Parlamentui bus pristatytos prezidento pataisos dėl griežtesnių bausmių už perversmą

  • Teksto dydis:

Parlamentui antradienį planuojama pristatyti prezidento Gitano Nausėdos inicijuotas pataisas dėl griežtesnių bausmių už nusikaltimus valstybei, numatant ir laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

Baudžiamojo kodekso pataisomis prezidentas siūlo už valstybės perversmo organizavimą ar dalyvavimą jame numatyti laisvės atėmimo bausmę iki gyvos galvos. Šiuo metu didžiausia bausmė už šį nusikaltimą yra 20 metų kalėjimo.

Už kolaboravimą su okupacine valdžia turėtų būti baudžiama ne iki penkerių metų, kaip yra dabar, o iki 15 metų laisvės atėmimo, už dalyvavimą  antikonstitucinių grupių, organizacijų veikloje – nuo penkerių iki 15 metų kalėjimo. Dabar už tai gresia laisvės atėmimas nuo trijų iki dešimties metų.

Jeigu asmuo dalyvautų ginkluotoje organizacijoje, siekiant pakeisti Lietuvos konstitucinę santvarką, pažeisti jos teritorinį vientisumą, valstybės vadovas siūlo tokiems asmenims numatyti laisvės atėmimo bausmę nuo aštuonerių metų iki gyvos galvos, o tokių grupių organizatoriams – nuo 12 metų iki gyvos galvos.

Pagal projektą, baudžiamoji atsakomybė būtų taikoma už tarnybos paslapties bei kitos informacijos, kuri gali būti panaudota kėsinantis į pamatines konstitucines vertybes, pagrobimą, pirkimą ar kitokį rinkimą turint tikslą perduoti užsienio valstybių žvalgybos institucijoms.

Dabar kalėjimas iki 15 metų gresia tik už valstybės paslapties pagrobimą siekiant ją perduoti užsienio valstybei.

Pasak Prezidentūros, pataisos parengtos reaguojant į nacionalinių žvalgybos institucijų pateiktą informaciją dėl tęstinių Rusijos pastangų kištis į Lietuvos vidaus reikalus, kuriomis siekiama destabilizuoti demokratinius procesus.

Lietuvos žvalgybos institucijų parengtame grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime pažymima, kad Kremlius siekia išlaikyti įtaką Lietuvoje, todėl imasi iniciatyvų pristatyti Rusiją kaip patrauklią alternatyvą Lietuvos visuomenės pasirinktai vakarietiškai orientacijai.

Prezidento nuomone, egzistuoja rizika, kad tiek prorusiškai nusiteikę Lietuvos piliečiai, tiek Lietuvoje esantys Rusijos piliečiai gali kėsintis į Lietuvos valstybės nepriklausomybę, teritorinį vientisumą bei konstitucinę santvarką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paklausiu taip

Paklausiu taip portretas
O kas čia nori ką perversti.?

Tai kas bus?

Tai kas bus? portretas
Prasidės represijos kaip Stalino laikais?????

O kas atsakys

O kas atsakys portretas
Uz perversma- maidana Ukr nuo ko viskas ir prasidejo.Kai kas ir is musu nepatingejo.”sozdat maidan na vsei ukrain e” KAS ATSAKYS???? Labai mėgstate kištis visur kur nereikia.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių