Opozicija pateiks siūlymą skelbti referendumą dėl plynų miškų kirtimo ribojimo

  • Teksto dydis:

Seimo opozicija ketvirtadienį pateiks svarstyti nutarimo projektą kitąmet surengti patariamąjį referendumą dėl plynų miškų kirtimo ribojimo.

Šį projektą teikia beveik pusšimtis parlamentarų.

Referendumą siūloma surengti kitų metų birželio 9 dieną kartu su Europos Parlamento rinkimais.

Rinkėjų būtų klausiama, ar pritaria riboti plynuosius miško kirtimus ir visiškai juos uždrausti saugomose teritorijose.

„Siūlome konsultacinį referendumą, kadangi tokie svarbūs strateginiai klausimai nesprendžiami vien per piliečių nuomonės indentifikavimą“, – BNS anksčiau yra sakęs vienas iš referendumo iniciatorių opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ Seime narys Lukas Savickas.

Anot jo, ne vienas pavyzdys parodė, kad visuomenė jautriai reaguoja į medžių, miškų kirtimą, todėl referendumas būtų „šansas sustiprinti ryšį su pilietine visuomene, įtraukti kuo daugiau žmonių į sprendimų priėmimo procesą ir stiprinti pasitikėjimą demokratija“.

Pasak demokrato Tomo Tomilino, toks referendumas būtų logiškas Nacionalinio miškų susitarimo pratęsimas.

Dėl plynųjų kirtimų saugomose teritorijose Lietuvoje surengta ne viena protesto akcija.

Spalio pradžioje visuomenininkai pranešė apie medžių kirtimą Šimonių girios sklype, kuris patenka į įstatymais apsaugotą vertingą gamtinę teritoriją. Reaguodama į tai Aplinkos ministerija sustabdė du kirtimų leidimus, Specialiųjų tyrimų tarnyba pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Lapkritį ministerija pranešė sustabdžiusi aštuonis pradėtus plynuosius sanitarinius kirtimus Punios šilo genetiniuose draustiniuose, nors nevyriausybinės organizacijos „Baltijos aplinkos forumas“ nariai teigė, kad šie kirtimai jau yra įvykdyti.

Ministerija taip pat tvirtino inicijavusi Miško kirtimų taisyklių pataisas, kuriomis būtų griežčiau reglamentuojami plynieji sanitariniai kirtimai. Jomis siekiama, kad miške įsiveisus kenkėjui nebūtų iškirstas visas plotas, o tik nebegyvi medžiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kur partizanai slėpsis ? Kasis tunelius kaip Vietname ar Gazoje ? Kad mūsų žemė kieta....

BLT --prasitryne akis ,,, opozicija,,,

BLT --prasitryne akis ,,, opozicija,,, portretas
skelbs referenduma del misku issaugojimo plyniu kirtimo ribojimo --kada nebeliko misku ,o tik plynes belike ,nebeliko ka kirst, jau viskas iskirsta ir IKEJOS isvezta.

Ten

Ten portretas
nera poziciju ir opoziciju,tik pozos! O istatymai ten gaidyno : pastumk salimais,ap6ik zemiau tupinti.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių