą.

„Labai svarbu teisėjams užtikrinti specializaciją. Visų pirma, tai pagrindinis kriterijus, leidžiantis siekti karjeros, kitas kriterijus yra objektyvumo kriterijus, leidžiantis visuomenei užtikrinti, kad žmogus nežinos, pas kokį teisėją nukeliaus jo byla, o pats teisėjas galės kelti kvalifikaciją sudėtingose bylose“, – kalbėjo E. Dobrowolska.

Pasak jos, tose vietose, kur bus uždaryti teismų pastatai, sudarius sąlygas, teismai rengs išvažiuojamuosius posėdžius.

Ministrė teigė, kad ši pertvarka leis suvienodinti didžiųjų miestų ir regionų teismų darbo krūvius, kad rašytinio proceso tvarka nagrinėjamas bylas būtų galima paskirstyti per visą Lietuvą.

„Kitas atvejais pasikeičia teismingumas, pasikeičia teritorijos, bet patys pastatai lieka“, – pabrėžė ji.

Remiantis siūlomos reformos projektu, Plungės apylinkės teismas būtų panaikintas, jo teises ir pareigas išdalijant Klaipėdos ir Telšių apylinkių teismams.

Mažinant teismų rūmų skaičių, jungiamos veiklos teritorijos.

Teisingumo ministerijos teigimu, reforma būtų vykdoma vadovaujantis principu, kad atstumas nuo centrinių teismo rūmų iki kitų to paties teismo rūmų būtų apie 60 kilometrų.

Apylinkių teismų tinklas optimizuojamas įvertinus teismuose gaunamų bylų mažėjimo tendencijas, šiuo metu laisvų ir atsilaisvinančių teisėjų vietų skaičių, pradėtas vykdyti atrankas į tam tikrus teismus, numatoma ir teisėjų skaičiaus ir jų pasiskirstymo teismuose peržiūra.

Lietuvos teismų reforma vyksta ne pirmą kartą – pastarąjį kartą teismai optimizuoti 2018 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O \\\\\.../////

O   \\\\\...///// portretas
ant putės ką nors užsirąšė?

Smalsutis \\\\\.../////

Smalsutis  \\\\\...///// portretas
Koks tekstas ant pąpū "gerai"' Vuloskei?

cia ne teismo rumu pertvarka ,o teisinio ..broko,, slepimas

cia  ne teismo rumu pertvarka ,o teisinio ..broko,, slepimas portretas
vel vienos bylos pasleptos lauks ,,,senaties,, suejimo , is pedofilu bylu pradings liudininku ir ekspertu isvados ...na ir taip toliau ir panas,, lygiai taip pat kaip buvo 2018 metais ....po eilines a lia ,,,teismu,,, pertvarkos, taip kad nemulink tautai akiu...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių